Nem készül több Hyundai Veloster

A Hyundai Motor úgy határozott, hogy a jövő hónapban leállítja a különleges 3+1 ajtós megoldásáról ismertté vált Veloster kompakt sportmodelljét azért, hogy helyet csináljon egy másik, népszerűbb modell számára. 

Úgy tűnik, a Hyundai Motor az Ioniq után egy újabb ferdehátú kompakt modell megszüntetését tervezi. A vállalat ugyanis a jövő hónapban, 11 évvel a megjelenése után leállítja a Veloster modelljének gyártását. Ennek hátterében a jövő év elején megjelenő vadonatúj Kona modell gyártási kapacitásának növelése, valamint a Velosterrel átfedésben lévő Elantra N remek értékesítési eredménye áll.  

Iparági források szerint a Hyundai a júliusban úgy állítja le a Veloster gyártását, hogy közben új modell bevezetését egyelőre nem tervezik. Az előrejelzések szerint a Veloster, amely aszimmetrikus 3+1 ajtós megoldásával korábban a Hyundai Motor modelljei közül a legkülönlegesebb volt, eltűnik a kínálatból. Ráadásul a Hyundai terméktervezői szokatlan módon nem is várják ki az ilyenkor megszokott 6 éves modellciklus végét, nincs ráncfelvarrás sem, csak egyszerűen kivezetik az autót a kínálatból. A szokatlan döntésmögött több gazdasági és gyártásszervezési tényező áll.   

A Veloster 2018-ban megjelent második generációját már csak olyan kiválasztott piacokon (pl. Korea, USA) kezdték árusítani, ahol az első generáció kiváló értékesítési eredményeket ért el. Később azonban az érdeklődés ezeken a helyeken is visszaesett, ezért a Hyundai úgy döntött, hogy csak az időközben bevezetett N sportszériát tartják meg a kínálatban. A Veloster N azonban sok tekintetben átfedésben van a nagyteljesítményű középkategóriás Elantra N modellel.

A sportos, nagy teljesítményű autót kereső vásárlók a kompakt Veloster N helyett egyre inkább az Elantra N limuzint választják. Ez nem is csoda, hiszen a két N szériás modell jelentős mértékben azonos elemeket tartalmaz az eltérő karosszéria alatt. Ugyanaz a kétliteres, turbófeltöltéses benzinmotor dolgozik bennük, ráadásul mindkettő elérhető manuális, vagy 8 fokozatú DCT váltóval is. Amíg azonban a Veloster aszimetrikus ajtóelrendezésével és szűkebb utasterével némi kompromisszumot kíván, addig az Elantra tágas és jól hozzáférhető belső terével valódi családi kompakt limuzinként szolgál. 

Ezt igazolják vissza az eladási darabszámok is. A Veloster N kompaktból a Hyundai 2020-ban még 1 388 darabot adott el Koreában, 2021-ben viszont a darabszám 510 darabra zuhant, amikor az Elantra N megjelent a piacon. Idén január és április között már csak mindössze 99 darab Velostert sikerült eladni Dél-Koreában. Ezzel szemben az Elantra N-ből 1 125 darab kelt el Koreában a modell  2021 júliusi piacra lépése utáni fél évben, majd az idén januártól áprilisig terjedő időszakban az értékesítési eredmény 1 624 darabra nőtt. Ugyanebben az időszakban a globális piacokon 1 214 Veloster N és 2 087 Elantra N talált gazdára. 

Ezenkívül a Veloster N az Ulszan 1 gyárának azon gyártósorát foglalja el, ahol a Hyundai egyik legnépszerűbb modellje, a Kona készül. Ahhoz, hogy a jövő év elején megjelenő teljesen új generációs Kona gyártása teljes ütembe megindulhasson, a Velosternek mennie kell. A Hyundai Motor emellett úgy döntött, hogy a júliustól nem gyártja tovább az Ulszan 3-ban készülő régebbi Ioniq modelleket és ezzel növelik az ugyanabban a gyárban készülő Elantra gyártási volumenét. A hobbiterepjárók trendje ellenére a Hyundai büszke az Elantra folyamatos népszerűségére, amit az is bizonyít, hogy tavaly csak Koreában 71 036 darabot értékesítettek belőle.

Ahogy a Veloster és az Ioniq, mindkét ferdehátú kompakt modell gyártása megszűnik, egyre inkább látszik, hogy a koreai piac teljesen elfordult ezektől a karosszériaformáktól. A Hyundai 2020-ban egy másik kompakt modellt, az i30 gyártását is leállította Koreában.

Forrás: hankyung-com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei