Már Etiópiában is gyártanak Hyundait


A Hyundai Motor az Etiópia legsikeresebb hosszútávfutója, Haile Gebreselassie tulajdonában lévő Marathon Motors Engineering vállalattal közösen egy összeszerelő üzemet nyitott Addis Ababa városában. 

A Hyundai Motor Addis Ababában üzembe helyezett gyáregysége az első ilyen jellegű autógyártó bázis a kelet-afrikai térségben. Az üzem építési költsége csaknem félmilliárd etióp birr volt, ami nagyságrendileg 5 milliárd forintnak felel meg. A megnyitó ünnepségen részt vett Won-hee Lee, a Hyundai Motor afrikai térségének ügyvezetője, akit már a repülőtéren fogadott Birtukan Ayano külügyminiszter.


Lee a megnyitón beszélt arról, hogy a Hyund Motort lenyűgözi Etiópia gazdasági fejlődése, amely az elmúlt évtizedben a térség legnagyobb növekedését mutatja. „Nagyon jó lehetőségeink vannak itt Etiópiában. Úgy hisszük, Etiópia gazdasági növekedése minden más országnál nagyobb lesz Afrikának ezen térségében” – tette hozzá Lee. 

A Hyundai etióp összeszerelő üzemét a helyi Marathon Motorsszal közös vállalat irányítja. A Marathon Motors már 2009 óta a Hyundai márka hivatalos forgalmazója Etiópiában, tulajdonosa pedig az a Haile Gebreselassie, aki nemcsak Etiópiában, de világszerte ismert hosszútávfutóként vált legendássá. Emellett úgy tűnik, üzleti érzéke is van, hiszen vállalata az ország egyik legnagyobb cégévé nőtte ki magát. 


A most megnyitott összeszerelő üzem évente akár 5-10 ezer új autót lesz képes előállítani a Hyundai nyolc különböző modelljéből a kisautóktól a teherautókig. Az üzem emellett kezdetben hozzávetőlegesen mintegy kétszáz munkahelyet is teremt, ami a teljes kapacitás elérésekor akár az ezret is meghaladhatja. 

Miközben Afrika ezen részén elsősorban a használtautó-értékesítés dominál, a Hyundai reméli, hogy a helyben összeszerelt modellek elég vonzóakká válnak az importjárműveket sújtó magas vámtételek miatt. Az itt készült autók a helyi piac mellett exportálásra is kerülnek a környező térségekbe. „A gyár elég nagy ahhoz, hogy jusson autó Kenyába, Etiópiába, Szomáliába, Dzsibutiba, Eritreába és Szudánba is” – mondta Haile.


Etiópiában jelenleg többek között a kínai Geely, FAW, a Lifan és a BYD autógyártók nagyjából 10 ezer haszongépjármű és egyéb személyautót gyártanak a helyi piacra, de emellett 2017-ben 40 ezer autót hoztak be az országba. Idén januárban az etióp beruházási tanács bejelentette, hogy a német Volkswagen autógyártóval is aláírtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a vállalat szintén egy összeszerelő üzemet épít Afrikának ezen részén.  

Forrás: borkena.comreuters.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését