A Hyundai IONIQ 5 nyerte a Top Gear Legjobb Dizájn címét

A Hyundai első új, dedikált E-GMP villanyautó-platformra épülő IONIQ 5 elnyerte a 2021-es TopGear Electric Awards Legjobb Dizájn díját, amelyet nemcsak korszakalkotó megjelenésével, de teljesítményével és tudásával is kiérdemelt. 

Az IONIQ 5 teljesen elektromos és környezetbarát anyagokban gazdag, beleértve a cukornádból kivont anyagokat is, vagyis kívánatos és fenntartható is. Képes 10-ről 80 százalékra mindössze 18 perc alatt feltölteni, 0-100 km/órára 5,2 másodperc alatt gyorsulni és egyetlen töltéssel akár 480 kilométert is megtenni, vagyis az IONIQ 5 modellel nincsenek kompromisszumok.

„Az IONIQ 5 úgy néz ki, mint egy nyolcvanas évekbeli forró ferdehátú, amelyet a jövőbe küldtek” – mondta Jack Rix, a TopGear Magazine szerkesztője. „Vonzóan merész és beszédes részletekkel fűszerezett. Azok a kerékívek, vagy a robotszerű pontmátrix hátsó lámpák. A napelemes tető. És belül is pont ennyire futurisztikus, az kettős 12,3 colos, a képernyők melletti mágneses panellel, ahová nyugtákat, jegyzeteket vagy esetleg családi fotókat rögzíthetünk. A teljesen sík padló pedig azt jelenti, hogy a belső tér tetszés szerint formázható; az első székek beépített lábtartóval rendelkeznek, amelyek szinte ággyá alakulhatnak.” 

Az IONIQ 5 progresszív dizájnja elrugaszkodik a korábbi normáktól, feltárva a dedikált villanyautó platform által kínált új formatervezési szabadságot, miközben a vállalat első sorozatgyártású Hyundai Pony modelljének merész attitűdjét idézi fel. Az autó frontrészét a Hyundai első kagylós motorháztetőjével látták el, amely az optimális aerodinamika érdekében minimalizálja a panelréseket.

Az első lökhárítót egy szemet gyönyörködtető V-alak határozza meg, amely megkülönböztető nappali menetfényeket (DRL) kapott, így az IONIQ 5 máshoz nem fogható összetéveszthetetlen fényalakot mutat. Oldalain az automatikusan kiugró kilincsek tiszta felületet és jobb aerodinamikai hatékonyságot biztosítanak. A jármű első és hátsó alakzata az ajtóknál olvad össze.

Ezen ajtókon belül egy új „Élettér” található, amely az IONIQ 5 egyedi platformját használja ki. A közvetlenül az autó elejére és végére tolt tengelyek azt jelentik, hogy a belső térben óriási hely van, míg a sík padló és a fekvő székek olyan kényelmi és rugalmassági szintet tesznek lehetővé, amelyet ebben a szegmensben soha nem tapasztaltak. A belső érintési pontok közül sok környezetbarát: az ülések, a tetőburkolat, az ajtókárpit, a padló és a kartámasz is fenntartható forrásból származó anyagokból, például újrahasznosított PET-palackokból, növényi alapú (bio PET) fonalakból és természetes gyapjúfonalakból, környezetbarát bőrből készül.

„Az IONIQ 5 rendkívül fontos lépés a Hyundai számára abban a küldetésünkben, hogy vezető szerepet töltsünk be a villamosított járművek terén” – mondta Ashley Andrew, a Hyundai Motor UK ügyvezető igazgatója. „Mind a kialakítás, mind az ezt alátámasztó technológia újszerű és örömmel látjuk, hogy a világ médiája máris elismeri a fárasztó munka éveit – olyan részleteket, amelyek szükségesek egy ilyen feltűnő és fejlett autó elkészítéséhez. Amiben az autóvásárló közönség is egyetért; Európában több százezren regisztráltak, hogy még többet tudjanak meg az IONIQ 5-ről." 

Február 23-i bemutatását követően a korlátozott példányszámban elérhető IONIQ 5 Project 45 3 ezer példányát csaknem háromszoros túljelentkezéssel szerették volna lefoglalni a lehetőség megnyitásától számított 24 órán belül. Az IONIQ 5 2021 közepétől lesz elérhető az európai piacon.

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei