Jelentős béremelést kapnak a Hyundai cseh dolgozói


A Hyundai Motor cseh leányvállalatának szakszervezete és menedzsmentje nemrég arról állapodott meg, hogy a nosovicei üzem munkatársai összesen 12 százalékos béremelést kapnak.

Az Eurostat adatai szerint a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos értékével Csehországban van a legalacsonyabb szinten az Európai Unióban, ráadásul számos autómárka panaszkodik a helyi üzemekben működő szakszervezetekre, amelyek egyre nagyobb béremeléseket követelnek. Csehországban idén a nominális átlagkeresetek 5,2 százalékkal, míg jövőre 4,9 százalékkal emelkedhetnek. 


Fentiek tükrében különösen kedvezőnek számít a Hyundai Motor Manufacturing Chech szakszervezet által elért 12 százalékos béremelés. Ebből a Hyundai munkásainak alapbére idén 4,56, jövőre 4,66 százalékkal emelkedik, míg a fennmaradó rész különböző bónuszokból és extra juttatásokból áll.Az előző kollektív szerződésben bónuszokkal együtt 8 százalékos bérnövekedés szerepelt.


Az exportra támaszkodó Csehországban az autóipar jelentős mértékben hozzájárul a gazdasághoz, a Hyundai pedig egyike annak a három legnagyobb autógyártó vállalatnak, amely az országban működik. A koreai cég és a Toyota és Peugeot közös üzeme mellett a legnagyobb természetesen a Volkswagen csoporthoz tartozó Skoda Auto, amely az ország legnagyobb autóexportőre. A Skoda üzemében dolgozók szerződése szerint idén rekordösszegű 90 ezer cseh korona, azaz több, mint 1 millió forintos  bónuszban részesülnek.  

Forrás: wardsauto.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei