Álca nélkül tesztelik a Hyundai új üzemanyagcellás autóját


Németországban mindenféle takaróelem nélkül kapták lencsevégre a Hyundai vadonatúj készülő üzemanyagcellás autóját, amely hivatalosan csak jövő év elején mutatkozik majd be. 

Ahogyan az elektromos autók folyamatosan fejlődnek, az autógyártók hasonlóan intenzíven mélyülnek el a hidrogénnel működő üzemanyagcellás autók fejlesztésében. Miután a Hyundai az év elején egy tanulmányautóban előrevetítette saját hidrogénautójának következő generációját, idén augusztusban nemes egyszerűséggel FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle – Üzemanyagcellás Elektromos Jármű) néven már egy „szériaközeli”-nek mondott autót mutatott be egy szöuli rendezvényen. 


Az új modell hivatalos bemutatására elvileg a jövő év elején Las Vegasban megrendezésre kerülő Szórakoztató-elektronikai Kiállításon kerülne sor, ám most ennek az autónak két példánya is feltűnt a Hyundai Motor európai műszaki központja közelében Németországban. Ráadásul szokatlan módon mindenféle álcázás nélkül, holott a fényezetlen elemek egyértelműen arra utalnak, hogy az autók prototípusok. 


Ennek megfelelően szabad szemmel is jól látható, hogy az autó formája teljes mértékben megegyezik az idén augusztusban bemutatott előzetes formatervvel. A frontrészen elhelyezett különálló fényszórók és a felette pozicionált menetfény-csík enyhén emlékeztet a Konán megismert elendezésre, ám a főfényforrás keretét annál sokkal szűkebbre húzták. 


A két fényforrás közé is benyújtózó széles hűtőmaszk is megőrizte kereszthullámokból álló betéteit, ahogyan az autó teljes sziluettje és még a keréktárcsák mintázata is érintetlen maradt. Érdekes adalék, hogy az augusztusban bemutatott verzióhoz hasonlóan a prototípusokon is lemezekbe süllyedő kilincsek kaptak helyet. Hátul  sincs komoly változtatás, maradtak a szürke betétes lámpák, amely alatt viszont a lökhárító mintázata mintha erőteljesebb volna. 


Az egyelőre név nélküli hobbiterepjáró állítólagos hatásfoka eléri a 60 százalékot, amely 9 százalékkal jobb, mint a korábbi, ix35 modellre épülő üzemanyagcellás modellé volt. Az új generációs modell 163 lóerős villanymotorja segítségével egyetlen tartály hidrogén felhasználásával akár 580 kilométert is képes lesz megtenni, ami szintén nagy előrelépést jelent az ix35 Fuel Cellhez képest.   


A villanyautókhoz hasonlóan az üzemanyagcellás autókat is egy elektromos motor mozgatja, ám az ehhez szükséges energiát akkumulátorok helyett sűrített hidrogénből nyerik. Az üzemanyagcellás autók legnagyobb előnye, hogy az üzemanyagtank feltöltése nagyjából hasonló időt vesz igénybe,mint egy benzines autó esetében. Hátránya, hogy még a villanyautókhoz szükséges töltőoszlopoknál is lassabban halad a hidrogén töltőállomások infrastruktúrájának fejlesztése.


A Hyundai 2013-ban azt jósolta, az ix35 Fuel Cell modellből ezer darabot kíván értékesíteni. Ez nem sikerült, ám ez nem gátolta meg abban a Hyundait, hogy új, még merészebb tervet dolgozzanak ki: 2020-ig 10 ezer üzemanyagcellás autót kívánnak értékesíteni Dél-Koreában, miközben a töltőállomások száma húszról százra emelkedhet addig. Hasonló fejlesztésre van szükség az Egyesült Államokban is, ahol jelenleg csupán 39 kút kínál hidrogént, amelyek többsége Kaliforniában található. 

Forrás: motor1.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei