Válaszút előtt a Hyundai csoport Amerikában

A Hyundai Motor Group igyekszik minimalizálni az Egyesült államokban nemrég elfogadott inflációcsökkentési törvény villanyautó-támogatásokra vonatkozó részének következményeit, amely miatt többféle intézkedési tervet is kidolgoztak.  

A Hyundai Motor Group megpróbálja minimalizálni az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvényének saját magára gyakorolt hatását, amely az USA területén gyártott elektromos járművekre korlátozza a hozzájuk kapcsolódó támogatások biztosítását. Jelenleg a csoport elektromos autói az Egyesült Államok piacán kivétel nélkül Dél-Koreában készülnek, így a törvény értelmében ezek nem kaphatják meg a 7 500 dolláros támogatást. 

A Hyundai Motor Group elnöke, Eui-sun Chung augusztus második felében Washingtonba látogatott, hét nappal azután, hogy az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden aláírta a törvényjavaslatot. Az elnök két hetet töltött a Tengerentúlon, ahol ellátogatott New Yorkba, Los Angelesbe, Bostonba és Georgiába, így nemcsak a Dél-Koreában gyártott környezetbarát autókra kirótt támogatásokkal kapcsolatos intézkedéseket vitatta meg helyi szakértőkkel, köztük vezetőkkel, hanem megtekintette az államokban található Hyundai és Kia létesítményeket és új üzleti lehetőségek után is kutatott.

Eközben a dél-koreai kormányzat és a nemzetgyűlés is megteszi, amit szükségesnek tart. Utóbbi szeptember 1-jén határozatot hozott, amelyben rámutatott, hogy a törvény ellentétes a Dél-Korea és az Egyesült Államok között korábban megkötött szabadkereskedelmi egyezménnyel és a WTO szabályaival. A Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Külügyminisztérium tisztviselői ehhez kapcsolódóan augusztus végén Washingtonban tárgyaltak. A szakértők szerint azonban ezek az erőfeszítések valószínűleg nem vezetnek eredményre. „Az elnök maga már aláírta, így gyakorlatilag lehetetlen kivételt tenni" – mondta egyikük, hozzátéve: „Emellett az EV-támogatás a törvény csak egy nagyon kis részeleme."

A Hyundai Motor Group most azt fontolgatja, hogy az Egyesült Államoknak adott válaszként a tervezettnél korábban építi fel új, elektromos járművekre szakosodott üzemét Georgiában. A jelenlegi tervek a termelő létesítmény 2025 első felében készülhet el, ahol a Hyundai az IONIQ modellcsalád legnagyobb 7-es, valamint a Kia EV9 modelljét gyártják majd. A csoport a közelmúltban úgy döntött, hogy a jövő év első fele helyett még idén elkezdi az új autógyár építését Georgiában és az alabamai gyártósorait az ottani GV70 elektromos járművek gyártásához igazítja.

Az üzem korábbi megnyitásának hatását azonban valószínűleg meglehetősen korlátozza a dél-koreai 52 órás munkahét szabályozás. Bár az üzem amerikai dolgozóira nem vonatkozik ez a szabályozás, a Hyundai Motor Group Dél-Koreából kiküldött alkalmazottaira már ez vonatkozik, illetve a felügyeleti tevékenységüket ez nem érintheti. Ezen túlmenően, még ha az üzemet korábban is sikerül megnyitni, a Hyundai és a Kia járműveknek még így is nagyjából két évig támogatások nélkül kell piacképesnek maradniuk.

E tekintetben a csoport azt is fontolgatja, hogy az alabamai Hyundai és a georgiai Kia gyárát elektromos járműveket is előállító gyárakká alakítják át, és ott az IONIQ 5 és az EV6 modelleket is felveszik a gyártási programjukba. Ezt a két igen fontos modellt helyi termelés helyett Dél-Koreából exportálják jelenleg az Egyesült Államok piacára és a csoport legfőképpen ezen két modellnek köszönhetően jelenleg a Tesla után a második legnagyobb villanyautó-márka az amerikai autópiacon.

Az Egyesült Államok Hyundai és Kia üzemeiben a gyártósorok átalakításához azonban a dél-koreai szakszervezeti dolgozók beleegyezése is szükséges. A Hyundai csoport munkaerő-gazdálkodási megállapodása szerint ugyanis azonos modell egyidejű hazai és tengerentúli gyártása csak a szakszervezeti tájékoztató, valamint a munkaügyi tanácsnál történt tanácskozás és szavazás után kezdhető meg. Ugyanez a követelmény vonatkozik a tengerentúli üzemek építésére és bővítésére is.

Forrás: businesskorea.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei