Kisebb motort és nagyobb akkut kap a Hyundai Kona Electric


A Hyundai norvég importőre újabb részleteket tudott meg a Kona elektromos változatáról, amely nemcsak kétféle akkukapacitással, de különböző teljesítményű motorral kerül piacra.

Miután az Opel nemrég drasztikusan megemelte az Ampera-e vételárát, a Hyundai Motor norvég forgalmazója újabb részleteket hozott nyilvánosságra a jövőre érkező új Kona crossover elektromos változatáról. Ezeket az újabb információkat egy hirlevél formájában küldték még azoknak, akik korábban feliratkoztak az új villanyautóra. 

Ahogyan arról már korábban beszámoltam, Norvégiában máris előjegyezhető a még meg sem jelent Kona elektromos változata, amelyre néhány hét alatt máris hatezer ügyfél regisztrált. Ezen ügyfelek meghatározott időközönként hírlevelet kapnak az importőrtől,  a legutóbbiban pedig fontos részletek derültek ki az új villanyautóról. 

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Kona Electric kétféle nagyságú akkumulátorral érkezik, ám most a kisebbik akkupakkal kapcsolatban érkeztek újabb hírek. Legutóbb a gyártó ugyanis bejelentette, hogy a korábban megnevezett 39,2 kWh kapacitású akkut egy nagyobb, 42,7 kWh kapacitású akkura cserélték. A Hyundai közleménye szerint azért növelték tovább  az alapváltozat akkuját, hogy a technológia és a megfizethetőség korlátai között ezzel még tovább növeljék annak hatótávját.


Ez annyit jelent, hogy az NEDC európai fogyasztási ciklus szerint a Kona Electric alapváltozata 300 kilométer feletti, míg a nagyobb akkucsomagos 500 kilométer feletti hatótávot érhet el. Ezzel szemben az Opel Ampera-e a 60 kWh akkujával 520 kilométerre képes egy feltöltéssel. Persze ez csak elméleti, a valósághoz közelebb álló amerikai EPA mérése szerint az Ampera-e 383 km-re képes, így a nagy akkus Kona valahol 390, míg a kisebbik 250 km körüli hatótávot hozhat. 

A másik újdonság, hogy a kisebbik akkumulátorral felszerelt változathoz egy  jelentősen kisebb teljesítményű villanymotort társítanak. Vagyis a korábban bejelentett 204 lóerős motor mellett lesz egy 99 kW, azaz 134 lóerős változat is. "A jelenlegi információink szerint mindkét motorváltozat nyomatéka 395 Nm" - írják a Hyundai körlevelében, ahol azt is megemlítik, nagy valószínűséggel mindkét erőforrás pontos műszaki paraméterei változhatnak az autó 2018 áprilisában várható gyártásba kerüléséig.


A közlemény szerint a Kona elektromos változata megjelenésében csak kicsit tér majd el a crossover már megismert benzines kivitelétől. Ennek ellenére a kerekek  a hűtőmaszk és a lökhárítók is kisebb-nagyobb változáson esnek majd át. Az elektromos változat saját, légellenállást javító könnyűfém felniket is kap majd. "Néhány helyen a belső tér is változik és olyan részletek is megjelennek, amit korábban az Ioniqból már ismerünk. Ilyen a műszeregység, az elektromos rögzítőfék, vagy az elektronikus irányváltó."

Az új Kona Electric felszereltségéről még korai bármi biztosat állítani, ám annyi biztosra vehető, hogy az Ioniqhoz hasonlóan itt is gazdag szériaellátmányra számíthatunk. Ugyanígy nem lehet még tudni semmit az árakról, a Hyundai mindössze annyit közölt, hogy az árak kialakításakor mindenképpen agresszíven versenyképes összegeket igyekeznek kialakítani.

Forrás:tek.no

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei