A Hyundai 90 fokban elforduló „e-corner modul” kereket fejlesztett

A Hyundai csoporthoz tartozó Hyundai Mobis alkatrészgyártó vállalat új generációs autókeréktechnológiát fejleszt, amely 90 fokban elforduló kerekeivel képes lesz helyben fordulásra és parkolásra is.

A Hyundai Mobis nemrég bejelentette, hogy sikerült kifejlesztenie az e-corner modul vadonatúj technológiáját, amely a kormányművet, a fékberendezést, a felfüggesztést és a hajtásrendszert egyetlen kerékbe tudja integrálni. Ez az új technológia az autó paradigmáját is megváltoztatja, amelyben egy mechanikus tengelyt használunk a kormánykerék összekapcsolására. Ez a technológia a jövő intelligens városi mobilitás alaptechnológiájaként is szolgál.

Az e-corner modul koncepciója elsőként a 2018-as CES kiállításon mutatkozott be. Ezúttal azonban a Hyundai Mobis a koncepciót sikeresen újra alkotta az autókon való gyakorlati alkalmazásra és egy ECU berendezést is kifejlesztett a vezérléshez, valamint elvégezte annak funkcionális tesztelését is. Amint a megbízhatóság ellenőrzésével és a szériagyártásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmánnyal is elkészült, a Hyundai Mobis megkezdi a szériagyártási megrendelések felvételét a globális autógyártóktól.

Az e-corner modul legnagyobb előnye, hogy nem igényel mechanikus összeköttetést az alkatrészek között, így jobb helykihasználást tesz lehetővé a járműben. Nemcsak a tengelytáv változtatását könnyíti meg, hanem sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít az ajtók irányának és a jármű méretének kialakításában is. Ezek a jellemzők elengedhetetlenek olyan célalapú járművek, PBV-k készítéséhez, amelyeket elsősorban mobilitási szolgáltatásokhoz, például kávézók és kórházak számára terveztek.


Külön kiemelendő, hogy az e-corner modul a hagyományos 30 fokos forgatási szögből fejlesztették tovább. Ha szükséges, az eszköz mostantól lehetővé teszi a kerék 90 fokos elforgatását, például parkoláskor és lehetővé teszi a rákjárást (oldalra) és a teljes megfordulást, vagyis előre vagy hátra mozdulás nélkül képes fordulni. Ez a városi szűk utcákon áthaladó jármű mozgékonyságát is növeli, ennek megfelelően javítja a haladást a városi környezetben.

Az e-corner modul egy olyan fejlett technológia, amellyel eddig kevés sikert ért el a tömeggyártás globális szinten. A Hyundai Mobisnak azonban sikerült ezt is kifejlesztenie, ahogyan azon követelménynek is eleget tudtak tenni, hogy a kormányzást, a fékrendszert, a felfüggesztést és a vezetési rendszereket egyetlen kerékben egyesítse, ugyanakkor garantálja a vezetés biztonságát is.

Más autóalkatrész-gyártókkal ellentétben, amelyek meghatározott alkatrészeket gyártanak, a Hyundai Mobis képes olyan kulcsfontosságú alkatrészek kifejlesztésére, amelyeket a járművekben széleskörűen használnak, ideértve a kormányművet, a fékrendszert, a csatlakoztathatóságot és a villamosítást is és látható, hogy az ezen alkatrészek közötti szinergia hasznos eleme volt az olyan e-alkatrészek fejlesztésében, mint az e-corner modul.

A Hyundai Mobis azt tervezi, hogy 2023-ra egy gördeszkamodult is kifejleszt egy valós járműben történő megvalósítására, amelyben négy e-corner modul is integráltan működik, majd az automatikus menetvezérlési technológiával kombinálva végső soron egy PBV mobilitási megoldásként 2025-től biztosítsa azt a szériaautókhoz. 

Forrás: mobis.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei