A Kia felzárkózhat a Hyundai mellé Németországban

Habár a Kia és a Hyundai Motor ugyanazon autóipari csoport márkái, az eladások terén kiélezett versenyben állnak egymással. A koreai és a világpiac egészét tekintve azonban a Kia értékesítési lemaradásban van a Hyundaihoz képest, ami azonban nem minden piacon van így.

Ha csupán a tavalyi év eredményeit tekintjük mérvadónak, a Hyundai 726 838 autót értékesített Dél-Koreában és 3 164 143 autót a világpiacon. Ugyanezen időszak alatt a Kia 535 016 darabot adott el hazájában és 2 242 040 darabot a világpiacon. Ezzel a Hyundai 3 890 981 darabbal több mint egymillió példánnyal megelőzte a 2 777 056 autót értékesítő Kia vállalatot.  

Ugyan a Kia hazai és külföldi eladásai egyaránt elmaradnak az anyacég eredményeitől, Európában kicsit más a hangulat. A CarSalesBase.com adatai szerint a Kia összesen 421 175 autót értékesített 2020-ban Európában, megelőzve ezzel a Hyundait, amely 418 536 darabot tudott eladni. Európában a Kia gyakran megelőzi a Hyundai Motor eredményeit.

A tavalyi év azonban más volt. A 2021-es európai eladásokat tekintve a Kia kismértékben elmaradt a Hyundai mögött, amely 488 572 darabos eladásával kicsit meghaladta a Kia 482 978 darabos eredményét. És ha a Kia a Hyundaihoz hasonló szinten teljesített volna Németországban, Európa legnagyobb piacán, akkor tavaly is a Kia lett volna az európai győztes.

Németország a Hyundai Motor vállalat európai főhadiszállása, így már régóta keményen dolgoznak a német piacért. A német autóipar is aktívan keresi a tehetségeket. A márka elismertségét tekintve a Hyundai Motor viszonylag magasabb szinten áll Németországban, mint a Kia és a szakosodott média által végzett összehasonlító tesztek során a Hyundai modellek gyakran jobb értékelést kapnak, mint a Kia annak ellenére, hogy az alapok azonosak.

A Hyundai Motor erőfeszítései az eladási mennyiségben is megmutatkoznak, így a Hyundai Motor megelőzi a Kiát a régióban népszerű és értékesített reprezentatív modellek versenyében, mint például a Tucson és a Sportage, a Kona és a Niro és az i10 és a Picanto versenyében. A Kia esetében a Ceed modell a kivétel, de ezt leszámítva nincs olyan modell, ami csökkenthetné a Kia németországi lemaradását.

A közelmúlt európai piacán, köztük Németországban azonban megváltozott a hangulat. Ez leginkább a Kia EV6 elektromos autó iránti érdeklődésnek köszönhető. Németországot eddig jobban érdekelte a Hyundai, mint a Kia. Az EV6-nak azonban több olyan eleme is volt, amely felkeltette az emberek kíváncsiságát és ezek a szempontok pozitívan hatottak, felkeltve az érdeklődést a Kia elektromos járművei iránt.

Mint ismeretes, az EV6 az első olyan koreai autó, amely elnyerte az Európai Év Autója címet. A cím 1964-es indulása óta még soha nem választottak meg koreai autót győztesnek, így az EV6 Európa Év Autója választás sokkal tartalmasabb, jelentőségteljesebb a korábbi elismeréseknél. Ezen felül azonban március végén egy apró, de jó hír is érkezett Németországból. Az Auto Motor und Sport autós magazin által végzett összehasonlító teszten az EV6 végzett az első helyen, megelőzve az IONIQ 5 és a Volvo XC40 modelleket. 

A német piacon a Kia szerezte meg az első helyet ezen az összehasonlító teszten, amely még az Európai Év Autója címnél is jobban befolyásolhatja az eladásokat. Az Auto Motor und Sport arról számolt be, hogy az EV6 nagy különbséggel felülmúlta versenytársait a könnyű kezelhetőség és a fékezőképesség tekintetében és viszonylag jobb pontszámokat ért el a menetdinamikában, a kezelhetőségben és a kormányzásban is. Olyan elektromos autóként értékelték, amelyet szórakoztató vezetni, ami fontos Európában, különösen Németországban, ahol nagy az érdeklődés az élvezetes vezetés iránt. 

Különösen nagy az érdeklődés az Ev6 iránt Európában, ahol az elektromos járművek piaca robbanásszerűen növekszik, különösen Németországban. Ha ez a példátlan érdeklődés és várakozás tényleges eladásokhoz vezet, a Kia nemcsak a németországi lemaradását hozhatja be, hanem komoly előnyre is szert tehet. A németországi siker pedig újabb lépcsőfokként szolgálhat a Hyundai márkával együtt a versenytársak előtt maradáshoz az európai piacon.

Forrás: motorgraph.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei