Első képeken a Hyundai új kisterepjárója


A Hyundai új kisterepjárója az i20 kisautóra épül és annak, valamint az új i30 motorjaival lesz kapható, amikor jövőre végre megjelenik a piacon.

A Hyundai történetének legnagyobb piaci sikerét érte el az új Tucson modelljével, amelyből rekordmennyiséget sikerült az elmúlt egy évben értékesíteniük. Ezt a sikert most egy mérettel kisebb kategóriában is megpróbálják elérni, elkészült ugyanis végre a Hyundai régen várt kisterepjárójával, amelynek országúti tesztelését már meg is kezdték. Ez arra utal, hogy az új crossover valamikor a jövő év végén jelenhet meg a márka kínálatában.


A Nissan Juke által megteremtett kategóriában az elmúlt években hatalmas kereslet mutatkozott, amelynek nyomán mára szinte az összes globális autógyártó kínál ilyen méretű városi terepest. A Hyundai sokáig kivárt, elemezte a piac változásait, majd 2014-ben Kínában bemutatta az ix25 kisterepjáróját, amelyet később Creta néven Indiában, majd Oroszországban is bemutattak.


A vállalat képviselői azonban már akkor hangsúlyozták, hogy a fejlett piacok számára egy egészen más modellt kívánnak piacra dobni, amelyre most itt vannak az első bizonyítékok. A Hyundai Amerikában ugyanis megkezdte az új autó höségtűrő képességeinek vizsgálatát, így máris viszonylag pontos képet kaphatunk az autó formavilágáról.   


A kémfotók tanúbizonysága szerint a Hyundai kisterepese vonalvezetésében, stílusában követi a 2014-ben bemutatott Intrado tanulmányt, amellyel a gyártó azt kívánta bemutatni, hogyan tudná saját formanyelvét egy kisterepjárón. Formailag különlegesnek látszik az autó frontrésze, ahol a menetfények és az irányjelzők a motorháztető felső részén, míg a fényszórók különálló egységet képezve azok alatt, az ívelt hatszögletű hűtőmaszk két oldalán kapnak helyet.  


Az új modell a most két éves i20 padlólemezére épül majd, így várhatóan motorkínálatát is a kisautóból, illetve a most bemutatott i30-ból veszi majd át. Ezek alapján számíthatunk az egyliteres háromhengeres T-GDI és az 1,4-es benzinmotorokra, illetve a különböző teljesítményszintű 1,6 literes dízelmotorok megjelenésére.    


Az új kisterepjáró várhatóan még 2017 éve előtt, talán az i20 modellfrissítésével egy időben mutatkozhat majd be. Arról egyelőre nincs információ, hogy az új modellt hol készítik majd. Pletykák keringenek arról, hogy a nemrég kibővített és az i20-at is készítő török gyárban további beruházásokkal új modellekre készülnének fel, ám ezzel párhuzamosan az is elképzelhető, hogy a cseh gyárban készülő, viszonylag alacsonyabb keresletnek örvendő ix20 modell életpályája végén egy ilyen kisterepjárónak adja át a helyét a gyártósoron.


Egyelőre arról sincs semmi biztos, hogy milyen néven jelenik majd meg az új modell, hiszen az ix35 kivételével a Hyundai terepjáró modelljeinél szinte kivétel (ix25) nélkül megtartották a jól bevált névadási taktikát.    

Forrás: autoexpress.co.uk 

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei