A Hyundai i30N TCR prototípusa is 24 órás versenyen bizonyított


A Hyundai Motorsport fejlesztőmérnökei az i30N TCR prototípusának különböző  szerkezeti megoldásait próbálhatták ki, miközben a versenyautó részt vett az olaszországi Misano versenypályán megrendezett 24 órás futamán.  

A Hyundai Motorsport a BRC fejlesztőpartnerével együttműködve a pályán töltött idő során rengeteg hasznos információt gyűjtött, hiszen az i30 N TCR prototípus a verseny közben is hibátlanul teljesített.  Az autó a pénteki első edzéstől kezdődően versenyképesen teljesített a megbízhatósági futamon és hasonló időeredményeket teljesített, mint a TCR kategória más résztvevői.  


A csapat jól felkészült arra, hogy a legtöbbet kihozza a versenykörülmények nyújtotta fontos lehetőségből,amelynek során az autó más versenytársakkal együtt körözött a pályán,amelyre a Creventic és a Hankook szponzorok hívták meg a csapatot. Gabriele Tarquini vezető tesztpilóta az i30 N TCR versenyülését a német futamgyőztes Antti Burival osztotta meg, akit a csapat kifejezetten erre a rendezvényre hívta meg.  A finn pilóta más TCR versenyautókkal szerzett tapasztalatával kritikus fontosságú információt adott a tesztelés alatt álló i30 N TCR erősségeiről.


A versenyhétvége legfontosabb feladata a hosszabb futamokon való verseny különböző beállításainak elemzése , valamint a gumik és a fékek különböző körülmények közötti viselkedése. Ezeket a terveknek megfelelően változtatták, ahogyan a csapat különböző részekre bontotta a versenyt, amelynek mindegyikében a beállítások különböző paramétereit tesztelték. Mindkét pilóta minden beállítást ki tudott próbálni és visszajelzések alapján folytatódik az i30 N TCR modell fejlesztése.  


A versenykörülmények között a csapatnak lehetősége volt kipróbálni az üzemanyagtöltő rendszert, míg a pilótáknak az éjszakai vezetés során azokat a kiegészítő reflektor kombinációkat is értékelhették, amelyeket a versenyautó jövőbeli vásárlói számára is kínálnak majd a jövőben. 


Mivel a tesztprogramot sikeresen teljesítették és a kétliteres, turbófeltöltéses motor messze túlszárnyalta tervezett élettartamát, a csapat úgy döntött, vasárnap reggel befejezik az autó tesztelését és a hétvégéből hátralévő időt az autó következő tesztelési fázisára felkészítésnek szentelik. Az i30 N TCR versenyautó legközelebb az augusztus 4. és 6. között a Nürburgringen megrendezésre kerülő ADAC TCR Német futamán tűnik majd fel, ahol a boxutcában egész hétvégén látható lesz és nyilvánvalóan felkelti majd a jövőbeli vásárlók figyelmét is.  


„Ez egy remek lehetőségvolt számunkra, hogy különböző helyzetekben teszteljük az i30 N TCR képességeit és hálásak vagyunk a meghívásért” – mondta Andrea Adamo, a Hyundai Motorsport Vásárlói Versenyrészlegének vezetője. „Ahogyan terveztük, számos beállítást ki tudtunk próbálni és értékeltük a kerekekre és fékekre ható erőket, de az üzemanyag- gyorstöltő rendszert és a megbízhatósági futamokon lényeges kiegészítő fényszórókat is kipróbálhattuk. Ugyanaz a motor van beépítve az autóba az első tesztek óta, vagyis jóval több kilométert futott, mint azt vártuk és mivel a hétvége legfontosabb céljait elértük, úgy döntöttünk, ezt megőrizve már a következő eseményre készülhetünk.” 

Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei