A Hyundai Ioniq előrelátó navigációt használ


A Hyundai Ioniq forradalmian új navigációs rendszere az útvonal mellett a topográfiai adatokat is képes hasznosítani és ezzel maximális gazdaságosságot elérni.   

A Hyundai ECO-DAS (Driving Assistant System) névre keresztelt rendszere háromdimenziós térképadatokat használ fel, miközben a navigáció célja felé vezeti az autót és eközben az közeledő emelkedők és lejtők alapján képes gazdálkodni a hajtáslánc erőforrásaival.

"A hibrid esetében a rendszer folyamatosan keveri az elektromos energiát és a benzines motor erejét ahhoz, hogy mozgassa az autót" - mondta Mike O'Brien, a Hyundai Motor America termékfejlesztési igazgatója. "Ha ismerjük a könryezet topográfiáját, tudjuk, mikor kapaszkodunk fel egy hegyre és ehhez mennyi villamosenergia és mennyi benzin szükséges.Aztán a másik oldalon azt is tudjuk, hogy az ereszkedéssel mennyi regeneratív energiát termelünk vissza, így a rendszer képes kiszámítani az egyes fázisokhoz szükséges villanyenergia és benzinszükséglet ideális keverékét." - tette hozzá O'Brien az Ioniq amerikai bevezetésekor.    


Glenn Kim, a Hyundai környezetbarát technológiai részlegének koreai vezetője. szerint az ECO-DAS nélkül az autógyártónak úgy kellene megalkotnia a rendszert, hogy az akkukban tárolt energiát mindig egy bizonyos szinten kellene tárolni az előre nem látható útviszonyok miatt.  

Ha pedig az akkuk kapacitásét mondjuk mindig 50 százalékon kellene tartani, akkor Kim szerint: "Ha az Ioniq tudja, hol van a csúcspont és honnan lehet lefelé ereszkedni, hol vannak a kanyarok, akkor kevesebb elektromos energiát kell felhasználnunk . Ötven százalék helyet elég csak 10 százalék. Az autó tudja, hogy hamarosan olyan szakasz jön, ahol vissza tudja tölteni az energiát  lejtőn. Ez ilyen egyszerű.   


Az hibrid Ioniq modellek februárban érkeztek meg az amerikai márkakereskedésekhez, az elektromosok áprilistól jönnek, míg a konnektoros hibrid valamikor ősszel követi ezeket. Készleten egyelőre csak a kaliforniai Hyundai szalonokban lehet majd vele találkozni, de a vállalat képviselői szerint bármely amerikai képviseletnél meg lehet rendelni az autót. 

Eközben a vállalat azt is bejelentette, hogy a Sonata Hybrid és PHEV modellekhez hasonlóan az Ioniq változataira is érvényes az akkumulátorokra kiterjedő élettartam-garancia. Ez ugysan egyelőre csak az Ioniq eredeti vásárlóira érvényes, ám a Hyundainál már vizsgálják annak lehetőségét, hogy ezt a második tulajdonos is élvezhesse, amennyiben egy Hyundai kereskedésen keresztül veszi meg Ioniqját. Az átadható garanciát ugyanis úgy tekintik, mint a legtöbb zöldautót elérő nagy értékcsökkenés megakadályozására használható eszköz.     


"Ha megnézzük néhány környezetbarát autó maradványértékét, tisztán látszik, hogy nem tartanak lépést a benzines modellekével" - magyarázza O'Brien. "Ezt tudjuk, ezért is tanulmányozzuk az átruházható garancia ötletét, amely lehetőséget ad a második vásárlónak arra, hogy amennyiben használtan is vásárolja Ioniqját, a garancia érvényes marad."

Amennyire csak lehet, a Hyundai igyekszik minél kívánatosabbá tenni az új Ioniq modellt az amerikai vásárlók számára, hiszen egyrészt küszöbön van a szigorúbb környezetvédelmi és fogyasztási előírások hatályba lépése, másrészt az amerikai vásárlókat továbbra sem nagyon érdeklik az alacsony fogyasztású környezetbarát járművek.    


Az Ioniqot 2020 után is megtartjuk" - jelentette ki O'Brien. "Minden autógyártó a modern technológiával felszerelt modelljeinek bemutatásakor keresi bevételének java részét. Csak nagyon kevesen tudják ezt megtenni az autó életciklusa közben. Így nekünk nagyjából egyetlen életciklusnyi időnk van addig, amíg a szigorú flottafogyasztási előírások érvénybe lépnek.

A Hyundai maga összesen 14 környezetbarát modellt ígér, ami a Kiával együtt 26 darabos lesz. zek között vannak vadonatúj modellek, míg a többiek, mint az Ioniq vagy a Kia Soul EV-je már a piacon van. A Hyundai azon 18 autógyártó közé tartozik, akik nemrég egy közös levelet írtak Trump elnöknek azért, hogy vizsgálja felül a 2025-re tervezett szigorításokat. 

Forrás: wardsauto.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei