Máris bővül a Hyundai önvezető vállalata

A Hyundai Motor és az Aptiv közös vállalataként létrejött Motional a 2023-ban érkező robotaxi szolgáltatásának bemutatkozásához kapcsolódóan bővíti jelenlétét az amerikai Las Vegas térségében.  

A Motional jelenleg azon dolgozik, hogy jelenlegi zártpályás tesztközpontjának méretét megtriplázza, miközben működési központját is megduplázza és ezzel együtt több mint száz dolgozót is fel kíván venni. A nagyobb tesztlétesítmény lehetővé teszi a tesztek „megnégyszerezését”, beleértve az új „nagy igénybevételnek kitett helyzeteket”, például a nagysebességű, a bonyolult városi manőverek, a különböző fényviszonyok és az enyhe és erős esőzés közötti helyzetek kipróbálását is – amelyek az ismert módon befolyásolják az önvezet rendszerek működőképességét.

A teszteken az a különlegesen felszerelt Hyundai IONIQ 5 modell vesz majd részt, amelyet a Motional legfőbb járműként választott a robotaxi szolgáltatásához. A vállalat nemrég mutatta be az első fotókat az IONIQ 5 robotaxiról, amelynek tetején LIDAR érzékelők és más felszerelések szolgálják az önvezető üzemmódot. A vállalat a jövőben a tesztlétesítmény növekedésével együtt várhatóan a tesztautó-flottát is ki fogja bővíteni.    

A Motional 2023-ban első körben valószínűleg Las Vegas területén fogja bevezetni az önvezető robotaxi szolgáltatását, amelyet a Lyft autómegosztó alkalmazáson keresztül fognak kínálni. Az IONIQ 5 egy önvezető tesztpéldánya már meg is jelent a Las Vegas-i repülőtér parkolójában, ahol valószínűleg az önvezető rendszereket tesztelték éppen. Ugyan a modell jellegzetes álcamatricázást viselt, a felvételeken jól kivehetőek a Motional érzékelői is. 

Ezekből pedig nincs kevés, hiszen a sajtóanyag szerint legalább 30 szenzor került az autóba beépítésre, amelyek között kamerák, radarok és LIDAR rendszerek is vannak. Ezek közül néhány az autó tetejére került, de ugyanígy láthatóak az első homloklemezen, a sárvédőkön és az autó hátsó részén is. A Motional arra számít, hogy idővel nem lesz szükség biztonsági sofőrre sem, elég lesz a távoli elérés, amikor az irodában ülő személyzet vezeti át a robotaxit egy esetleges nem várt helyzeten. 

A Motional mérnökei voltak felelősek a világ első robotaxi tesztüzeménél Szingapúrban, valamint az első New York-San Francisco önvezető útért is. Az elmúlt néhány évben az Aptiv – és most a Motional – biztonsági sofőr által felügyelt, autonóm taxijának flottája Las Vegasban (a Lyfttel együttműködve) „több mint 100 ezer utazást” bonyolított le. Az idei év elején a vállalat megkezdte a járművek tesztelését úgy, hogy emberi személyzet nem ült a kormány mögött.

Forrás: theverge.com, carscoops.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei