Harmincezer Hyundai Ioniq kelt el világszerte


A Hyundai Motor tavaly bevezetett környezetbarát Ioniq járműcsaládja egyre népszerűbbé válik, az alternatív hajtáslánccal szerelt modellekből egy év alatt több mint 30 ezer példány talált gazdára.  

Iparági adatok szerint a Hyundai Motor összesen 31 165 Ioniq modellt értékesített világszerte 2016 januárja és 2017 márciusa között. Ebből a legtöbb, pontosan 24 350 db a hibridből kelt el, míg a tisztán elektromos változatból 6797 példányt adtak el. Sőt, a február végén bemutatott konnektoros változatból is eladtak már 18 darabot a hónap végéig.  

A Hyundai elsőként az Ioniq hibridváltozatát mutatta be még 2015 decemberében, ám a modell gyártása és értékesítése csak 2016 januárjában vette kezdetét. Ezt követte az Ioniq Electric, amelyet tavaly márciusban, a Koreához tartozó Jeju szigeten megrendezett környezetbarát járműkiállításon mutattak be, a gyártás viszont csak 2016 nyarán indult el. Nemrég pedig megjelent az Ioniq PHEV kivitele is.


Az Ioniq hibrid és PHEV változata ugyanazt a 105 lóerős Atkinson ciklusú működési elvű, közvetlen befecskendezéses benzinmotort használja, de amíg a hibridben egy 1,56 kWh-s akkumulátor egy 43,5 lóerős, addig a PHEV-ben egy 8,9 kWh-s akkumulátorcsomag egy erősebb, 60,5 lóerős villanymotort táplál. Ezzel a PHEV a koreai mérési ciklus szerint akár 46 kilométert is meg tud tenni elektromos üzemben. 

A külsejében is eltérő Ioniq Electric modellben egy 120 lóerős villanymotor dolgozik, amelyben egy 28 kWh-s akkumulátort helyeztek el, amellyel az autó a valósághoz közelebb álló koreai mérési ciklus szerint 191 kilométeres hatótávval (EU: 280 km) rendelkezik.  


Az autó iránti hatalmas érdeklődés és a gyártási kapacitás felfutása miatt az Ioniq Magyarországon még a bevezetés időszakában tart, ám az érdeklődés itthon is felfokozott. Igaz, nálunk a keresletet elsősorban az állami támogatással ösztönzött elektromos változat vezeti, így az itthon március elejéig értékesített 30 darabból 27 Eelctric volt.  

A világ legnépszerűbb hibridje persze továbbra is a Toyota Prius, amelyből csak tavaly és csak az Egyesült Államokban több mint 130 ezer példány talált gazdára. 

Forrás: theinvestor.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei