A Hyundai Elantra 30 éves története

A Hyundai Motor legsikeresebb Elantra modelljéből nagyjából 14 millió példány kelt el világszerte az elmúlt 30 év során, amely modell történetébe most mi is bepillanthatunk. 

A Hyundai Avante az elmúlt 30 évben Dél-Korea meghatározó nemzeti autójává vált. A név a spanyol „előrehaladás, fejlődés”-t jelenti, az Avante pedig egy jellegzetes jármű, amely szüntelen evolúciójával Koreában vezeti a közepes kompakt autópiacot. A Hyundai nemrég egy dokumentumfilmet is készített, amely bemutatja az Avante csodálatos felemelkedését az Elantrától, az eredeti Avante-től a vadonatúj Avante modellig, amely jelenleg már a 7. generációnál tart. A dokumentumfilm segítségével tanúi lehetünk az Avante egyedülálló rekordjainak és csodálatos pillanatainak.

A kezdet egészen 1987-ig nyúlik vissza. Közvetlenül az 1988-as szöuli olimpia előtt a koreai gazdaság felélénkült és ekkor kezdtek megjelenni a „csúcstechnológiás” eszközök, például a vezeték nélküli telefonok és a személyhívók. Az emberek több és sokfélébb járművet akartak és ennek megfelelően a Hyundai belekezdett egy közepes méretű kompakt limuzin kifejlesztésébe, amely új szegmensként korábban nem létezett. A végül 1990-ben bemutatott Elantra (J1) szlogenje, egy „emberi tapintású szedán” volt, amelyet különféle új technológiákkal szereltek fel és ennek megjelenítésére a bevezető film 3D grafikát használt, ami akkor még nem volt annyira leterjedt.

A dokumentumfilm az Elantra kiemelkedő vezetési teljesítményére összpontosít. Abban az időben az Elantra kiváló teljesítménye miatt nagy figyelmet kapott a közönségtől. A film Wayne Bellt is bemutatja, aki az ausztrál regionális raliversenyen egy Elantrával vett részt. Ő meglátta az Elantrában rejlő lehetőségeket. Számos futam megnyerésével bizonyította Elantra kiváló teljesítményét, így például a Rali-világbajnokság (WRC) Ausztrál-railján és az Asia Pacific Ralibajnokság (APRC) versenyein is részt vett. Wayne Bell és az Elantra sikertörténete a Hyundai mostani sikersorozatának eredeteként is tekinthető – a Hyundai a WRC k2019-es és 2020-as konstruktőri bajnoka 2019-ben és 2020-ban, illetve a Túraautók Világkupa-sorozatának (WTCR) 2018-as és 2019-es bajnoka.

A videó a második generációs Avante modellre vált (J2), amely elsőként használja kizárólag Koreában az „Avante” nevet., az exportpiacokon az autó mindvégig megtartotta az Elantra elnevezést A videó extrém pillanatokat mutat, a sofőr bemutatja a síelést, az egyik olyan mutatványt, ahol az autót két keréken egyensúlyozva vezetik, miközben a másik oldalon gumiabroncsot cserélnek és a Hyundai zászlaját lengetve a járművön állnak. Ez volt az a kaszkadőrbemutató, amelyet a Hyundai Motor Namyang Fejlesztőközpontjának megnyitó ünnepségén hajtottak végre 1996-ban és ezek az észbontó jelenetek a Hyundai és az Avante/Elantra rajongói számára élénk emlékekké váltak.

A filmben aztán a 2000-es évekről beszélnek, amikor mindenki az új évezred miatt volt izgatott. Az Avante harmadik generációs XD modellje 2000-ben debütált, 2006-ban a negyedik generációs Avante HD, 2010-ben pedig az ötödik generációs Avante MD követte. Ezenkívül a film olyan jelentős díjakat is bemutat, amelyet a típus kapott. Az Avante XD modellt a Forbes 2005-ben a „gyermekek részére legésszerűbb autók” közé sorolta, az Avante MD pedig 2012-ben az „Észak-amerikai Év  autójának”  is megválasztották. A filmen láthatjuk az Avante megjelenését a híres Walking Dead filmsorozatban is. Az Avante óriási fegyverré alakult, amely jól illeszkedik a dráma háttértörténetéhez, amely a zombik városáról szól.

Mindezeket követően a film bemutatja az állandó slágerré vált 6. generációs AD Avante, majd az áttörő formai átalakuláson átesett 7. generációs vadonatúj Avante (CN7) modellt is. A tavaly bevezetett vadonatúj Avante innovatív és rendhagyó kialakításával jellemezhető. A hagyományokkal ellentétes merész stílus mély benyomást tett azokra, akik már nagyon várták az új Avante érkezését. A filmben egy interjút is láthatunk Cho Beom-soo formatervezővel, aki az Avante innovatív dizájnátalakulásáért volt felelős.

A vadonatúj Avante modellt az első generációs modell egyedülállóan merész és ambiciózus karakterének újjáélesztése jellemzi. Különösen igaz ez a „Parametrikus dinamika” alkalmazására, amely a példátlan jövőorientált megjelenés megvalósításához a háromszögeket három vonalon keresztül ábrázolja,.

Ezenkívül a vadonatúj Avante olyan belső kialakítással büszkélkedhet, amelynek kialakítása úgy veszi körül a vezetőt, akár egy repülőgép pilótafülkéje, de említhetnénk az új 3. generációs platformot, a panorámás kijelzővel és hangfelismerés-vezérléssel rendelkező fejlettebb kényelmi funkciókat, valamint számos fejlett a „Hyundai Smart Sense” biztonsági felszerelést. Ezeknek az innovatív változásoknak köszönhetően a vadonatúj Avante modellből az áprilisi premiert követően novemberig a hibridekkel együtt mintegy 69 ezer darabot értékesítettek Dél-Koreában, ami az előző év azonos időszakához képest 63 százalékos növekedést jelent. 

Eközben a filmben az érkező nagyteljesítményű „Avante N” bevezetését is bejelentik. A jelenleg az Avante, Avante Hybrid és Avante N Line modellekből álló kínáélatot tehát hamarosan egy nagyteljesítményű N változat egészíti ki. A filmen egy N logós álcázásott Avante N is felbukkan, amely gyorsan száguld. Számíthatunk az Avante átalakulására, erőteljes teljesítménnyel és sportos érzékenységgel tele.

A videó csúcspontja egyértelműen a vadonatúj Avante, amely megismétli azt a kaszkadőrmutatványt, amelyet a második generációs Avante modellel korábban már végrehajtottak. Újra láthatjuk a síelési technikát, két keréken egyensúlyozva, miközben kereket cserélnek az autón és 180 fokban pörögnek vele. Az Avante kaszkadőjelenete, amelyet 25 év után újraforgattak, nemcsak azon ügyfeleket fogja lenyűgözni, akik már régóta hozzászoktak az Avante-hoz, hanem a millennium generációját is.

A Hyundai által készített dokumentumfilm valóban mindent megmutat az Avante modellről. Figyelemre méltó az is, hogy a mutatós animációs effektek és a régi reklámok révén megragadja az Avante különböző változásait, valamint a látvány szépségét. Az 1990-es Elantrától az érkező Avante N-ig láthatjuk az autó kihívásokkal teli evolúcióját. 

Forrás: hyundaimotorgroup.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei