Bemutatkozott a Hyundai IONIQ 5 robotaxi változata

Az önvezető technológia éllovasaként a Motional és a Hyundai Motor Group bemutatta az IONIQ 5 robotaxi változatát, amely a Motional következő generációs robotaxijaként fog üzembe állni.

Az év elején bemutatott teljesen elektromos Hyundai IONIQ 5 alapjain az IONIQ 5 robotaxi egy SAE 4-es szintű önvezetésre képes jármű, amely vezető nélkül is biztonságosan tud közlekedni a forgalomban. A zéró károsanyag-kibocsátású robotaxi a mobilitás két leginkább transzparens technológiája, a villamosítás és az önvezetés konvergenciáját képviseli. Ezen technológiák összeolvadásával a közlekedés intelligensebbé, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tehető.

Az IONIQ 5 robotaxi egyben a Motional első kereskedelmi célú járműve is, amely kulcsfontosságú mérföldkövet jelent a vállalat ütemtervében. A Motional a Lyft vállalkozással karöltve 2023-ban az IONIQ 5 robotaxival kezdi meg a nyilvános utasok szállítását.

Az IONIQ 5 robotaxi technológiavezérelt kialakítással rendelkezik, amely az autonóm működés mögötti innovációt mutatja be. A jármű érzékelőcsomagja jól láthatóan felfedezhető az autó külső felületein, így a robotaxi könnyen megkülönböztethető az ember által vezetett járművektől. A robotaxi több mint 30 érzékelővel rendelkezik – kamerák, radarok és LIDAR-ok kombinációjával – amelyek erőteljes 360 fokos térlátást, nagy felbontású képeket és rendkívül nagy hatótávolságú érzékelést szolgáltatnak a különböző vezetési környezetekben történő biztonságos, autonóm működéshez. A robotaxi a Motional jól bevált önvezető technológiájával lesz felszerelve, amely olyan fejlett, több évtizedes valós adatok alapján képzett gépi tanulási rendszereket tartalmaz, amelyekkel a jármű biztonságosan képes navigálni a kihívást jelentő és összetett vezetési helyzetekben is.

Az Hyundai Motor Group dedikált akkumulátoros elektromos járművek számára épített E-GMP platformjára épülve az IONIQ 5 robotaxi belső tere tágas, kényelmes helyet biztosít az utasok számára, akik dolgozhatnak, pihenhetnek vagy társasági életet élhetnek vezető nélküli utazásuk során. A belső térben olyan utasközpontú interfészek is megtalálhatók, amelyek lehetővé teszik az utasok számára, hogy intuitív módon kapcsolatba lépjenek a járművel menet közben, például egy másik megállóhoz irányítsák a robotaxit. Az ebből adódó utasélmény új mércét állít fel a vezető nélküli utazásban. 

Az IONIQ 5 robotaxit a Motional és a Hyundai Motor Group közötti együttműködés révén már a kezdetektől fogva teljesen önvezetőként építették fel. A két vállalat a fejlesztés során kéz a kézben dolgozott, és mindegyikük kritikus szakértelmet nyújtott: a Motional a vezető nélküli technológia területén, míg a Hyundai a kutatás-fejlesztési képességekben és a globális járműgyártásban.

A végeredmény zökkenőmentes integráció a jármű agya és teste között, a hardver és az autonóm rendszer teljes szinkronban működik a rendkívül fejlett, biztonságos vezető nélküli működés érdekében. Az IONIQ 5 robotaxi a csoport E-GMP platformjára épül, rendkívül gyors tölthetőséggel és hosszú távú hatótávval, lehetővé téve a Motional robotaxi flottájának maximális kihasználását. Az IONIQ 5 robotaxi a Hyundai csoport fejlett biztonsági csomagját és megbízhatóságát is magában foglalja, ami a robotaxit a költséghatékony értékesítéskor egyedülállóan pozícionálja.

„Ez a robotaxi a Motional azon vízióját képviseli, amelyben a vezető nélküli jövő valósággá válik” – mondta Karl Iagnemma, a Motional elnök-vezérigazgatója. „A Hyundai Motor Group és az Aptiv vállalatokkal kötött stratégiai együttműködésünk révén a teljes járműfejlesztési folyamat során páratlan autóipari és szoftvertudással rendelkezünk. Ez a mély együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy olyan robotaxit gyártsunk, amely rendkívül biztonságos és megbízható, valamint a globális gyártáshoz költségoptimalizált. A tömeges értékesítésre koncentrálunk, az IONIQ 5 robotaxi pedig erre a célra készült.”

A Motional és a Hyundai csoport az egész járműben az utasok biztonságára és kényelmére helyezi a hangsúlyt. A biztonságos és zökkenőmentes vezetés érdekében biztonsági redundanciák vannak minden olyan funkcióban, mint például a navigáció, a kormányzás, a fékezés és teljesítmény. A Motional távoli járműtámogatást (RVA) is nyújthat az IONIQ 5 robotaxik számára, amennyiben valamilyen szokatlan helyzetbe, pl. útépítés, vagy árvíz környezetébe kerülnek. Ilyen esetben egy távoli Motional kezelő azonnal csatlakozhat a jármű rendszeréhez és új útvonalra terelheti azt.

„A Hyundai Motor az elektromos járművei számára kifejlesztett platformra építette az IONIQ 5 modelljét, amelyet most a teljes önvezetésre képes járművek platformjává fejlesztette tovább” – mondta Woongjun Jang, a Hyundai Motor Group Autonóm Vezetési Központjának vezetője. „Az IONIQ 5 alapú robotaxi esetében az utasok biztonságát és kényelmét biztosító alapvető technológiák mellett különféle redundanciarendszereket is alkalmaztunk. Azzal, hogy a csoport IONIQ 5 robotaxijába sikeresen integráltuk a Motional önvezetési technológiáját, büszkén jelenthetjük be, hogy újabb fontos mérföldkövet értünk el a robotaxik forgalmazása felé vezető úton.”

A Motional 2020 márciusában önvezetési vegyesvállalatként alakult az intelligens mobilitási megoldásokat kínáló Hyundai Motor Group, a világ egyik legnagyobb járműgyártója, valamint az Aptiv, a fejlett biztonsági, villamosítási és járműkapcsolatok terén vezető ipari technológia vezetője között. A Motional azért jött létre, hogy elősegítse a világ legjobban teljesítő és legbiztonságosabb önvezető járműveinek fejlesztését és forgalmazását.

A Motional csapata több évtizedes szakértelemmel rendelkezik a vezető nélküli technológia területé, és páratlan tapasztalattal rendelkezik a robotaxi kereskedelmi szolgáltatások üzemeltetésében. A vállalat a világ legelismertebb nyilvános önvezető robotaxi flottáját működtető Las Vegas-i Lyft szolgáltatásán keresztül több százezer felhasználót mozgatott meg és az iparágban egyedüliként két nagy utazásszervező céggel működik együtt: a Lyft és a Via. Ezzel a felbecsülhetetlen tapasztalattal lép a Motional kereskedelmi ütemtervének következő szakaszába, amikor a Lyft hálózatában 2023-tól teljesen önvezető szolgáltatást indít. Az IONIQ 5 robotaxik számos amerikai piacon kerülnek bevezetésre, ami fordulópontot jelent a vezető nélküli technológia számára és egyben megalapozza a robotaxik globális megvalósítását.

A Motional és a Hyundai Motor Group IONIQ 5 robotaxi modelljei nyilvánosan elsőként szeptember 7-12 között az IAA Mobilty kiállításon debütál Münchenben,

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei