A Hyundai csoport a Kia EV9 premierjén mutatta be új fenntarthatóság modelljét

Az autóipar új villamosítási trendje a mobilitás fenntarthatóbbá tételéről szól, amelynek megvalósításához a Kia olyan új intelligens technológiákat mutat be, amelyek az elektromos járművek mobilitását minden eddiginél hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá teszi.

A Kia EV9 sok szempontból az első a vállalat kínálatában – például ez az első olyan modell, amely a márka fenntarthatóbb dizájn felé való elmozdulását mutatja be. Ezenkívül abban is első, hogy rendelkezik a Kia Connect, a Kia Charge és a Kia Smart Charging technológiával, ami azt jelenti, hogy támogatja a V1G-t (automatizált egyirányú intelligens töltés), a V2G-t (jármű-hálózat) és a V2H/B (járműről otthonba/járműbe/épületbe töltés).

Az autógyártó technológiai stratégiájának célja, hogy integrált hálózatokon keresztül zökkenőmentes és egyszerű csatlakozást fejlesszen ki. A Kia Connect „mindig működő" kapcsolatot tart fenn a Kia szerverek, adatszolgáltatók és a jármű között. Az adatok a Connected Car Cloudon keresztül valós idejű frissítések és információk megjelenítésére szolgálnak a vezetők számára. Az előnyök közé tartozik a járművek karbantartásának előrejelzése és a flották hatékony kezelésének lehetővé tétele.

A Kia vásárlói a Kia Connect alkalmazáson keresztül elérhetik a Kia Connect Store-t, ahol különféle frissítéseket és fejlesztéseket találhatnak az autóik számára. Az EV9 lesz az első olyan modell, amely csatlakoztatható a Kia Connect Store-hoz. Ezenkívül a jármű fel van szerelve a Connected Car Navigation Cockpit-tel (CCNC), amely kétsávos GPS-szel rendelkezik és lehetővé teszi a még pontosabb helymeghatározást.

A rendszer előnye a folyamatos vezetékmentes frissítés, a legújabb térképek, interfészek és szoftverfejlesztések megvalósítása. Ezenkívül az EV9 rendelkezik az EV Route Planner funkcióval, amely segít az ügyfeleknek úti céljuk és a jármű akkumulátorának aktuális állapota alapján megtalálni a legideálisabb töltési pontokat. A Kia globális stratégiájának fontos része, hogy a töltést a lehető legkényelmesebbé tegye, függetlenül attól, hogy az hol történik; a Kia Charge alkalmazás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy hatalmas töltőhálózathoz férjenek hozzá Európa 28 országának több mint félmillió töltőpontjával, amelyet rendszeresen bővítenek. A Kia számos regionális vegyesvállalattal is rendelkezik Európa-szerte, amelyek révén 2030-ig 30 ezer új villámtöltőt kívánnak létrehozni, valamint a Kia márkakereskedéseket is felszerelik velük.

De minden bizonnyal a legizgalmasabb és az iparágat potenciálisan megváltoztató funkció a Kia Smart Charging rendszere. A kétirányú töltés azt jelenti, hogy az energia nemcsak be-, hanem kifelé is áramlik, lehetővé téve a V1G, V2L és V2G töltést. A V2L funkciót az EV6-ban vezették be, de alapfelszereltségként már az EV9-ben is elérhető. Az ügyfelek 110 V/ 220 V-os készülékeiket EV9-ükkel táplálhatják úgy, hogy egyszerűen bedugják a kábelt az autó EV töltőportjába – lényegében masszív akkumulátorként használhatják a járművet.

A V2B és V2H funkciók a töltési lehetőségek hatalmas horizontját nyitják meg, mivel az EV9 képes egy otthon vagy egy egész épület áramellátásáról is képes gondoskodni. És ez nem csak néhány órára szól – sőt, a Kia szerint egy teljesen feltöltött, 99,8 kWh-s akkumulátorral rendelkező EV9 képes egy mai átlagos háztartást akár 5-10 napig is ellátni. Végül a V2G azt jelenti, hogy az energia nemcsak a háztartásba, de közvetlenül a hálózatba is továbbítható.

Az energiaipar jelentős mértékben profitálhat egy olyan szolgáltatásból, mint a V2G. Például az infrastruktúra megújuló energiaszintje folyamatosan ingadozik, alacsonyabb teljesítmény mellett, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél. Az energia eltárolható a járművekben és visszavezethető az elektromos hálózatba, hogy stabilizálják azt. Ez viszont a fogyasztó számára alacsonyabb villamosenergia-költségeket jelenthet, vagyis ez egy mindenki számára előnyös helyzetet teremt. A Kia végső soron hosszú távon egy olyan világot képzel el, ahol elektromos járművek ezrei kapcsolódhatnak a hálózathoz, amelyben rövid ideig virtuális erőműként működhetnek.


„A fenntartható mobilitási megoldások következő generációjának megvalósítása magában foglalja a villamosítás, az összeköttetés és az új szolgáltatások zökkenőmentes és holisztikus kölcsönhatását” – mondta Sjoerd Knipping, a Kia Europe marketing- és termékosztályának alelnöke. „Az új EV9-től kezdődően a Kia azon dolgozik, hogy az elektromos járműveket teljesen összekapcsolttá és a jövőre készen tegyék lehetővé, hogy a járműveket frissíteni lehessen, amint az új innovációk és funkciók elérhetővé válnak.”

A Kia nagy hangsúlyt fektet a villamosításra, az összekapcsolhatóságra és a fenntarthatóságra – a márka 2027-ig 15 elektromos jármű bevezetését tervezi és folytatja a mobilitás újradefiniálását.

A Kia elképzeléséről többet is megtudhatsz az AutóSámán videójából:

Forrás: autoevolution.com, carscoops.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei