Végleges formában tesztelik a Hyundai Creta elektromos változatát

A Hyundai minden régióban igyekszik bővíteni elektromos járműkínálatát, amelynek részeként hamarosan a fejlődő piacokra szánt Creta kisterepjáró villanyautó-változata is megjelenik.

A Hyundai első kisterepjárója, a Creta még ix25 néven 2014-ben mutatkozott be Kínában, majd gyorsan elterjedt a világ fejlődő autópiacain, így a modell megjelent a koreai gyártó indiai, orosz, majd dél-amerikai kínálatában is. A típusnak szokás szerint 6 évvel később, 2020-ban érkezett meg a második generációja, amely a korábbinál jóval jellegzetesebb, megosztóbb formai megoldásokkal mutatkozott be és kezdték meg gyártását a fejlődő térségekben. Eddig viszont az autót kizárólag belsőégésű motoros változatokban lehetett megvásárolni, ez azonban hamarosan megváltozik. 

A modellnek ugyanis 2023-ban elérkezett a félideii ráncfelvarrásának ideje, amit szokatlan módon arra használtak a Hyundai tervezői, hogy régiónként egészen egyedi formákat ültessenek a Creta karosszériájára. Legutóbb Indiában mutatkozott be az élekkel lesarkított formatervvel modernizált Hyundai Creta, amelyhez kísértetiesen hasonló formavilággal bukkant fel nemrég az autó elektromos változatának prototípusa Dél-Koreában, illetve Indiában is.

A fotók alapján a Creta elektromos változata formailag nem sokban tér el a hagyományos belsőégésű motorokkal szerelt változatoktól, a megfigyelők csak az autó alatt észlelhető kiemelkedésre figyeltek fel, ami nyilván az akkucsomagot takarja. Emellett a kipufogó hiánya, a csendes haladási zaj, valamint a feltűnően áramvonalasra formázott keréktárcsák utalt a villanyváltozatra. 

Miközben a Hyundai még nem hozta nyilvánosságra az elektromos hajtáslánc és az akkumulátorcsomag konkrét paramétereit, az iparági szakértők optimisták a Creta villanyautó teljesítményét és hatótávját illetően. A Hyundai azonban a villanyautó-komponensek indiai lokalizálására, azaz helyben gyártására törekszik, amihez a Creta elektromos változata jelentheti az alapot. Jelenleg a vállalat az IONIQ 5 és a korábbi generációs Kona Electric modelleket készíti Indiában ún. CKD eljárás keretében, azaz koreai kész modulokból építi össze azokat Indiában.


Az új Hyundai Creta Electric megjelenése a fotók alapján valamikor 2024 végén, vagy 2025 elején várható. Az új elektromos Hyundai kisterepjáró 2,5 – 3 millió rúpiás áron olyan vetélytársakkal szállhat szembe az indiai villanyautó-piacon, mint a Tata Harrier, a szintén érkező Kia Seltos EV, vagy épp a Maruti-Suzuki készülő elektromos modelljei.  

A Hyundai 2028-ig, tehát a következő 4 év során összesen hat elektromos járművet kíván bevezetni Indiában, amellyel látványosan alátámasztja a vállalat azon ambícióját, hogy vezető szerepet töltsön be a térség elektromos járműveinek szegmensében. A vállalat elektromos jármű-portfólióját bővítésével a Creta tisztán elektromos változatának bevezetése kulcsfontosságú jelentőségű a Hyundai azon stratégiájának részeként, amivel uralhatja India gyorsan fejlődő villanyautó-piacát.

Forrás: thekoreancarblog.com

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei