A Hyundai legnagyobb limuzinja is elektromos hajtást kap

A Hyundai két év múlva tervezi bemutatni a Grandeur zászlóshajó-limuzinjának legújabb generációját, amelyből ezúttal nemcsak nagyteljesítményű benzines, hanem tisztán elektromos változatot is terveznek. 

A Hyundai Motor nemrég mutatta be az Örökség-szériájának legújabb modelljét, amelyet a Pony után ezúttal a vállalat ikonikus Grandeur luxuslimuzinjának első generációjából készítettek. A tanulmányként megépített tisztán elektromos meghajtású Grandeur Örökség Széria külső megjelenését ugyanúgy pixelek jellemzik, ahogyan a Hyundai legújabb, jövőbemutató modelljeit, köztük pl. az új IONIQ 5 villanyautót is. 

Az már korábban is köztudott volt, hogy a Hyundai 2023-ban tervezi bemutatni a Grandeur limuzin legújabb, hetedik generációját, amelyet jelenleg GN7 kódnév alatt fejlesztenek. Az új Grandeur ugyanúgy elsősorban belsőégésű motoros változatokban fog készülni, ám emellett ez az új modell lesz az első, amelyhez tisztán elektromos hajtásláncot is fognak tervezni. 

Friss iparági források szerint a 2023-ban érkező hetedik generációs új Hyundai Grandeur formavilága a modell első generációjából merít ihletet, így a vállalat következő generációs zászlóshajója egyszerre lesz múltidéző és jövőbemutató is. Ehhez pedig várhatóan felhasználják mindazokat a pixeles formai elemeket is, amelyek a Grandeur Örökség Szériáját jellemzik.   

A projekten dolgozó egyik névtelenséget kérő forrás szerint az új Hyundai Grandeur első kialakítása leginkább az új Staria és a Kia Telluride modellekhez fog hasonlítani, vagyis ez anyit jelent, hogy függőleges elhelyezésű lámpatestekre számíthatunk. Ezt az időközben napvilágot látott kémfotók is igazolni látszanak, amelyeken az álcaponyva alatt épp ilyen kockaforma lámpatestek villannak elő. Az új autó hossza a mostani 4 930-ról 5 015 mm-re fog növekedni. 

Az első generációs Hyundai Grandeur egyik jellegzetes formai eleme a hangsúlyos oldalablak-keretek, valamint a C-oszlopba integrált harmadik üveg. Ez klasszikus hatást kelt, ellentétben a mai modern járművekkel, ahol az üvegeket egy keretként igyekeznek ábrázolni. Ezek a jellegzetességek a vadonatúj Grandeur modellre is átkerülnek, ahogyan az első generációs Grandeur egyenes vonalvezetésű első-hátsó lámpatestei, amelyekbe természetesen LED fényforrások kerülnek. 

A vállalat tervezői a belső térben teljesen eltüntetik a fizikai kapcsolókat, amit mindenhol érintőkijelzők helyettesítenek majd, a hátsó ülések hátradönthetőek lesznek, a váltókapcsolót pedig az IONIQ 5-höz hasonlóan a kormánykerék jobb oldalára helyezik át. A vadonatúj Grandeur egyik kulcsfontosságú új kiegészítője a varázstető lesz, amely a Mercedes-Benz modellekhez hasonlóan az üvegtetőt gombnyomásra tudja átlátszóvá, vagy épp opálossá tenni.    

Az új Hyundai Grandeur GN7 modellje várhatóan elsősorban ugyanazokat a hagyományos hajtásláncokat kapja, mint a Kia K8 platformtársa. A K8 vásárlói jelenleg négyféle benzines erőforrás: egy 2.5 literes és egy 3.5 literes GDI, egy 3.5 literes LPG és egy 1.6 literes hibrid T-GDI közül választhatnak. Érdekesség, hogy az új Grandeur állítólag hagyományos ötszemélyes konfiguráció mellett négyfoteles elrendezésben is elérhető lesz. 

A K8 modellel ellentétben viszont az új Grandeur egy teljesen elektromos hajtásláncot is fog kapni, amelynek technikai paramétereit ugyan nem ismerjük, ám a nemrég megjelent Hyundai, Kia és Genesis villanyautók remek támpontot adhatnak. Az új Grandeur méretben leginkább a Genesis G80-hoz lesz mérhető, amelynek összkerékhajtású elektromos változata 87,2 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, villanymotorjainak összteljesítménye 370 lóerő, maximális nyomatéka pedig 700 Nm. Ezenkívül a 400/800 voltos töltési rendszerre, V2L funkcióra és számos még nem ismert új funcióra is számítani lehet. 

Forrás: thekoreancarblog.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei