A Hyundai megkezdte új akkugyárának építését Indonéziában

A Hyundai Mobis megkezdte és a jövő év első felére be is fejezi egy új villanyautó akkumulátorrendszer-gyár építését Indonéziában, amely ország az ASEAN térség villamosítási ökoszisztémájának vezető szereplőjévé válik. 

A Hyundai Mobis bejelentette, hogy május utolsó napján letette az új gyár alapkővét a nyugat-jávai Bekasiban (Jawa Barat), Jakarta külvárosában. Az alapkőletételhez szervezett ceremónián mintegy 150 résztvevő volt jelen, köztük Mochamad Ridwan Kamil, Nyugat-Jáva kormányzója, a Koreai Köztársaság nagykövete Sang-deok Lee, Heung-sub Oh, a Hyundai Mobis villamosításért felelős vezető alelnöke, valamint az indonéz kormány tisztviselői, iparági vezetők és helyi újságírók.

Az indonéz akkumulátorrendszer-gyár a Hyundai Mobis globális villamosítási üzletágának szilárd alapja lesz, amely különösen az ASEAN piacot célozza meg. Az ország bőséges természeti erőforrásaira építve az indonéz kormány felgyorsítja azon erőfeszítéseit, hogy vezető szerepet szerezzen meg az elektromos járművek piacán. Az elektromos járművek iránti igény, amelynek középpontjában Indonézia áll az ASEAN régióban, szintén gyorsan növekszik.

A Hyundai Mobis egy közös akkumulátorcella-vállalat, a HLI Green Power által szállított akkumulátorcellákat fogja felhasználni, és vezérlőt, hőszabályozót tartalmazó modulokká alakítja át azokat. Ezt követően nagy akkumulátorrendszerként szállítják majd tovább a termékeket a globális autógyártók számára. Ezzel a Hyundai Mobis közvetítő szerepet fog betölteni és kiegészíti az elektromos járművek ökoszisztémáját.

A Hyundai Mobis indonéziai üzeme a fővárostól, Jakartától mintegy 60 km-re délkeletre, a Deltamas ipari komplexumban található majd. Ezzel mindössze 3 km-re található a Hyundai Motor indonéziai üzemétől és 10 km-re a HLI Green Powertől, ami maximalizálja az akkumulátorrendszer szállítási hatékonyságát. A 33 ezer négyzetméteres területen elterülő üzem létrehozásába a Hyundai Motor Group összesen 60 millió dollárt fektetett be. A vállalat kétféle akkumulátorrendszert kíván gyártani, az egyik nagy kapacitású, a másik pedig kis kapacitású cellákkal. Ezeket az akkumulátorrendszereket elsőként a Hyundai csoport a jövő évben Délkelet-Ázsiában megjelenő elektromos zászlóshajó modellek gyártásához szállítják.

Az indonéz kormányzat a hírek szerint nagymértékben támogatta az üzem felépítéséhez szükséges adminisztratív ügyeket, ami összhangban áll a helyi elektromos járművek piacát és az ökoszisztémát erősítő politikájukkal. Lelkes támogatást nyújtottak különböző frontokon nemcsak az építkezés engedélyezési folyamatában, hanem a környezeti értékelés, a logisztikai költségek és az adókedvezmények terén is. Heung-sub Oh, a Hyundai Mobis villamosításért felelős alelnöke beszédében megköszönte az indonéz kormány nagylelkű támogatását: „A Hyundai Mobis Indonézia partnere lesz és kulcsszerepet játszik majd az elektromos járművek ökoszisztémájának kialakításában.”

Az Indonéz Autóipari Szövetség adatai szerint az idei év első felében 505 darab elektromos járművet adtak el Indonéziában, ebből a Hyundai elsöprő 454 darabot tett ki. Ez a márka erős jelenlétét és piaci részesedését mutatja az országban. A Hyundai tavaly március óta Indonéziában is gyártja tisztán elektromos IONIQ 5 crossoverét. Ezenkívül a vállalat az LGES vállalattal együttműködésben egy akkumulátorcella vegyesvállalati üzemet épít a nyugat-jávai Karawangban található új ipari parkban. Az elektromos járművek piacára összpontosítással összhangban az indonéz kormány ambiciózus tervei szerint 2025-re 20 százalékra, 2030-ra pedig 25 százalékra növeli az elektromos járművek arányát.

Ezen cél támogatása érdekében a kormány várhatóan összesen 5 billió rúpia (körülbelül 41,25 milliárd dollár) támogatást nyújt a következő évre. Emellett a kormány célja a megújuló energia 23 százalékos arányának elérése 2025-re, míg 2050-re ugyanezt az arányt 31 százalékra kívánják növelni. Ezek a célok várhatóan megnövelik a helyi vállalatok villamosenergia-ipari berendezéseinek megrendeléseit és exportját.






A Hyundai Mobis a részesedés felét (Hyundai Mobis 25%, Hyundai Motor 15%, Kia 10%) birtokolja a Hyundai Motor Group teljes befektetésén belül a HLI Green Power akkumulátorcellás vegyes vállalatban, amelyet jelenleg a vállalat helyi üzeme közelében építenek. A másik 50 százalékot az LG Energy Solutions Ltd. birtokolja. Az ASEAN piac térnyerésével a Hyundai Mobis az indonéz gyárat hosszú távú stratégiai bázissá kívánja bővíteni és fejleszteni, amely a fontosabb ügyfeleit világszerte képes ellátni.

A Hyundai Mobis jelenleg nemcsak Dél-Koreában, hanem Európában (Csehország, Szlovákia) is gyárt villanyautókhoz alkatrészeket, köztük akkumulátorrendszereket is. Tavaly októberben a vállalat bejelentette, hogy 2030-ig 1,3 milliárd dollárt fektet be az észak-amerikai villamosítási termelési bázis bővítésére. Ma a Hyundai Mobis összesen öt további villamosítási alkatrészeket termelő gyárat épít az amerikai Alabamában és Georgiában.

Ezekkel a lépésekkel a villamosítási értéklánc teljessé válik, amely Ázsiától (Korea és Indonézia) Európán át Észak-Amerikáig köti össze a főbb kontinenseket. Ez várhatóan megerősíti a Hyundai Mobis azon képességét is, hogy gyorsan reagáljon az elektromos járművek piacának változásaira is.

Forrás: businesskorea.co.kr, koreabizwire.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei