Kettős győzelem a Lengyel-ralin, örömünnep a Hyundainál


A Hyundai Motorsport történetében kiemelkedő futamot tudhat maga mögött, amikor az idei Lengyel-ralin mindhárom pilótája az élmezőnyben futott be, megszerezve az első és második helyezéseket is.

A Hyundai Motorsport idei harmadik győzelmét könyvelhette el a 2017-es FIA Rali-világbajnokságban, amikor a 2014-es Német-ralihoz hasonlóan a csapat pilótáiként Thierry Neuville az első, míg Hayden Paddon a második helyet szerezte meg. A HMSG harmadik pilótája, Dani Sordo az összesítés negyedik helyére futott be, ezzel pedig a csapat történelmének legsikeresebb futamát mondhatja magának. Neuville mostani győzelme immár a hatodik volt a Hyundai Motorsport színeiben, a csapat pedig immár hetedszer ünnepelhetett kettős dobogós helyezést.  


A hétvégi 22 szakaszos Lengyel-ralin a csapat által nyújtott meggyőző teljesítményt 12 szakaszgyőzelem emelte ki, amely az eddigi legtöbb, amit a Hyundai Motorsport egyetlen verseny során elért. A vasárnapi utolsó négy szakaszon nagy küzdelem alakult ki Neuville és az M-Sport versenyzője, Ott Tanak között.  


Miután szombaton négyszer is felcserélődött a versenyt vezető pilóta, Neuville a vasárnapi első szakaszon kezdetben elvesztette előnyét, ám miután a 21-es szakaszon Tanaknak ki kellett állnia a versenyből, minden megváltozott. Nem ismerve Tanak nehézségeit, Neuville keményen hajtott azért, hogy visszanyerje vezető helyét, így egy perces előnyre tudot szert tenni a Hyundai Shell Mobis World Rally Team másik versenyzője, a Tanak problémái miatt a második helyre felzárkózott Paddon előtt.


Attól kezdve a csapatok nem vállalva semmilyen kockázatot az utolsó két szakaszon biztosították az első és második helyüket, ám Neuville emellett a szezonban mutatott lenyűgöző teljesítményét folytatva az utolsó Power Stage szakaszon itt is extra pontokat tudott gyűjteni. Ezzel a csapat úgy erősítette meg második helyezését a gyártói bajnokságban, hogy az idei bajnokságban még hátralévő öt futam előtt az M-Sporttól már csak 22 ponttal marad el. 


Neuville és csapattársa, Nicolas Gilsoul immár öt WRC győzelmet szereztek a Hyundai Motorsportnak. A Lengyel-ralin elért győzelem a harmadik 2017-ben és a hatodik egymást követő dobogós helyezésük. Ennek következtében Neuvillenek sikerült 11 pontra csökkentenie hátrányát a versenyzői világbajnokságot jelenleg vezető Sébastien Ogierrel szemben.  


„Micsoda eredmény ez az egész csapatnak!” – mondta Neuville. „Nagyon örülök neki, hogy ebben mindenki részt vett. Ez a hétvége nagyon szoros küzdelem volt, ahogyan az elmúlt néhány verseny is az volt. Persze hatalmas megkönnyebbülés, hogy sikerült átvennem a vezetést, miután Ottnak fel kellett adnia a versenyt és ez egy kis fellélegzést adott az utolsó szakaszokra. könnyebben vehettük és megnyugodhattunk – na nem nagyon – de elégé ahhoz, hogy jó eredménnyel nyugodtan be tudjuk fejezni a versenyt. A verseny előtti célunk az volt, hogy megelőzzük Sébet, ami sikerült is és már a második verseny során sikerült lefaragnunk a bajnokságban szerzett előnyükből. Így kellene tovább folytatnunk , most viszont kiélvezzük az idény harmadik győzelmét és azokkal együtt ünneplünk, akik nagyon keményen dolgoztak ezért az eredményért.”


Paddon és navigátora, Seb Marshall által alkotott csapat számára ez az első dobogós helyezés, mindössze a harmadik közös versenyükön. Paddon számára ez az első dobogós hely, amióta 12 hónapja ugyanitt, Lengyelországban állt a dobogó harmadik fokára, ráadásul a 2016-os Argentin-rali óta ez a legjobb egyéni eredménye. 


„Nem is tudom elmondani, mennyire megkönnyebbültem az eredmény miatt” – mondta Paddon. „Az idei szezon eddigi eredményei után ez felér egy győzelemmel. Volt néhány nagyon nehéz helyzetünk, így egy fantasztikus csapatban a második helyen végezni különleges élmény. Olyan,mintha egy nagy kő esett volna le a szívükről. Az utolsó szakaszok nagy odafigyelést igényeltek a nehéz körülmények miatt. Mi a harmadik helyre koncentráltunk, de a második hely megszerzése persze Ott szerencsétlenségének köszönhető. Még meg kell találnunk a megfelelő lendületet az élmezőnyhöz képest, de Finnországra felkészülünk – még jobban. Végül meg kell említsem Sebet, aki remek munkát végzett a hétvégén és gratulálok első WRC dobogós helyezéséhez.” 


Sordo és Marc Marti a csalódást okozó Szardínia-ralit követően visszatértek, hogy az idén már ötödszörre a legjobb négyben végezzenek. A spanyolok tipikusan konzisztens teljesítményének köszönhetően 26,6 másodpercnyi hátránnyal zárták a ralit a harmadik helyen befutott Sébastien Ogier mögött. 


„Nagyon nehéz hétvége volt néhány trükkös helyzettel,de összességében pozitívan tudtuk zárni a hétvégét” – mondta Sordo. „A csapattal együtt örülök annak, hogy rengeteg pontot sikerült gyűjtenünk a világbajnokságban. A negyedik helyezés egyáltalán nem rossz, de én mindig jobban szeretnék teljesíteni és a dobogóért akarok küzdeni. Finnországban igyekszem majd jobban teljesíteni, most viszont úgy gondolom, elégedettek lehetünk a lengyelországi hétvégénkkel, ahol a csapat remek munkát végzett.”     


A Hyundai Motorsport világos szándékot mutatott arra, hogy erős csapatával győzni tud az idei Lengyel-ralin. Nemcsak a csapat elkötelezettsége mutatkozik meg a lengyelországi futam 1-2-4 helyezésében, de az eddigi legjobb eredmény új mércét is felállított, amely a csapat képességeit tükrözi.


„Az eredmény nemcsak érzelmi okokból fontos számunkra, hiszen a bajnokságban elfoglalt helyezésünk a tét” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Látjuk, hogy a csapat milyen lelki és fizikai állapotban képes a kiemelkedő eredményt elérni. Ezen a hétvégén kivétel nélkül mindenki a legjobbat hozta ki magából, az első és második hely az Alzenauban dolgozó minden munkatársunké is. Szívből gratulálok Thierrynek és Nicolasnak a szezon harmadik győzelméért és persze Haydennek és Sebnek is az első idei dobogóért. Dani és Marc sem maradt le, a negyedik hely fontos eredmény, és ezzel lett teljes a hétvége öröme. Sajnáljuk, hogy Ott búcsúzik a ralitól, főleg a hétvége hősies küzdelme után. A WRC igazán erős és egészséges közeg, komoly versenyszellemmel – nagyon büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk.”


Forrás: hyundaipressoffice.co.uk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei