Első képeken az új Hyundai Kona elektromos változata

Miközben a Hyundai Motor mérnökei a jövőre megújuló Kona belsőégésű motoros változatainak terheléses próbáit végzik az Alpok kaptatóin, a világ túloldalán, Dél-Koreában megjelent az új modell elektromos változatának első prototípusa.

A Hyundai Motor 2017 júniusában mutatta be globális fejlett piacokra szánt első kisterepjáróját, a Konát. Az autót ekkor még csak benzines és dízelmotoros változatokkal dobták piacra, a tisztán elektromos verzió csak 2018 február végén, a Genfi Autószalonhoz időzítve mutatkozott be. Úgy tűnik azonban, hogy a második generáció esetében már az új Kona megjelenésekor számíthatunk arra, hogy az autó benzines verziói mellé az elektromos változat is felsorakozik.

Erre utal legalábbis a Dél-Koreából kapott legfrissebb kémvideó, amelyen minden bizonnyal az SX2 gyári kódnév alatt fejlesztett új Kona villanymotoros változata látható. Miután meglátták a forgalomban, a kémfotósoknak sikerült egy eldugott hátsó parkolóban körbefilmezni az autót, így néhány fontos részletet sikerült megörökíteni a vastag álcázás ellenére. 

Ami egyértelműen látszik, hogy az új Kona mérete nemcsak a generációváltásoknál szokásos mértékben, hanem annál szemmel láthatóan nagyobb mértékben fog növekedni. Iparági információk szerint az új Kona többek között a második generációs Niro-val osztozik a padlólemezén, így az eddigi 4 180 mm-es hosszúság akár több mint 20 centivel is megnőhet, miközben a tengelytáv az eddigi 2,6 méterről 2,7 méter fölé emelkedhet és ezzel a Kona akár egy kategóriát is ugorhat felfelé (és hagy helyet a kínálatban alá pozícionált de méretben nagyon hasonló Bayon számára).

A vastag álcázás persze most is szinte mindent elfed, ám az első és hátsó lámpatestek elrendezése hasonlít a korábban már az Alpokban látott tesztautókra. Ezek alapján a Kona megőrzi osztott lámpatesteit, amelyek közül a felső LED fénycsík valószínűleg a karosszéria teljes szélességében világítani fog, míg alattuk a főfényszórók csúcsára állított háromszögformát mintáznak. A légellenállás csökkentésére a villanyverzió nyilván zártabb hűtőmaszkot és az is jól látszik, hogy a töltőnyílás az eddigiekhez hasonlóan az első maszk bal oldalán maradt. Oldalt az aerodinamikusabb felnik mellett az is feltűnik, hogy a szügletes kerékjáratok vastag fekete burkolatot is kaptak. 

A belső térről most nem sikerült felvételt készíteni, ám a korábbi kémvideók tanúbizonysága szerint ott az IONIQ 5 vagy leginkább a Kia EV6 által ihletett panelekből összeépített műszerfalat fogunk találni. A kormánykerék is megújul, a korábbinál jóval szögletesebb alakúvá válik, amelynek tövében pedig hasonló, csak szögletesebb váltókart illesztettek, mint amit az IONIQ 5-ben is láthattunk. Amit viszont sikerült most lefilmezni, az az övegtető, ami ugyan nagyobb, mint a mostani változatokhoz rendelhető hagyományos tolótető, ám nem biztos, hogy valóban nyitható is lesz. 

Az új modell műszaki adatai természetesen még titkosak, de amennyiben az új Kona valóban a Kia most debütáló Niro EV modelljével áll szoros technikai rokonságban, akkor annak paraméterei jó kiindulási alapnak számíthatnak. Az új Niro EV ugyanis mostantól csak a nagyobbik akkucsomaggal készül, amely 64,8 kWh-s nettó kapacitású akkujával és 201 lóerős villanymotorjával WLTP ciklus szerint 455 km-t tud megtenni. Kérdés, hogy a Hyundainál megtartják-e belépőmodellnek a 39 kWh-s változatot, illetve a Kia-rokonság által akár az eddig hiányzó plug-in hibrid is megjelenhet a kínálatban. 

Az új Hyundai Kona bemutatkozása egyelőre még odébb van, a modell várhatóan csak 2023-ban mutatkozhat be és várhatóan ezzel együtt egy kifejezetten az európai piac számára fejlesztett változat gyártása is megkezdődhet a Hyundai csehországi üzemében. 

Forrás: SHORTS CAR

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei