A Hyundai önjáró autóversenyt rendezett


A Hyundai Motor idén is megrendezte önvezető autóversenyét, amellyel a jövő autózásának részét képező következő generációs technológia elősegítését kívánja népszerűsíteni.

Dél-Korea legnagyobb autógyártója 2010 óta minden évben megrendezi az Autonóm Jármű Versenyt, amelyen a Hyundai szakmai tanácsai alapján a koreai műszaki egyetem diákjai által fejlesztett és megépített önvezető járművek vesznek részt.  Az előrejelzések szerint az önvezető autók a következő néhány évben szériagyártásra érnek, így a gyártók egymással versenyezve igyekeznek minél hatékonyabb eszközöket kifejleszteni ezen az új és növekvő piaci szegmensben.    


„A Hyundai célja, hogy egy szabványosított platformon alacsony árfekvésű autonóm járművet tudjon készíteni” – mondta Jin-woo Lee, a Hyundai Motor Intelligens Biztonsági Technológiai Központjának vezetője, aki korábban a General Motors autonóm járműfejlesztéséért volt felelős.  


Idén 11 egyetemi csapat vett részt vezető nélküli autóversenyen, ahol a résztvevők az 5,2 kilométer hosszúságú versenypályán olyan kategóriákban küzdöttek meg egymással, mint sebesség, fékezés, sebességváltoztatás, akadályelkerülés és kormányzás.  A versenyhez a Hyundai még januárban több tucat Elantra modellt adott azon egyetemek számára, akik jelentkeztek az idei versenyre. A vállalat emellett csapatonként 30 millió koreai won (kb. 7,3 mFt) pénzügyi támogatást is nyújtott számukra.


A kétnapos versenyre a Szöultól 165 km-re keletre található Inje Speedium versenypályán került sor. Az Elantrák és a pénzügyi támogatás mellett a Hyundai LIDAR érzékelőket, globális helymeghatározó rendszert és négy kamerát is biztosított a csapatok számára. A LIDAR rendszer a fényérzékelők és radarok egységesített eszköze, amely az autonóm autózáshoz szükséges érzékelő rendszerek kulcsfontosságú elemei 


Végül a Keimyung Egyetem mérnökhallgatói 10 másik csapatot, köztük a Szöuli Nemzeti Egyetem és a Koreai Tudományos és Technológiai Egyetemet megelőzve végeztek az első helyen. Autójuk leggyorsabb körének ideje elérte a 4 perc 27 másodpercet. 


„Ara koncentráltunk, hogy az autó LIDAR rendszere pontosan érzékelje az autó előtt megjelenő akadályokat. Ennek segítségével az autó stabil maradhatott nagyobb sebességnél is” – mondta In-kyu Lee, a kilenc tagú egyetemi csapat vezetője. A Daegu egyetemen gépészmérnöknek tanuló 27 éves Lee azt is elmondta, szeretne részt venni a dél-koreai autógyártó autonóm járműveinek piaci bevezetésében. 


A Hyundai Motor összesen 200 millió wonos (kb. 50 millió Ft) jutalmat ajánlott fel a verseny résztvevői számára. Ebből 50 millió wont kapott a győztes csapat, amely mellett a vállalt a csapat összes tagját meghívta az autógyártó Egyesült államokbeli összeszerelő üzemébe.   


Jelenleg az autonóm járműfejlesztés jelenleg az autópályás vezetéssegédek (HDA) különböző generációit foglalja magában.  A már jelenleg is elérhető HDA 1 szinten a rendszer a távolságtartó tempomat, vagy az aktív sávtartó, illetve a fáradtságfigyelő által megvédi a vezetőt attól, hogy figyelmetlenség, vagy fáradtság miatt balesetet szenvedjenek. A 2019-től forgalomba kerülő HDA 2-es szinten a vezető már kezdeményezhet sávváltást, illetve felhajthat és lehajthat az autópályáról anélkül, hogy a vezető beavatkozna. A Hyundai Mobis által 2020-ra elkészülő és 2022-től forgalomba kerülő HDA 3 szinten a sávváltások és egyéb funkciók is teljesen automatikussá válnak. 

Az első három szint hátránya viszont, hogy azok csak városon kívüli területen, elsősorban autópályán működnek. A HDA 4-es szint 2025 után készülhet e, amely már városban is képes lesz kezelni a kereszteződések és szűk kanyarok kihívásait. A Hyundai Motor első körben a nagyobb kategóriás autóit látja el a autonóm funkciókkal, amelyek később más modellekbe is beköltöznek.  

Forrás: yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei