A Hyundai egyedi villanyautókat készíthet a szállítmányozóknak

A Hyundai Motor Group a villanyautók formatervezési rugalmasságát kihasználva a jövőben megrendelésre készült elektromos haszonjárműveket fog kínálni szállítmányozó ügyfelei számára. 

A Hyundai csoporthoz tartozó Kia nemrég bemutatta elektromos modelljeinek alapját adó platformját, amely olyan alapvető alkotóelemeket tartalmaz, mint az akkucsomag és a motor. A vásárlók pdig a jövőben erre a platformra olyan vázat, utasteret, rakteret és más elemeket választhatnak, amilyet szeretnének. Más opciók, többek között a nagyobb hatótávot adó nagy kapacitású akkucsomagok szintén elérhetőek lesznek.   

Jelenleg még kevés globális gyártó kínál ennyire széles körű testreszabási lehetőséget elektromos autóihoz. A Hyundai azt tervezi, hogy a szolgáltatást elsősorban a logisztikai, az autómegosztási és pl. a közösségi közlekedési vállalatok részére kínálja fel. A Kia szerint a bevezetés időpontját és az árakat később fogják nyilvánosságra hozni.   

A hagyományos belsőégésű motorral szerelt autókban a veszteséghő és az emisszió kezelésének rendszere kevés mozgásteret biztosít az autógyártóknak a dizájn megújítására, ráadásul az egyedi autók gyártása több időt és költséget igényel. Ezzel szemben a villanyautók jóval kevesebb alkatrészből épülnek fel, ami nagyobb rugalmasságot és olcsóbb testreszabhatóságot eredményez. A Kia szerint a céges járműállomány a tavalyihoz képest 2030-ra megötszöröződve eléri a 27 milliós darabszámot.  

„A logisztikai cégekkel hosszú távú kapcsolatok kiépítése az elektromos járművekből származó stabil nyereséget eredményezi” – mondta Soon-woo Kwon, az SK Securities elemzője. Ehhez a vállalkozáshoz a Hyundai Motor Group az olyan társulásokat használhatja fel, mint pl. az angol Arrival elektromos járműgyártóval kötött megállapodás. Az Arrival korábban bejelentette, hogy a dél-koreai Hyundai csoport 2020-ban 100 millió eurót fektetett be a cégbe. A vállalat tavaly megkapta a UPS megrendelését is, amelynek értelmében 10 ezer egyedi darabot fog készíteni és egy „mikrogyárat” építhet az Egyesült Államokban.  

A Hyundai és az Apple kapcsolatát szintén nagy érdeklődés kíséri. Az autógyártó januárban lényegében elismerte, hogy tárgyalásokat folytat az amerikai elektronikai óriással a villanyautók fejlesztéséhez kapcsolódó esetleges együttműködésről. A Hyundai azóta ennek jelentőségét igyekezett kisebbíteni, a január végén elemezők részére megtartott tájékoztatón már nem is említették. Ám továbbra is felmerülnek olyan spekulációk, amely szerint a jövőben a Kia esetleg elektromos autókat készítene az Apple számára. 

Az új együttműködések sora abból a válságérzetből fakad, amelyet Eui-sun Chung is érzett, amikor októberben a Hyundai csoport elnökévé választották. Chung azért aggódik, hogy az autógyártó jelenlegi üzleti modelljét nem lehet a végtelenségig fenntartani, így az új társulások révén igyekszik a céget az egyszerű autógyártói és értékesítői szerepkör fölé emelni.     

Chung különösen a villanyautók terén látja ennek lehetőségét. A Hyundai Motor Group 2025-ig összesen 23 villanyautó modellt tervez bemutatni, amelyekből az eladott darabszámokat 2019-hez képest megtízszerezve évi 1 milliót adna el. A koreai SNE Research kutatóintézet adatai szerint a csoport tavaly január és szeptember között értékesítési volumenben 7,2 százalékos piaci részesedésével a világ negyedik legnagyobb villanyautó-gyártójává lépett előre az előző év hatodik helyéről.    

A Hyundai csoport ezekkel a lépésekkel olyan nagy riválisokat igyekszik beérni, mint pl. a Tesla. A magánvásárlók mellett a vállalat igyekszik nagy volumenű vállalati megrendeléseket is megszerezni, hogy ezzel is támogassa villanyautós értékesítési terveinek megvalósulását.  

Forrás: asia.nikkei.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei