Gyártásban a Hyundai i30 ötajtós kupéváltozata


A Hyundai Motor nosovicei üzemében november közepén megindult az i30 negyedik, ferdehátú Fastback változatának sorozatgyártása, amelyből év végéig mintegy 3 500 darab készül.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech üzemében november 15-én elindult a az i30 Fastback modell sorozatgyártása. Az autóból idén 3 500 darab készül, amelyet elsősorban a típusváltozat iránt rendkívül nagy érdeklődést mutató cseh, brit, német és spanyol piacokon értékesítenek majd.  


Az új típus az i30 ötajtós, kombi és a sportos N modell után immár a negyedik i30 változat, amely a Hyundai cseh üzemében készül. Az i30 Fastback kezdetben kétféle, 1.0 és 1.4 literes T-GDI turbómotorral lesz rendelhető, amely mellett az ötajtós kupé gazdag alapfelszereltségéhez 17, illetve 18 colos könnyűfém keréktárcsák is tartozik. A Fastback nemcsak külső méreteiben, de árazásában is a kompakt ötajtós és a kombi kivitelközé esik majd, de emellett a csomagtér 450 literes méretében is az ötajtós 395, illetve a kombi 602 litere között helyezkedik el. 


Frantisek Dvorak autóipari szakértő szerint az i30 új karosszériaváltozata főként azok számára lehet vonzó, akik korábban a Skoda Octavia mellett tették le voksukat. Amíg az Octavia azonban főként a flottás ügyfelek körében népszerű, míg az i30 eddig a magánügyfelek számára volt vonzó ajánlat.  „Ez egyértelműen egy egyedülálló formai megoldás a szegmensben” – mondja.


A Hyundai i30 Fastback változatát ugyanaz a német Thomas Bürkle tervezte, aki már2005 óta dolgozik az i30 különböző generációin. A Fastback változatról azt mondja, az ihletet a klasszikus kupéformából vette. A tervező a sportosabb környezethez igazítva 25 milliméterrel csökkentette az autó magasságát, amely mellett nőtt az autó hossza, a fejlesztők pedig 15 százalékkal merevebb felfüggesztést illesztettek az autó alá. 


„A Hyundai i30 Fastback valódi változást hoz” –mondja Bürkle, hozzátéve,hogy azt szeretné,ha a vevők nemcsak a fejükkel,de a szívükkel is helyes döntést hoznának. „Mi vagyunk az első olyan márka, amely a kompakt osztályban egy ilyen stílusos és kifinomult ötajtós kupét kínál. Nekem egy személyes álmom vált valóra azzal, hogy egy klasszikus kupéformát rajzolhattam. A Fastback összehasonlíthatatlanul sportos élményt nyújt, miközben ugyanakkor egy olyan praktikus autó, amely így együtt abszolút egyedi saját kategóriájában. Jövőre pedig bemutatjuk a sportos i30 Fastback N változatot is!” 


A Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei üzemében a Tucson hobbiterepjáróból készül a legtöbb, ami a teljes termelés68 százalékát teszi ki. Ezt követi az i30 24 százalékkal, illetve az ix20 a maga 8 százalékos termelési arányával.  Idén Nosovicében a tavalyihoz hasonlóan újra több mint 250 ezer autó készülhet, ebből  3 500 darab lesz a Fastback kivitel, amelynek harmadát a cseh piacon kívánnak értékesíteni. 


„A cseh mellett főként egyes nyugat-európai piac érdeklődik az i30 Fastback iránt. Ennek megfelelően még idén 550 autó kerül az Egyesült Királyságba, egy kicsivel kevesebb, 506 darab Németországba, míg Spanyolországba 455, Belgiumba 424 darabos megrendelésünk van” –mondta Petr Vanek, a HMMC szóvivője.     

Forrás: tyden.cz, auto-mania.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei