A Hyundai a csúcson lévő koreai villanyautó-piac élén


Soha még ennyi elektromos autó nem kelt el Dél-Koreában, mint az idén és ennek java része a hazai Hyundai csoport modelljeinek köszönhető.  

Az elektromos autók éves értékesítési mennyisége idén első alkalommal lépte át a 10 ezer darabos határt Dél-Koreában. A rendelkezésre álló adatok szerint összesen 10 075 darab tisztán villanymotorral szerelt autót vásároltak a koreaiak idén január és október között. 

Az elektromos autók között a legtöbb a Hyundai Ioniq Electric modellből fogyott – az idén eladott 6 203 darabbal a típus 62 százalékos piaci részesedéssel egyértelműen piacvezető szerepet tölt be. Több mint ezer darabos értékesítési eredményével a második helyen a Renault-Samsung SM3 ZE, a harmadikon pedig a szintén Hyundai csoporthoz tartozó Kia Soul EV áll. 

Őket 457 darabbal a Chevrolet Bolt EV, 259 darabbal a Renault Twizzy, 153 darabbal a BMW i3 és 38 darabbal a Kia Ray EV követi, míg Tesla Model S-ből január és szeptember között 54 db, a Nissan Leafből ugyanekkor 47 db kelt el. A számokból is látható, hogy habár a piacot a hazai Hyundai csoport és a Renault-Samsung uralja, az is nyilvánvaló, hogy Chevrolet Bolt egyre nagyobb konkurenciát jelent.


A várakozások szerint a koreai villanyautó-piac gyors ütemben bővülhet a jövőben. Tavaly a teljes éves mennyiség átlépte a tízezres határt, ami néhány éven belül megduplázódhat. Ezzel együtt viszont még messze van az az időszak, amikor az elektromos autók általánossá válnak.A piac ugyan évről évre növekszik, ez azonban még mindig a teljes piac mindössze 0,5 százalékát jelenti Koreában. Ezzel az ország jelentős lemaradásban van Kínával és az Egyesült államokkal szemben,ahol 150, illetve 70 ezer villanyautót adtak el 2015-ben. 

Mivel a Hyundai csoport jövőre két új elektromos autót kíván piacra dobni – A Kia Niro és a Hyundai Kona kisterepjárók elektromos változatait – a villanyautók piaca tovább bővülhet. Ráadásul jövőre érkezik a Renault-Samsung SM3 ZE nagyobb hatótávú változata,valamint a BMW és a Nissan is új generációs modelleket dob piacra. 

Forrás: english.hani.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei