A Hyundai bevezeti a virtuális valóságot a járműfejlesztésben


A Hyundai csoport bemutatta új virtuális valóság (VR) tervezésértékelési rendszerét, amelyet a dél-koreai Namyang fejlesztőközpontban a VR technológia járműfejlesztési folyamatokba integrálnak. 

A Hyundai és a Kia bemutatta, hogy a jövőben mindkét márka hogyan fogja használni az új VR technológiát. A technológia számos fejlesztési alkalmazást használ, amelyek lehetővé teszik a tervezők és mérnökök csapatainak, hogy a jármű tervezésének minőségértékelését és a fejlesztés ellenőrzési folyamatait elvégezzék. A technológia annak a 12,8 millió dolláros beruházási projektnek a részét képezi a Namyang fejlesztőközpontban, amelyet a Hyundai és a Kia még 2019 márciusában hirdetett meg. A virtuális fejlesztési folyamatok teljes megvalósításának köszönhetően a kutatás-fejlesztés és a gyártás előtti szakaszok során a Hyundai és a Kia 20 százalékkal csökkenteni tudja a járműfejlesztésre fordított időt és emellett 15 százalékkal az éves fejlesztési költségeket is.


„A virtuális fejlesztési folyamat szükséges lépés ahhoz, hogy gyorsan érzékelhessük és reagálhassunk az ügyfelek igényeire és az autóiparban tapasztalható paradigmaváltásokra” – mondta Albert Biermann, a Hyundai Motor Group Kutatás-Fejlesztési Részlegének vezetője. „A bevezetett virtuális folyamatok révén javíthatjuk a minőséget és a jövedelmezőséget, ezzel végeredményben növelve a kutatásba és fejlesztésbe történő beruházásokat a jövőbeni mobilitás versenyképességének fokozása érdekében." A fejlesztési költségek csökkentése mellett ezen új virtuális technológiák várhatóan növelik a vállalatok jövedelmezőségét és egy folyamatosan növekvő beruházási ciklust jelentenek a Hyundai és a Kia számára.

A VR headsetek lehetővé teszik a márkák tervezői és mérnökei számára, hogy gyakorlatilag belépjenek a fejlesztési szimulációkba: 36 mozgáskövető érzékeli és nyomon követi az összes felhasználó helyét és mozgását, lehetővé téve mindenkinek, hogy valós időben pontosan részt vegyenek a munkában. Az új VR tervezéskiértékelési rendszer jelenleg akár 20 egyidejű felhasználót is támogathat, a csapatok közötti olyan szoros együttműködést lehetővé téve, mint ami eddig soha nem létezett.


Ennek eredményeként az új csúcstechnika lehetővé teszi, hogy az egyes márkák tervezői a fejlesztési folyamatban korábban még hatékonyabban vizsgáljanak meg többféle tervezési koncepciót, ami korábban fizikailag elképzelhetetlen volt. A rendszer képes a belső és külső formaelemeket, a világítást, a színeket és az anyagokat, sőt magukat a virtuális környezeteket is szimulálni.

A Hyundai ezt a technológiát elsőként a HDC-6 Neptune Concept Class 8 kamion tervezésértékelési szakaszaiban használta, amit először az észak-amerikai haszonjármű-kiállításon mutattak be 2019. októberében. A Kia azt is tervezi, hogy a létesítmény tervezésértékelési képességeit a jövő modelljeinek fejlesztésére is felhasználja.


Ezenkívül a távoli VR tervezésértékelési képességek tervezett kiépítése valós idejű virtuális együttműködést tesznek lehetővé az egyes márkák között az Európában, Amerikában, Kínában és Indiában található tervezőközpontok között, amellyel együtt ugyanezt egy továbbfejlesztett virtuális fejlesztési folyamat révén az AR (kiterjesztett valóság) technológia is megvalósíthatóvá válik.

A Hyundai és a Kia 2019 márciusában VR technológia felhasználásával egy új VR minőségbiztosítási rendszert hozott létre, háromdimenziós számítógépes tervezési (CAD) adatok felhasználásával, amelyeket a járműfejlesztési folyamat minden szakaszából összegyűjtöttek, hogy még a virtuális környezetben meghatározzák az egyes tervek minőségét. A VR tervezési minőség-ellenőrző rendszere 100% -os pontosságra képes; a korábbi digitális értékelések csak kétdimenziós elemzésre korlátozódtak, és nem tették lehetővé a részletes teljesítményértékelést.


A VR tervezési minőség-ellenőrzési eljárásai óriási lehetőségeket rejtenek a biztonsági technológiák fejlesztésében is, mivel a résztvevők a járműveket számos szimulált környezetben és helyzetben tesztelhetik. Többek között ezen környezethez tartoznak az autópályák, a városi utak, hegyek, alagutak és gyenge megvilágítású körülmények. A VR technológia lehetővé teszi a Hyundai és a Kia járműfejlesztő csapatai számára az egyes járműalkatrészek, például az ajtók, a csomagtér fedeleinek, a motorháztetőnek és a ablaktörlőknek a szimulációját. Ezenkívül a rendszer lehetővé teszi a csapatok számára a jármű ergonómiájának és aerodinamikájának hatékonyabb tesztelését is.

A Hyundai és a Kia a VR technológiák további bevezetését tervezi a gyártástervezési és összeszerelési szakaszban is, hogy ergonomikusabb, hatékonyabb és biztonságosabb munkakörnyezetet teremtsenek. A csoport azt tervezi, hogy a technológiát olyan kiváló minőségű járművek előkészítésére használja fel, amelyek egyaránt megfelelnek a piac igényeinek és egyben megerősítik az egyes márkák ügyfélközpontúságban szerzett hírnevét.


A virtuális modelleket kezdetben a piaci igények elemzése után egy felépítésre alapuló kutatás-fejlesztési rendszerből származó adatok felhasználásával formálják meg. Ezután a modell virtuális ellenőrzésre kerül, lehetővé téve az ügyfelek igényei alapján harmonizált és pontosabb teljesítménycélok létrehozását.

Ahol a korábbi minőség-ellenőrzési folyamatok egy tesztjármű legyártásával kezdődtek, ez a folyamat virtuálisan is elvégezhető a gyártás előtti szakaszban. A tervezés korai szakaszában készített virtuális modellek és technikák minőség-ellenőrzése végeredményben a valóságban megépített szériajárművek minőség-ellenőrzését javítja.


A virtuális digitális iker-ellenőrzés további alkalmazásai révén a VR erőteljesen alkalmazkodik a jövőbeli mobilitási megoldások, például a magas szintű autonóm vezetés fejlesztéséhez. Ezek a virtuális ellenőrzési folyamatok azt vetítik előre, hogy drámaian felgyorsíthatják a fejlesztési és megvalósítási szakaszokat, ami arra ad lehetőséget a vállalatnak, hogy gyorsabban reagáljon a gyorsan változó mobilitási környezetre.


Forrás: hyundaimotorgroup.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését