Akkuszövetséget köthet a Hyundai és a Samsung

Miközben a Hyundai Motor új generációs környezetbarát járműveket kíván a következő években piacra dobni, a vállalat új típusú akkucsomagjaival a Samsung SDI akkugyártóval is együtt kíván működni.

A formálódó együttműködés mindkét vállalat stratégiai érdekeire összpontosítana: A Hyundai Motornak autóipari alkatrészekre és villanyautó-akkumulátorokra van szüksége, míg a Samsung ezeket biztosítani tudja az autógyártó számára.   A Samsung akkumulátorgyártó vállalata egy új hengeres akkumulátort fejleszt, amelyet a Hyundai új hibrid járműmodelljeihez kíván hasznosítani. A Samsung SDI eddig még nem szállított villanyautó akkukat a Hyundai Motornak. Eddig az SK Innovation, az LG Energy Solution és a kínai CATL szállította az akkumulátorokat a Hyundai E-GMP platformos villanyautó-platformjához.

A Samsung SDI eddig a prizmatikus akkumulátorokra összpontosított, míg a Hyundai tasak típusú akkumulátorokat kívánt felhasználni, amelyeket elsősorban az SK és az LG akkumulátortpartnerei gyártanak számára. Úgy tűnik azonban, hogy a Hyundai most mégis hengeralakú akkumulátorokat keres hibrid járműveihez, elsősorban azok stabilitása és alacsonyabb gyártási költségei miatt.

A hengeralakú akkumulátorokról közismert, hogy stabilabbak és gyártásuk olcsóbb, mivel régebb óta használják, mint a tasakos és a prizmatikus akkukat. A hagyományosan kis méretű hengeres akkukat korábban elektronikus eszközökhöz használták, de ma már a villanyautókban is alkalmazzák, miután a Tesla is átvette ezt autói számára. Állítólag a Samsung most fejlesztés alatt lévő akkumulátora nagyobb méretű, mint a hagyományos hengeres akkumulátorok, amivel az energiakapacitást kívánják növelni.

A Samsung akkumulátorokkal foglalkozó leányvállalata már most is gyárt hengeres akkukat elektromos kéziszerszámokhoz. Az iparág résztvevőinek álláspontja szerint a jelenlegi hengeres akkumulátorok termelése miatt a Samsung SDI számára nem lesz nehéz feladat a villanyautók számára szükséges hengeres akkuk kifejlesztése. A Samsung SDI közölte, hogy nem tud nyilatkozni az ügyfelekkel kapcsolatos kérdésekről. Egy iparági tisztviselő elmondta: „Lehetségesnek tűnik, hogy a Hyundai az ellátás biztosításának eszközeként igyekszik tovább diverzifikálni szállítóit." 

A Hyundai Motor képviselője elmondta, hogy nem tudja megerősíteni a Samsung SDI tervezett hengeres akkumulátor-szállítását, tekintettel arra, hogy „az akkumulátor jelenleg fejlesztés alatt áll". Majd hozzátette: „A környezetbarát járművekkel kapcsolatban sok akkumulátorgyártóval dolgozunk együtt."

Ezek a fejlemények azután következtek, hogy a két konglomerátum vezetői tavaly többször is találkoztak. A Hyundai Motor elnöke, Eui-sun Chung 2020 májusában Samsung SDI gyárában találkozott a vállalat alelnökével, Jae-yong Lee-vel és a Hyundai Motor Namyang fejlesztőközpontjában júliusban is összegyűltek. A megbeszélések után olyan találgatások kaptak szárnyra, hogy a jövőben a konglomerátumok nemcsak a villanyautó-akkumulátorok, hanem a kijelzőpanelek és egyéb alkatrészek kapcsán is együttműködnek.

„Azon előfeltevés alapján, hogy a Samsung SDI mostanában villanyautó-akkumulátorokat szállít a Hyundai Motor számára, együttműködésük alapján várhatók az akkumulátorokkal kapcsolatos társulás további bővítése" – jelentette ki Chang-min Lee, a KB Securities elemzője. „Az előrejelzések szerint, amennyiben az együttműködés ahhoz vezet, hogy a Samsung SDI fő termékeinek számító prizmatikus akkumulátorait szállítani fogja, az akkumulátorgyártó nagyobb előnyöket fog elérni."

A Samsung SDI nemrég bejelentette, hogy a vállalat szállítja azokat az akkumulátorokat is, amelyeket az amerikai villanyautó-startup Rivian fog felhasználni autóiban. Az Amazon és a Ford befektetései által támogatott céget a Tesla egyik nagy riválisának tekintik. A Samsung SDI akkumulátorait a Rivian villanyautóiba, például az idén később piacra kerülő kisteherautókba és terepjárókba tervezik beépíteni.

Forrás: koreatimes.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei