Végre itthon a Hyundai új kisterepjárója


November közepén végre már Magyarországon is bemutatkozott a Hyundai vadonatúj Kona kisterepjárója, amelynek jövőt idéző megjelenése a Hyundai új formavilágát jeleníti meg. 

Hosszú ideig várt a Hyundai, mire eldöntötte: a kisterepjárók divatja nem csupán gyorsan múló hóbort, hanem komoly piaci potenciállal kecsegtető szegmens, amelybe mára szinte az összes globális autógyártó képviselteti magát. A fejlődő piacokon 2014-től kapható ix25/Creta modellt ugyan sokan szívesen látták volna Európában is, ám a Hyundai még nagyobbat akart dobni, és a végeredményt látva minden esélye meg is van a piaci sikerre.


A júniusi világpremiert követően a Hyundai magyar képviselete az elmúlt héten mutatta be az új, B-szegmens SUV modelljét, a teljesen új Konát. A Kona a Hyundai itthon is forgalmazott hobbiterepjáró családjának negyedik tagja lesz a Grand Santa Fe, a Santa Fe és a Tucson után. Egy olyan haladó irányzatot képvisel, amely a modern vásárlók életstílusát tükrözi. 


A Kona elnevezés a Hawaii-szigetek Kona körzetéről származik, tükrözve a sziget energikus imázsát és egyedülálló életmódját. A Hyundai Hungary ehhez az életmódhoz méltó rendezvényt szervezett az autó hazai fogadtatására, amit már a helyszín is jelzett, hiszen a bulit a város legelegánsabb Váci utcája közelében tartották meg és már a bejárati ajtón is egy új Kona fotója fogadta a rendezvényre érkezőket.


Bent finom koktélokkal és ízletes előételekkel sem tudták elvonni a figyelmet a narancs, illetve világoszöld, vagyis hivatalosan Lime színben pompázó, valóban szemet gyönyörködtető kisterepjáróról, amelynek eleje a Hyundai új márkajegye, a kaszkádos hűtőrács révén erőt és tekintélyt sugároz. A lámpatestek új elrendezése is ezt a stílust erősíti, hiszen a LED-es nappali fények az akár LED-es fényszórók felett helyezkednek el. Az első különálló lámpák karcsú, éles vonalakkal magabiztos, jövőt idéző megjelenést kölcsönöznek az autónak. Az autó merész első és hátsó kialakítását még hangsúlyosabbá teszi a széles, erőt sugárzó karosszéria.


A máskor sablonos, a műszaki adatok, különlegességek hangsúlyozásával néha valóban unalmas sajtótájékoztató helyett egy valóban színvonalas, lebilincselő programot sikerült összehozniuk a szervezőknek. Kovács Pál, a Hyundai Hungary vezetőjének köszöntő beszédét követően ugyanis egy valóban minőségi, saját készítésű hazai filmösszeállítás következett, amelyben a Hyundai nemzetközi példáját követve bemutatták a Kona magyarországi nagyköveteit, Vágó Réka divattervezőt, Bársony Bence fotóművészt és Palásti Kovács Zoltánt, azaz Zoohacker zenészt. Őket a filmet követően személyesen is megismerhettünk és megtudhattuk tőlük, hogy egyéniségük, személyes varázsuk valóban illik a Hyundai Kona fiatalos lendületéhez, az autóhoz rendelhető színpalettáról viszont Zoohacker a kéket, a többiek a színpadon mellettük lévő Lime-ot választanák.


Az igazán különleges finomságokat is felvonultató büfévacsorát követően végre alkalmam volt az autó valóban tágas belső kialakítását is kipróbálnom. Persze, itt rögtön feltűnt a Hyundainál most először, a Kona modellnél alkalmazott új, reflexiós üvegből készült head-up kijelzője (HUD= Headup Display), amely közvetlenül a vezető látótengelyében vetíti ki a legfontosabb közlekedési információkat. Ez lehetővé teszi a vezetős számára az információ gyorsabb feldolgozását, miközben továbbra is az előtte álló útra fordítja figyelmét. Az utazás élményt akár nyolc hangszórós, csúcsminőségű Krell hangrendszer, valamint opcionális nyolc-hüvelykes infotainment rendszert, ami integrálja az összes navigációs, média és kapcsolódási lehetőséget.


Sok időm azonban nem volt az ücsörgésre, az est fénypontjaként ugyanis megérkezett a Compact Disco együttes, akik valóban igazi bulihangulatot varázsoltak a "TEREM"-be, a zeneszámok közben körbenézve többek együtt énekeltek a zenekarral. Walkó, a csapat énekese egyik-másik dalt a Kona vezetőüléséből, vagy a küszöbön állva adott elő. Mindeközben a háttérben folyamatosan a Kona reklámfilmjeinek részletei futottak.  


A koncert után volt alkalmam beszélgetni néhány Hyundai kereskedővel, akik az érdeklődő közönséggel együtt izgatottan várják a Konát, különösen azért, mert az autó elegánsan testreszabott belső teréhez a legkorszerűbb 1.0, illetve 1.6 literes, turbófeltöltéses erőforrások és négykerék-meghajtás párosul, amelyek már alacsony fordulaton jelentkező rugalmasságuk mellett  kiváló üzemanyag-hatékonyságot is kínálnak. Ezeken kívül többek között olyan extrákat kínál, mint mögöttes keresztirányú forgalom felügyelet, holttér-figyelő rendszer, vezetői éberségfigyelő rendszer, távolsági fényszóró asszisztens, aktív sávtartó rendszer, autonóm vészfékező rendszer (AEB) gyalogosfelismerő móddal, valamint vezeték nélküli indukciós töltés. 


A Hyundai Kona első példányai már megérkeztek a márkakereskedésekhez, ahol a modell 120 lóerős, 1.0 literes T-GDI motoros változata 4,5 millió forintos indulóárral vásárolható meg. A részletes felszereltségekről és árakról korábban itt írtam.  

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei