A Hyundai csoport a harmadik legnagyobb elektromos-autó gyártó


A Hyundai és Kia autómárkákat egyesítő Hyundai csoport a tavalyi értékesítési adatok alapján a világ harmadik legnagyobb elektromos-autókat előállító vállalatává lépett elő, megelőzve ezzel a német BMW-t is.  

A környezetkímélő járművek egyre gyorsabban a globális autóipar középpontjává válnak, így nem meglepő, ha minden magára valamit is adó autómárka felgyorsítja ilyen irányú fejlesztéseit. A sort a Mitsubishi-Peugeot-Citroen közös minije nyitotta, majd megjelent a Nissan az Év autójának is megválasztott Leaf modelljével, legutóbb pedig már a Volvo is bejelentette, hogy 2019-től már csak olyan modelleket mutatnak be, amelyek elektromos motort használnak. 


Az IHS kutatóintézet forrásai szerint a Hyundai-Kia Automotive Group tavaly összesen 12 992 darab tisztán elektromos autót, leginkább Kia Soul EV és Hyundai Ioniq Electric modelleket értékesített a világpiacon, vagyis 50 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A teljes elektromos-jármű piac 2016-ben 41 százalékkal 431 ezer darabra növekedett, ami azt is jelenti, hogy a Hyundai csoport az átlagnál nagyobb mértékben növekedett. A két koreai autógyártó így a világ elektromos-autó termelésének 3 százalékát birtokolta 2016-ban, ami 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 


A2016-os értékesítési darabszámokat tekintve a Mitsubishivel kiegészült Renault-Nissan szövetség 78 ezer autóval áll az élen, míg második helye a Tesla áll70 ezer darabos eredményével. Őket a kínai kormány által támogatott, illetve állami tulajdonban lévő Zotye Auto és BAIC Motor követi.  


A globális autópiacon legalább 2 millió autót értékesítő legnagyobb 12 autógyártó közül azonban Renaul-Nissan és a Volkswagen után a Hyundai csoport lett a harmadik legnagyobb elektromos-autó gyártó. A koreai páros tavalyi eredményével megelőzte a BMW-t, amely 12 713 darab elektromos autót, köztük a BMW i3 modellt tudott tavaly eladni. 


A hibridek globális piacát továbbra is a japán Toyota Motor vállalat uralja, amely több, mint 1,2 millió ilyen hajtáslánccal felszerelt autót adott el 2016 során. A Honda és a Renault-Nissan után a Hyundai csoport ebbe a versenyben a negyedik helyre futott be tavaly.  


A Hyundai csoport azután kezdett a környezetbarát modellkínálatának kialakításába, miután 2013 februárjában elsőként a világon kezdték meg saját üzemanyagcellás modelljük sorozatgyártását. Mivel azonban a globális környezetbarát termékszegmenst továbbra is a hibridek uralják, a vállalat a jövőbeli versenyhátrányuk kiküszöbölése érdekében kifejlesztette és sikeresen piacra vezette a Kia Soul EV, majd a Hyundai Ioniq Electric modelleket, amelyek mellett a Kia a Niroval, a Hyundai pedig az Ioniq hibrid és konnektoros hibrid változataival is piacra lépett. 


„Habár más elektromos autógyártók, mint a Tesla, vagy a General Motors Volt modelljével a minél nagyobb hatótávolság elérésére koncentrálnak, az elektromos autóknál a hatékonyság még fontosabb tényező” – mondja Woong-chul Yang, a Hyundai Motor alelnöke, aki biztos a Hyundai versenytársaival szembeni technológiai előnyeiben. 


A Hyundai Ioniq Electric modellje 136 mérföld/gallonnak megfelelő értékelést kapott az amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) mérésein, amellyel a 124 MPGe értékkel rendelkező BMWi3-ast is maga mögé utasította.  Az Ioniq Electric 191 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel, ami körülbelül fele a Tesla Model S 90D 378 kilométeres érétkének. Évi 15 ezer kilométeres átlagos futásteljesítményt figyelembe véve viszont egy Tesla Model S 90D vezetése 580 dollárba, míg az Ioniq Electric csak 220 dollárba kerül.    


A folyamatos növekedés fenntartása érdekében a Hyundai csoportnak az a legfontosabb, hogy új technológiákat fejlesszen és megfelelő infrastruktúrát alakítson ki, ami azt is jelenti, hogy az üzemanyagcellás járművek értékesítésének fellendítéséhez a töltőállomás-hálózat kiépítésére kell helyeznie a hangsúlyt.  „A Hyundainak külső alkotóelemekre hagyatkozás helyett saját technológiát kell kifejlesztenie, azért, hogy elérje célját és a világ második legnagyobb környezetbarát járműgyártójává váljon” – mondta egy iparági szakértő.    

Forrás: english.donga.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei