GENF 2017: A Hyundai viselhető robotokat is kiállított genfi standján


A Hyundai Motor a Genfi Autószalonon bemutatta legújabb viselhető robottechnológiáját, amellyel az autózáson túl a rászorulók személyes mobilitását kívánja elősegíteni.

A Hyundai Motor először a 2017-es Las Vegasi Szórakoztatóelektronikai Szakkiállításon mutatta be legújabb innovációját, vagyis a fejlett orvosi, munkahelyi és mindennapi életben viselhető robottechnológiáját. Ezzel a vállalat azon törekvését igyekszik bemutatni, amelynek révén az autózáson túl a személyes mobilitási szabadság terén is megoldásokat kíván nyújtani ügyfelei részére.  

A H-MEX (Hyundai Medical EXoskeleton) névre keresztelt viselhető robot elsősorban gerincvelő sérült betegek számára adja vissza a mozgás és járás képességét.  A vezeték nélküli fedélzeti mozgásellenőrző rendszer segítségével a felszerelés az ülés, az állá, a mozgás, a fordulás, és még a lépcsőkön járás élményét is képes visszaadni a mozgássérültek részére.

A HUMA, azaz a Hyundai Univezális Orvosi Asszisztens(Hyundai Universal Medical Assist) egy ás típusú mozgási vezérlőelv szerint épül fel, amely a korlátozott izomerővel rendelkező emberek számára  nyújt támogatást. A szerkezet hozzáadott nyomatékot biztosít azok számára, akik korlátozott helyváltoztatásra képesek, így pedig könnyebben mozdíthatják meg testüket. Az állítható nyomaték  segítségével a HUMA viselői könnyedén képesek járni, futni, vagy lépcsőn fel-le sétálni. Ennek segítségével a viselő súlyának kár 40 kilóját is képes hordani és akár 12 km/órával is tud futni, ezzel pedig akár katonai, vagy ipari célokra is használható és terhek cipelésére is képes. Eközben a Hyundai Deréköv Robotja (Hyundai Waist EXosceleton), a H-WEX elsősorban a felsőtest támogatásával igyekszik megakadályozni a nehéz terheket mozgatók hátsérüléseit. 

„Víziónk szerint a Hyundai Motor több lehet egyszerű autógyártónál és a robottechnológiában elért előnyeink segítségével a személyes mobilitás új szintjét kínálhatjuk vásárlóink számára” – mondta Tae Won Lim, a Hyundai Motor Központi Fejlesztési és Mérnöki intézetének vezetője. „Reményeink szerint a jövőben úttörő viselhető robotjaink gazdagítani fogják felhasználóik mindennapjait és alapot adnak számunkra, hogy még több mobilitási platformot hozzunk létre ügyfeleink jólétének fokozására.”  

A H-MEX és a HUMA eszközöket egy kivehető és újratölthető akkumulátor látja el energiával, könnyűszerkezetes vázuk pedig hosszban állítható azért, hogy eltérő magasságú emberek számára is kényelmesen használhatóak legyenek. A hát alsó részét és a térdeket a rögzítési pontokon kialakított hám segítségével lehet csatlakoztatni, az eszköz alakja és struktúrája a robotvázzal segíti a helyes testtartást és a hatékony mozgást.

A H-MEX ebben a szellemben egyénre szabott járásképet tud kialakítani, amelyet több tényező befolyásol, többek között a gyalogos tempó, a lépés hossza, a törzshajlítás szöge, amelyeket egy okoseszközre telepített alkalmazás segítségével lehet állítani. Sőt, a HUMA egy sor fejlett izületet és mechanizmust is használ azért, hogy minél jobban összehangolja a felhasználó mozgását és így agilisan mozdulhasson együtt vele.   

A H-WEX hasonló felépítésű, de a fentiek helyett biztonságos munkavégzést tesz lehetővé a munkahelyen azáltal, hogy segíti a használót a nehéz tárgyak megemelésében és más erőkifejtést igénylő tevékenységében. A Derék Asszisztens funkció aktiválásával a robotváz csuklópontja másodpercenként képes akár 180 fokban megdőlni, miközben egy beépített algoritmus vigyáz a használó épségére. A többi vázhoz hasonlóan ez is az optimális testhelyzettel támogatja és védi a használó hátát és lábszárát, könnyű szerkezetével pedig könnyen szállítható és könnyen használható.
 

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei