Végleg leállhat a Hyundai és Kia gyártás Oroszországban

A Hyundai csoport szentpétervári üzemében már az orosz-ukrán háború kitörése után leállt a termelés, most azonban úgy tűnik, a Kalinyingrádban működő szerződéses összeszerelő partner is új utakra lép. 

A Hyundai Motor Group még 2011-ben nyitotta meg saját összeszerelő üzemét az oroszországi Szentpéterváron, ahol az akkori Accent kompakt modelljének helyi igényekre szabott Solaris változatát kezdték el gyártani. Később a Solaris mellé megérkezett a Kia Rio és a Hyundai Creta modellek is, amelyekkel a vállalat a hazai Lada (AvtoVaz) mögött tavaly a második helyen végzett az eladási listán.

Az orosz-ukrán konfliktus hatására azonban a Hyundai úgy döntött, alkatrészhiányra hivatkozva márciusban bezárja saját üzemét, így amíg a Hyundai Motor és Kia 2021 januárja és júliusa között 104 453, illetve 125 415 autót adott el az orosz piacon, addig eladásaik 61 százalékkal, illetve 59 százalékkal zuhantak az idei év azonos időszakában. A koreai autóipari konszern elsősorban meglévő készleteit adta el, de ez a mennyiség mostanra elfogyott. A Kia júliusban mindössze 3 903 darabot tudott értékesíteni, ami 77 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.


Eközben a Hyundai Motor fontolgatja felfüggesztett oroszországi tevékenységének lehetőségeit, amelyek között szerepelhet az ottani gyártóüzem eladása is. A koreai sajtó szerint a vállalat egy olyan jelentést nyújtott be a vezetőségnek, amelyben elemzi jövőbeli kilátásait Oroszországban ebben a rendkívül nehéz működési környezetben. 

„Becsléseink szerint a Hyundai és a Kia együtt legalább 450 milliárd von (315 millió dollár) veszteséget termelhet idén az oroszországi üzleti környezet miatt" – mondta Esther Yim, a Samsung Securities elemzője. „Bár még mindig nem világos, hogy a Hyundai mit kezdene oroszországi gyárával, a Hyundainak sok mindent figyelembe kell vennie az Oroszországból való tényleges kilépés esetén, például a pénzügyi helyzetet, valamint az Oroszországgal és az Egyesült Államokkal való kapcsolatát" – tette hozzá Kim Jin-woo, a Korea Investment & Securities elemzője.

Eközben a Hyundai kalinyingrádi szerződéses partnerénél, az Avtotor vállalatnál kitartottak a koreai márkák mellett, így az összeszerelés tovább folytatódott.  Igaz, komoly problémákkal – a futószalagok az alkatrészek érkezésével indultak és egyes összeszerelő gépeknél létszámhiány is nehezítette a folyamatokat. Októberben azonban már ez az orosz összeszerelés is megszűnik, így az orosz Hyundai és Kia kereskedőkhöz innen sem érkezik áru.

Az Avtotor alapítója, Vlagyimir Scserbakov bejelentette, hogy az üzem új partnerekre talált. Habár konkrétan nem nevezte meg azokat, ám nagy valószínűséggel kínai márkákról beszélt. A Hyundai és a Kia kalinyingrádi bérgyártása (sok modellt teljes ciklusban az Avtotornál szereltek össze – a karosszéria hegesztésével és festésével együtt) októberben fejeződik be, majd az üzemet a gépek átállítása miatt bezárják és később új modellekkel kezdődik meg az összeszerelés. Az üzem vezetése jövőre komoly termelési volumen elérésére számít.

Jövőre az Avtotor egy megaprojektet is indít elektromos járművek gyártásával, amelyet egy meg nem nevezett partnerrel közösen fejlesztettek ki. Ennek keretében nyolc új gyártóegység épül Kalinyingrádban, ahol különféle alkatrészeket készítenek majd. Az Avtotor elsősorban az elektromos motorok, kábelkötegek, elektronikai alkatrészek, műanyag alkatrészek és fémöntvények összeszerelését fogja lokalizálni. A projekt teljes beruházási költsége tíz év távlatában 32 milliárd rubel lesz.

A Hyundai és Kia modelleket Koreából szállították Oroszországba, de a helyi termelés minden bizonnyal nem indul újra a közeljövőben. Elképzelhető, hogy a szentpétervári üzemet teljesen bezárják, vagy eladják a kínaiaknak. Ráadásul a szentpétervári koreai autógyártó két ingatlannal is rendelkezik – a kamenkai telephelyen kívül Shusharyban is van egy üzem, amelyet nemrég a GM-től vásároltak meg, de soha nem indítottak el.

Forrás: 5koleso.rubusinesskorea.co.krreuters.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei