Közutakon tesztelik a Hyundai e-Corner rendszerét

A Hyundai csoporthoz tartozó autóalkatrész-gyártó, a Hyundai Mobis vállalat bejelentette, hogy egy kísérleti IONIQ 5 modellbe építve megkezdődött az önállóan fejlesztett e-Corner rendszer közúti tesztelése. 

A technológia a kerékagyakba épített motorokat, a forgó kormányzást és az elektronikus fékezést egyetlen, az autó kerekeibe szerelt modulban foglalja magában – ez a világ első ilyen rendszere. A bejelentéshez mellékelt filmben a Hyundai különleges moduljával felszerelt IONIQ 5 modellje a Hyundai Mobis próbapályáján, illetve a szomszédos közutakon, Seosanban sikeresen teljesítette a trükkös parkolási és vezetési feladatokat.

A prototípus jármű egyik kulcsfontosságú funkciója a rákjárás, amely azt teszi lehetővé a sofőr számára, hogy az autó kerekeit 90 fokkal elforgatva a jármű – akárcsak egy rák – teljes egészében oldalirányba mozogjon. Ez a funkció különösen hasznos a városi szűk, vagy akár egyirányú utcákban történő párhuzamos parkolás esetén. 

Ezzel azonban nem ér véget a különleges jármű képességeinek bemutatása: egy másik funkciója az úgynevezett Zéró Forduló, amely lehetővé teszi, hogy az autó kerekeinek segítségével akár 360 fokban is forogjon, ráadásul a kerékelfordulás szöge is állítható. Abban az esetben, ha az autóval egy zsákutca végéhez érne, a sofőr ezen funkció segítségével könnyedén megfordíthatja autóját és hátramenet, vagy ipszilon fordulás helyett mindig előre haladhat.

Emellett a kísérleti IONIQ 5 e-Corner rendszerével akár az átlós haladást is lehetővé teszi, amellyel az autó könnyedebben haladhat el más járművek mellett, míg a Forgó kanyarodás funkció bármilyen pozícióban vagy szögben segíti befordítani az autót, segítve ezzel a vezetőket, amikor szűk parkolóhelyre kívánják befordítani az autó elejét.

„Azért fejlesztjük tovább az e-Corner rendszert, hogy annak funkciói minél jobban megfeleljenek a jövőbeli mobilitás követelményeinek” – mondta Jae-seung Cheon, a Hyundai Mobis Future Technology Konvergencia Intézetének vezetője. „A mobilitási platform szolgáltató felé való elmozdulás víziója értelmében a vállalat mobilitási megoldások szélesebb skálájának kifejlesztését tervezi, az autonóm vezetéstől a célalapra épített járművekig.”

A Hyundai Motor Group 24 billió vont, azaz 18 milliárd dollár értékű megújított villamosítási törekvése értelmében a Hyundai Mobis felgyorsítja az elektromos járművek üzletágát. A vállalat a közelmúltban mutatta be a minden-az-egyben Elektromos Teljes Vázplatform Modul villamosítási megoldását, amely a fékezési, kormányzási, felfüggesztési, vezetési és akkumulátorrendszereket egy alumíniumalapú vázban egyesíti. 

Forrás: koreaherald.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei