Elindult a Hyundai önvezető RoboRide autómegosztó szolgáltatása

A Hyundai Motor Group bejelentette, hogy a dél-koreai Szöul Gangnam városrészében elindítja RoboRide autómegosztó szolgáltatását indít, amely az IONIQ 5 modell saját fejlesztésű, 4-es szintű autonóm vezetési technológiáját használja. 

A RoboRide kísérleti projekt lesz az első olyan önvezető járművekkel működő autómegosztó szolgáltatás, amely Szöul egyik legzsúfoltabb területén, Gangnamban működik. A kísérleti projekthez a Hyundai csoport ideiglenes autonóm vezetési engedélyt kapott a Koreai Földügyi-, Infrastruktúra- és Közlekedési Minisztériumtól (MOLIT). A projektben közreműködik a Jin Mobility, egy koreai startup, amely az „i.M.” mesterséges intelligenciával rendelkező autómegosztás-mobilitási platformot üzemelteti. A Jin Mobility az i.M alkalmazáson keresztül lesz a felelős a két IONIQ 5 RoboRide jármű üzemeltetéséért. A csoport a kísérleti szolgáltatás bővítését is tervezi, miközben továbbfejleszti az autonóm vezetési technológiát, figyelembe véve a különféle körülményeket, például a járatstabilitást. 

„A Hyundai Motor Group 4-es szintű autonóm vezetési technológiát fejleszt a saját kialakítású Fejlett Vezetéstámogató Rendszerre (ADAS) alapozva, amelynek működését és biztonságát a szériagyártás és a sikeres kereskedelmi bevezetés igazol” – mondta Woong-jun Jang, a Hyundai Motor Group autonóm vezetési központjának vezetője. „Arra számítunk, hogy a RoboRide kísérleti projekt fontos inflexiós pont lesz, amely lehetővé teszi számunkra az autonóm vezetési technológia internalizálását.”

„Megerősítettük képességeinket azáltal, hogy az érintett intézményekkel együtt dolgozunk a kutatás-fejlesztésen. A RoboRide kísérleti szolgáltatástól kezdődően, a Hyundai Motor Grouppal együttműködve már alig várjuk, hogy a jövő mobilitási színterét irányíthassák” – mondta Lee Seong-wook, a Jin Mobility vezérigazgatója. „Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezen a kísérleti szolgáltatáson keresztül szinergiákat hozzunk létre."

A kísérlet során a Hyundai csoport értékes autonóm vezetési adatok gyűjtését várja, amivel a 4. szintű autonóm vezetési technológia továbbfejlesztését tervezi, hogy az biztonságosan és rugalmasan navigáljon a bonyolult városi környezetben. Az ilyen bonyolult vezetési környezetre való felkészülés érdekében a vállalat a szöuli fővárosi kormányzattal közösen egy olyan rendszer létrehozásán is dolgozott, amely képes összekapcsolni a közlekedési jelzéseket az autonóm járművekkel. Ezenkívül 2019 óta Gangnam körzetében rengeteg vezetési adatot gyűjtöttek össze az autonóm vezetés tesztelésével.

Ezen túlmenően a teljes biztonság érdekében a csoport egy házon belül kifejlesztett távoli járműtámogató rendszert biztosít. A rendszer figyeli az autonóm vezetés állapotát, a járművet és az útvonalat, valamint távsegély funkciókkal támogatja a haladást, például sávváltást olyan körülmények között, amikor az autonóm működés nem kivitelezhető. A 4-es szintű autonóm vezetési technológián alapuló RoboRide jármű képes észlelni, döntéseket hozni és saját vezetési állapotát szabályozni, miközben a biztonsági sofőr csak korlátozott körülmények között avatkozik be.

A RoboRide kísérleti szolgáltatás hétfőtől péntekig délelőtt 10 és délután 16 óra között üzemel, hogy minimálisra csökkentsék az esetleges kellemetlenségeket. Legfeljebb három utas utazhat egyszerre, miközben egy biztonsági vezető is tartózkodik a járműben, hogy a vészhelyzetekre reagáljon. A vállalat azt tervezi, hogy egy kezdeti bemutató szolgáltatást működtet a belsőleg kiválasztott munkatársak számára, majd a jövőben kiterjeszti a kísérleti szolgáltatást az általános ügyfélkörre is.

A kísérleti szolgáltatás megindításának emlékére Won Hee-ryong, Dél-Korea Földügyi, Infrastrukturális és Közlekedési minisztere, valamint Oh Se-hoon, Szöul város polgármestere volt az első ügyfél, aki tesztelte a RoboRide egyik járművét.

Forrás: hyundai.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei