A Hyundai IONIQ 5 lakókocsis kempingezésre is ideális

Az IONIQ 5 erőteljes vontatási képessége ideális vontatójárművé teszi a zéró károsanyag-kibocsátású közúti utazásokhoz, miközben a Hyundai E-GMP platformjának köszönhetően az IONIQ 5 kiváló stabilitást biztosít lakókocsik vontatásához és áramellátásához is.

Itt a nyár, így minden eddiginél több lehetőség nyílik egy országúti kirándulásra. Azoknak a városlakóknak, akik a szabadban szeretnék eltölteni szabadságukat a csillagok alatt, a tóparton vagy más természeti szépséggel rendelkező helyen, gyakran szükség lehet további kiegészítők vontatására, legyen szó a kempingfelszerelésekkel telepakolt utánfutóról vagy teljes értékű lakókocsiról.

Bőséges vontatási kapacitásának köszönhetően a Hyundai IONIQ 5, a 2022-es Világ Év Autója tulajdonosai pontosan ezt élvezhetik. És mivel az IONIQ 5 egy teljesen elektromos, közepes méretű crossover, amely károsanyag-kibocsátásmentes utazást tesz lehetővé, ezt abban a tudatban tehetik, hogy a lehető leginkább környezetbarát módon érkeznek meg úticéljukhoz. Az IONIQ 5 ráadásul elég erős ahhoz, hogy akár 1 600 kilogramm össztömegű utánfutót vontasson – ez több mint elég például egy 6 ágyas, 7,5 méteres lakókocsihoz. 

Ezenkívül az IONIQ 5 csomagtere 527 literes, ami 1 587 literre nő, ha a második sor üléseit teljesen előredöntik. A sokoldalúság növelése érdekében a második sor ülései akár 135 mm-rel is előrecsúsztathatók és 60:40 arányban előre is buktathatóak. Ha ez még mindig nem lenne elég, a vásárlók további tárolóhelyet az akár 57 literes első csomagtartóban is találhatnak, ami különösen hasznos hosszabb utazások során.

A 2023-as modellévre felrissített Hyundai IONIQ 5 villanyautót megvásárló utazók most még tovább juthatnak el egyetlen feltöltéssel. Az új, 77,4 kWh kapacitású akkumulátornak köszönhetően a Hyundai díjnyertes, teljesen elektromos, 19 colos könnyűfém felnikkel ellátott, középkategóriás crossovere hátsókerekes változatban akár 507 kilométeres kibocsátásmentes utazást tesz lehetővé a WLTP szerint.

Azok számára, akik nemcsak nyaranta szeretnének kalandozni, az akkumulátor-kondicionáló funkció lehetővé teszi az IONIQ 5-nek, hogy utazás közben automatikusan ideális szintre állítsa az új 77,4 kWh-os akkumulátor hőmérsékletét, hogy a töltőállomás elérésekor optimális töltési feltételeket biztosítson. Ez jobb valós töltési teljesítményt garantál hidegebb időjárási körülmények között és automatikusan aktiválódik, amikor egy villámtöltési pontot a jármű navigációs rendszerébe beírnak állomásként.

Az IONIQ 5 progresszív formaterve nemcsak a figyelem felkeltésére alkalmas, hanem vontatásra is tökéletessé teszi az autót. A Hyundai Motor Group dedikált elektromos-globális moduláris platformjára (E-GMP) épült 4 635 mm hosszú, 1 890 mm széles és 1 605 mm magas, 3 000 mm-es tengelytávon megalkotott IONIQ 5 alacsony, széles tartást és ideális súlypontot biztosít a kiváló vontatási stabilitás érdekében. Az E-GMP emellett teljesen sík padlót is lehetővé tesz, amely innovatív belső kialakítást és extra lábteret tesz lehetővé. A közepes méretű crossoverben elhelyezett nagy személyautó tágasságával az IONIQ 5 biztosítja, hogy az utasok nyugodtan és teljesen kiegyensúlyozottan érkezzenek a szabadidős célpontjukhoz.

Azon vezetők számára, akik először tapasztalják meg vontatás közben zéróemissziós elektromos járművüket, az IONIQ 5 olyan funkciót kínál, amely lehetővé teszi számukra, hogy a lehető legjobban megtervezzék útjukat. Telematikai rendszerének segítségével az ügyfelek pótkocsijuk súlykategóriáját is beállíthatják, így a várható hatótáv ennek megfelelően még az utazás megkezdése előtt láthatóvá válik. Ez azt jelenti, hogy az IONIQ 5 tulajdonosai előre megtervezhetik az út összes töltési megállójukat. Az IONIQ 5 ultragyors töltésével a vezetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy túl sokáig kell várniuk, mielőtt továbbhaladnának úticéljuk felé. Egy 350 kW-os töltővel az IONIQ 5 mindössze 18 perc alatt képes 10 százalékról 80 százalékra tölteni, míg egy rövid ötperces töltéssel akár (utánfutó nélkül) 100 kilométeres hatótávolságot lehet nyerni.

Természetesen a töltési idő arra is kihasználható, hogy egy kis pihenőt tartsunk a jármű otthonosra tervezett utasterében. Elektronikusan állítható első ülései egyetlen gombnyomásra optimális szögbe helyezkednek, így a súlytalanság fényűző érzését kínálják és tökéletes lehetőséget nyújtanak a hátradőlésre, pihenésre és akár egy kis szunyókálásra is.


Az IONIQ 5 egyik nagy ütőkártyája abban rejlik, hogy az autó az innovatív Vehicle-to-Load (V2L) funkció révén lényegében egy nagy, kerekeken gördülő powerbankká válik – ami egy optimális kiegészítő, amikor a család a hálózattól távol, a vadon közepén éjszakázik. A jármű bekapcsolt állapotában aktiválható hátsó ülések alatti V2L porttal és egy, a külső töltőcsatlakozóra dugott konverter segítségével akár 3,6 kW teljesítmény is elérhető, amivel ez a funkció gyakorlatilag bármilyen eszköz feltöltésére és áramellátására használható, az okostelefontól vagy laptoptól kezdve a kávéfőzőig, az e-kerékpáríg, vagy akár egy egész lakókocsiig.

A V2L-nek köszönhetően egy családi kirándulás környezeti hatása még tovább csökkenthető. Használható főzőlap, vagy grill áramellátására, így nincs szükség gázra, szenet vagy fát használni a sütögetés során, így biztosítva, hogy az utazás gyakorlatilag 100 százalékban károsanyag-kibocsátásmentes maradjon.

A teljesen elektromos és károsanyag-kibocsátásmentes vezetés lehetőségeinek bemutatására a Hyundai augusztusban Svédországban piacra dobta az IONIQ 5 Camp Zero modelljét, amely a Hyundai díjnyertes elektromos autójának és egy minimalista tervezésű lakókocsinak a teljesen elektromos kombinációja. A MINK Camper aerodinamikus, könnyű lakókocsival a Camp Zero mindent biztosít, ami a kalandokhoz és a tökéletes kempingélményhez szükséges, beleértve az összes elektromos felszerelést is, amelyeket természetesen az IONIQ 5 V2L rendszere táplál.

Az áramvonalas kialakítással és mindössze 520 kg-os nettó tömeggel büszkélkedő MINK Camper olyan elektromos felszerelésekkel rendelkezik, mint az indukciós főzőlap, kávéfőző, vízforraló, elektromos hűtőszekrény/fagyasztó, hangszórórendszer és a fényforrások is a megfelelő hangulatot biztosítják egy nyári éjszakán. Az IONIQ 5-höz hasonlóan a lakókocsi is beépített 230 V-os és USB-aljzatokat kínál, így a kempingezők minden elképzelhető berendezést csatlakoztathatnak és tölthetnek, függetlenül attól, milyen messzire merészkedtek a vadonban.

Az IONIQ 5 vontatási képessége az iparág elismerésében is részesült. A Holland Királyi Dutch Touring Club utazási egyesület, ami egyszerűen ANWB néven ismert, a 2022-es Év Vontatóautójának járó díjat adományozta az autónak – így ez az első teljesen elektromos modell, amely megszerezte ezt a címet. Ez azt is bizonyítja, hogy a vezetőknek többé nem kell aggódniuk az elektromos járművek használatával és vontatási képességeivel kapcsolatban.

Az ANWB szakértőiből álló testület több szempontot is figyelembe vett a kiválasztás során, ideértve a műszaki innovációt, a piaci jelentőséget, a vontatási kapacitást és az árakat. A zsűri azért az IONIQ 5 modellt választotta, mert „... elképesztő menettulajdonságai és a lakókocsi-felhasználók számára intelligens funkciói” vannak, beleértve az adaptív hatótávolságot és a V2L-t. „Sokkal könnyebbé teszi a hagyományos hajtásláncról a modern hajtásláncra való átállást a lakókocsi-használók számára” – tették hozzá.

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei