Így készül a Hyundai IONIQ 5

A Hyundai Motor két új filmjében mutatja be a vadonatúj IONIQ 5 kiemelkedő tulajdonságait, valamint bepillantást enged az új modell legmodernebb gyártási eljárásába is. 

A Hyundai idén februárban dobta piacra az IONIQ 5 modelljét, amely az első a Hyundai új, kifejezetten a villanyautók számára fejlesztett IONIQ márkájának jövőbeli kínálatában. Az IONIQ 5 számos fenntartható és innovatív funkciójával újradefiniálja az elektromobilitás életmódjának mércéjét.

Az IONIQ 5 olyan különleges előnyöket kínál az ügyfeleknek, amelyek még kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a vezetési élményt. Ezen kiemelkedő funkciók némelyike elsőre nem is annyira nyilvánvaló. Éppen ezért a Hyundai első filmje ezeket az előnyöket emeli ki, beleértve az ultragyors töltést, a Vehicle-to-Load (V2L) technológiát, a fenntartható anyagokat és a három félautomata Hyundai SmartSense biztonsági funkciót: a Highway Driving Assist 2 (HDA 2) ), a Hátsó keresztirányú ütközés-elkerülési asszisztens (RCCA) és távoli intelligens parkolási asszisztens (RSPA) funkciókat.

Az E-GMP platformnak köszönhetően az IONIQ 5 támogatja az ultragyors töltést. A platform külön alkatrészek vagy külső adapterek nélkül többféle töltési lehetőséget kínál 800 V-os, valamint 400 V-os rendszeren egyaránt. Egy 350 kW-os töltővel az IONIQ 5 mindössze 18 perc alatt képes 10-ről 80 százalékos töltésre. A WLTP szerint az IONIQ 5 ügyfelei kevesebb mint öt perc töltéssel 100 kilométeres hatótávolságot nyerhetnek.

Az IONIQ 5 innovatív Vehicle-to-Load (V2L) funkciója a villanyautókat guruló töltővé alakítja át. A V2L lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy bármilyen elektromos eszközt, például e-kerékpárt, e-robogót vagy bármilyen más akkumulátoros kempingberendezést használjanak és töltsenek. Az akár 3,6 kW teljesítményű IONIQ 5 bárhol képes elektromos gépeket (110/220V) működtetni, áramforrásként egy speciális adapterrel felszerelt külső töltőcsatlakozó segítségével.

Az IONIQ 5 fenntarthatósági víziója környezetbarát anyagaival jellemezhető. Az üléseken és a fejtámlán át az ajtókárpitokig és kartámaszokig sok belső érintési pontja környezetbarát, fenntartható forrásból készült anyagokból készült. Ezen fenntartható anyagok közé tartoznak a növényi alapú fonalak, a természetes gyapjúfonalak, a növényi alapú kivonatokkal ökofeldolgozott bőr, a 100 százalékban újrahasznosítható paperett és az újrahasznosított PET palackok. A Hyundai az Heund Seas partnerével, az Aquafillel együttműködve elkötelezett a körforgásos gazdaság elősegítése mellett, ezért azt tervezi, hogy termékeiben – például az IONIQ 5 padlószöveteiben – újrafeldolgozott halászhálókból és egyéb nejlonhulladékból készült ECONYL-t használ.

A Hyundai SmartSense biztonsági funkciói szabad szemmel nem láthatók. A Hyundai márkánál elsőként az új IONIQ 5-nél alkalmazott Highway Driving Assist 2 (HDA 2) biztonsági funkció egyesíti a navigáción alapuló intelligens sebességtartó automatát és a sávkövető asszisztenst, így a 2. szintű autonóm vezetési képességek segítségével teszi kényelmesebbé az autópályán történő vezetést. Az IONIQ 5 frontkamerája, radarérzékelői és navigációs adatai segítségével a HDA 2 szabályozza a sebességet, az irányt és a követési távolságot, ezenkívül segíthet a vezetőknek a sávváltásban is.

A hátsó keresztirányú ütközés-elkerülő asszisztense (RCCA) az IONIQ 5 további kiemelkedő biztonsági eszköze. Az RCCA az autó hátsó érzékelőit használja a keresztirányú forgalom észlelésére. Amikor egy jármű érkezik balról vagy jobbról, az RCCA piktogrammal és hangjelzéssel is figyelmeztet és amennyiben a vezető nem állna meg, a funkció automatikusan lefékezi a járművet.

A távirányítású intelligens parkolási asszisztens (RSPA) könnyebbé teheti a parkolást, mint valaha. A járművön kívül a vezető az intelligens kulcson lévő gomb segítségével aktiválhatják az RSPA funkciót. Az RSPA segítségével az IONIQ 5 önállóan képes beállni egy parkolóhelyre vagy kigurulni onnan. Ez a funkció mind a merőleges, mind a párhuzamos parkoláshoz használható.

A gyártás az autó életének az a része, amelyet az ügyfelek általában nem láthatnak. A Hyundai második filmje az IONIQ 5 gyártási folyamatának különböző lépéseit mutatja be és további részleteket tár fel, amelyek a Hyundai ügyfelei elől eddig rejtve voltak. A villanyautó akkumulátorainak feltöltésétől kezdve a minőségi és biztonsági tesztek elvégzéséig a videó bemutatja az IONIQ 5 egyes alkatrészeitől a megvalósított, teljesen elektromos középméretű crossover létrejöttéig.

A Hyundai elektromos járműveinek gyártási folyamata során az IONIQ 5 az iparág vezető technológiáival van felszerelve, amelyek az elektromos mobilitás új korszakát hozzák el. A Hyundai Motor Group által a közelmúltban kifejlesztett integrált töltésvezérlő egység (ICCU) irányítja a járművek nagyfeszültségű és tartalék akkumulátorainak feltöltését.

A továbbiakban a PE (Power Electric) rendszer kerül az IONIQ 5 hajtásrendszerébe, amely felváltja a belsőégésű motorral működő hagyományos járművekre jellemző hajtásláncot. A motorokat, lassítókat és invertereket a villanyautóban hajtásláncának egyetlen egységébe integrálva a PE rendszer csökkenti az autó súlyát és javítja annak hatékonyságát.

Az IONIQ 5 akkumulátor moduljának előállításához a magasszintű energiasűrűségű akkumulátorcellákat összeállítják és a Hyundai villanyautó-exkluzív E-GMP (Electric-Global Modular Platform) padlóvázába helyezik. A beépített akkumulátormodulok számától függően az akkumulátorok standard vagy nagy hatótávolságúak Long Range modellek lehetnek.

A gyártási folyamat során az Automatikus irányítású járművek (Automated Guided Vehicles – AGV) önállóan szállítják rakományukat a Hyundai intelligens gyártási rendszerében. Az AGV járműveket mobil kommunikációs technológia vezérli, míg érzékelőik megakadályozzák az ütközéseket. Az AGV alkalmazásának előnyei közé tartozik a jobb általános termelékenység, a munkakörnyezet és a biztonság; optimalizált üzemi folyamatok; és egyszerűsített termékminőség-ellenőrzés.

Az IONIQ 5 környezetbarát anyagait követve a Hyundai környezetbarát poliuretán festékeket is használ a közepes méretű crossover külső fényezéséhez. Ezek a különleges festékek természetes virágokból és kukoricából származnak.

Az újonnan legyártott IONIQ 5 példányok megbízhatóságának garantálása érdekében egy intenzív ellenőrzési rendszer ellenőrzi, hogy az elektromos járművek megfelelően működnek-e. A rendszer megvizsgálja és korrigálja a kamerákat és a radarérzékelőket, beleértve a Környezeti Monitor (SVM), a kiterjesztett valóságra épülő Head-up kijelző (AR HUD), az első radarokat, valamint a digitális oldaltükröket.

Két fontos teszt zárja le a gyártás folyamatát: a szélcsatorna teszt és az ütközési teszt. A szélcsatorna tesztet az IONIQ 5 aerodinamikai teljesítményének optimalizálása érdekében végzik, de az ügyfelek védelme érdekében töréstesztet is végeznek. Az IONIQ 5 frontális ütközéselnyelő szerkezettel készült, amely elnyeli és elosztja az ütközés erőhatását. Egy frontális ütközés esetén a szerkezet minimalizálja az utaskabin deformációját. Passzív biztonsági acélszerkezete, a legújabb Hyundai SmartSense fejlett vezetői segédrendszerekkel párosulva nyugalmat biztosít az IONIQ 5 ügyfeleinek útközben.

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei