A Hyundai okostelefonos kulcsot fejleszt


A Hyundai Motor bejelentette, hogy egy olyan „Digitális Kulcson" dolgoznak, amely okostelefon használata segítségével lehetővé teszi az autó nyitását és elindítását és ezzel akár 4 személynek adhat engedélyt a jármű használatára. 

A Digitális Kulcsot egy okostelefonos alkalmazással lehet letölteni, a rövid hatótávú NFC kommunikációs technológia pedig felismeri a közelben lévő engedélyezett okostelefont, amikor azt az autó ajtajához közelítik. Az azonosításhoz szükséges NFC antennát a vezető és az első utas melletti ajtók kilincseibe építették be, míg az autó elindításához egy további antennát a vezeték nélküli töltőbe helyeztek el. 


Az ajtónyitást követően a felhasználó a motort úgy indíthatja el, hogy az okostelefont a vezeték nélküli töltőbe helyezi és megnyomja a műszerfalon elhelyezett startgombot. A használó személyes járműbeállításait a rendszer eltárolja, így amikor a digitális kulcs felismerésre kerül, a beállítások automatikusan megtörténnek –  így a külső tükrök, ülések, a kormány és az audio, videó és navigációs rendszerek, a head-up kijelző is az elmentett pozícióba kerülnek.


A Hyundai Digitális Kulcsa arra is felkészítették, hogy a jármű különböző rendszereit okostelefonon távirányítható legyen. Az alacsony energiaszintű Bluetooth (Bluetooth Low Energy - BLE) kommunikáció használatával a felhasználó képes az autót nyitni-zárni, bekapcsolni a riasztót vagy elindítani az autó motorját. Emellett amikor majd az autonóm parkolási funkció is elérhető lesz, ezek a funkciók is távirányíthatóvá válnak.  


A különböző járműfunkciók elérésének szintjei felhasználónként és időszakonként is eltérőek lehetne. Az autó tulajdonosa előre beállíthatja a jármű használatának idejét vagy a használható funkciókat, amikor pl. azt kölcsönadja valakinek. Vagy éppen azt is engedélyezheti, hogy a futár hozzáférjen a csomagtérhez és betegye a megrendelt csomagot. 


Amikor pedig az autómegosztás hétköznapivá válik, a Digitális Kulcsot olyan további funkciókra is beprogramozhatják, amelyek támogatják a problémamentes járműbérlést. A tulajdonosnak és a bérlőnek nem is feltétlenül kell találkozniuk, elég csupán a Digitális Kulcsot átküldeni az okostelefonos applikáción keresztül. Amellett, hogy ezzel sokkal könnyebb lesz egy Hyundai modellt beállítani az autómegosztási flottába, a Digitális Kulcs a jövőben arra is képes lehet, hogy jelezze, amikor a jármű egy beállított sebességet túllép, vagy elhagyja az előre meghatározott területet. Az olyan esetekben, mint amikor egy parkolószolgáltatást, vagy szervizt vesz igénybe az ügyfél,ahol a Digitális Kulcs átadása nem lehetséges, a gyártó egy hagyományos intelligens kulcsot és egy kártyaméretű kulcsot is ad az autó mellé.  


A Hyundai Motor tervei szerint az új technológiát fokozatosan vezeti be új járműveibe az idei évtől kezdődően.Az NFC a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) egyik formája, amely nagyfokú biztonságot nyújt. Az NFC vezeték nélküli adatkommunikáció csak abban az esetben történik meg, ha az eszköz és az olvasó csupán néhány centiméterre van egymástól. 

„A Digitális Kulcs előnyeit sok jövőbeli Hyundai ügyfél fogja élvezni, valamint lehetővé teszi a járművek megosztását célzó innovatív új rendszereket” – mondta Ho Yoo, a Hyundai Motor Group elektronikai fejlesztőcsapatának csoportvezetője. „Más módszereket is tanulmányozunk az ilyen típusú összekapcsolt autótechnológiák kihasználására, hogy nagymértékben javíthassuk a vezetési és tulajdonosi élményeket.”

Forrás: hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését