Új generációs Hyundai modellek az AMTS kiállításon


A Hyundai hazai képviselete idén az Autó Motor és Tuning Show rendezvényen első alkalommal mutatta be itthon a vadonatúj i30 és Ioniq modelleket, de a show csúcspontja egyértelműen egy i20 versenyautó lett.

Tavasz van végre és ez azt is jelenti, hogy a verőfényes napsütés és lágy meleg szellő nemcsak a kerékpárosokat, motorosokat csábítja ki az utakra, de a budapesti Hungexpo is immár hagyományosan megtelik (autós) élettel, az autózás szerelmesei az Autó, Motor és Tuning Show rendezvényén gyűlnek össze. Hagyományosnak tekinthető az is, hogy a tuningőrültek, fanatikusok mellett az autóimportőrök, így a Hyundai is részt vesz az eseményen, ahol idén a kiállítás elnevezésének minden eleméhez méltóan igazán különleges programot kaphattak a kilátogatók. 


A rendezvény nyitónapján megtartott nyilvános sajtótájékoztató keretein belül Kovács Pál, a Hyundai Magyarország igazgatója vezette fel a márka kiállított modelljeinek palettáját, amit természetesen az új, harmadik generációs i30 modell bemutatásával kezdte. A rendezvény a hazánkban is igen közkedvelt kompakt modell egy teljesen új külsővel jelent meg, ívelt oldalvonalú, márkanyelven kaszkád hűtőmaszkjával új korszakot nyitott a márka egész globális formatervezési irányzatában. Ez a jellegzetes formai elem ugyanis idővel az összes új Hyundai modellen feltűnik majd, ahogyan azt az időközben érkezett Sonatán is látni lehetett. 


A Hyundainál persze nemcsak a külső megjelenést, de az autó technológiai színvonalát sem hagyták érintetlenül, hiszen - ahogyan Kovács Pál a tájékoztatón is kiemelte - az új generációs i30-ból mostantól csak olyan autó hagyhatja el az autószalonokat, amelyben szériaként benne van az autonóm vészfékrendszer, az aktív sávtartó berendezés, az intelligens távolsági fényszóró-asszisztens és a vezetői éberségfigyelő rendszer.


Az új i30 megújult motorpalettáján egyetlen kivétellel már csakis és kizárólag turbófeltöltéses erőforrások kaptak helyet. Így az új i30-asba is beköltözött az i20-ban már korában megjelent 1,0 literes T-GDI benzinmotor 120 lóerős változata, illetve az egyes piacokon az Elantrához korábban már megjelent vadiúj 1,4 literes, 140 lóerős T-GDI is elérhető. A többi erőforrást mind a régebbi generációból emelték át, így piaci okokból belépőmodellnek megtartották a száz lóerős 1,4-es szívóbenzinest, míg a dízelmotor kedvelői a régi ismerős 1,6-os CRDI blokk 95, 110 és 136 lóerős változata között választhatnak. 


Karosszériából ugyan egyelőre csak a kompakt ötajtós változat kapható, de hamarosan elkezdik a nosovicei gyárban a 602 literes kapacitásával az egyik legnagyobb csomagtérmérettel rendelkező kombiváltozat gyártását is. Még idén viszont további két, eddig sosem látott, izgalmas modellváltozattal bővül az i30 kínálata, hiszen érkezik a már régóta várt és majdnem két éve beharangozott N sportszéria első szériaautója, az i30N és jó esély van rá, hogy még idén megismerhessük az i30 Fastback változatát, amely lejtős hátsó formatervével egyszerre sportosan elegáns és praktikus is lesz.  


A Hyundai persze elhozta terepjáró modelljeit is, amelyek a pavilon egyik tematikus részén, a többi hobbiterepjáró között kaptak helyet. A látogatók így megcsodálhatták a márka legnépszerűbb Tucson modelljét, de emellett a Hyundai paletta csúcsának tekinthető Grand Santa Fe is kiállításra került. Kovács Pál tájékoztatójában azt is elárulta, az i20 Active mellé (fölé) hamarosan megérkezik a vállalat legújabb kisterepjáró modellje is, amellyel a Hyundai crossover kínálata immár öttagúra bővülhet Európában.


Kovács, az "Autó" után áttért a "Motor"-ra, bár ez autóforgalmazó lévén inkább csak áttételesen értendő, hiszen végre a magyar piacra is megérkezett az egyszerre háromféle alternatív hajtáslánccal készülő kompakt Ioniq modellcsalád. A jellegzetesen csepp alakú, így kiváló légellenállási tényezővel rendelkező Ioniq formavilága teljes mértékben beleillik a Hyundai modern márkaarculatába, így az ügyfeleknek nem kell bármilyen kompromisszumot kötniük a környezetbarát hajtásláncért.


Az autó egy 1,6-os, kifejezetten gazdaságos üzemre felkészített és 40 százalékos értékével a szegmens egyik legjobb termikus hatásfokával rendelkező benzinmotorral rendelkezik, amelyhez egy hatfokozatú, duplakuplungos sebességváltót építettek be annak érdekében, hogy a környezettudatosság mellett a vezetési élmény se szenvedjen csorbát. A rendszer része még egy 43,5 lóerős villanymotor, amely az így 141 lóerősre izmosodott hibrid 1,56 kWh-s akkumulátorával besegít a hajtásba és akár 120 km/órás tempóig is képes csak elektromos üzemben mozgatni az autót.  

Az hibridváltozat mellett a Hyundai Magyarországon először itt állította ki az új Ioniq tisztán elektromos változatát is, amelyet a kiállítás első alkalommal egy külön pavilonrészben állított ki. A stílusosan zöld szőnyeggel borított területen felsorakozott összes kiállított modell közül egyértelműen az Ioniq Electric volt a legfrissebb, amely 120 lóerős villanymotorjával akár 165 km/órás végsebességre is képes. Az energiaellátásról egy 28 kWh-s kapacitású akkumulátor gondoskodik, amelyet a hátsó ülések alatt/mögött helyeztek el, emiatt az Electric csomagtere 100 literrel kisebb, mint a hibridben. Az akár 280 kilométeres hatótávval rendelkező Ioniq Electric akkuit normál hálózati konnektorról hozzávetőlegesen 12 óra alatt lehet feltölteni, de egy fali töltőbox ez akár 4 órára is rövidíthető, villámtöltéssel pedig 24 perc alatt 80 százalékra tölthető az autó.


A hibrid és elektromos változatok mellett az Ioniq modellcsaládja egy konnektorról is feltölthető, azaz PHEV hibridváltozattal is kiegészül. A nagyobb elektromos motorral és akkuival akár 60 km feletti elektromos, vagyis emissziómentes hatótávval rendelkező új változatot március óta gyártják már Dél-Koreában, amelyről annyit sikerült megtudnom, hogy az első szállítmányra a magyar importőr már leadta megrendeléseit, így azok várhatóan még ősz előtt meg is érkeznek. Addig a már kapható hibrid és elektromos változatok érkeznek, amelyekről az év folyamán remélhetőleg tesztben is beszámolhatok. 


A prezentáció egyik leglátványosabb és a kiállításhoz leginkább illeszkedő része, vagyis a "Tuning" valóban megkoronázta az előadást, hiszen Magyarországon első alkalommal mutatták be a Hyundai Motorsport által kifejlesztett i20 R5 kategóriás versenyautóját. Az HMSG központjában előző nap átvett vadonatúj R5-ös i20-as szinte egyenesen az AMTS pavilonjába érkezett, hogy az LP Winner Motorsport két pilótája Lovász Pál és Kürti Tamás a nyilvánosság előtt is leránthassák róla a leplet.


A versenyzőpáros egy korábbi tesztelésen szerzett pozitív tapasztalatai alapján választotta a Hyundai i20 R5 kategóriás versenygépét, amellyel idén részt vesznek a hazai ralibajnokság Rali I osztályos futamain. Az i20 R5 versenyautó egyébként nemcsak a leglátványosabb, de a maga 300 ezer eurós árcédulájával (talán nemcsak) a Hyundai stand legdrágább modellje volt.      

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei