Tarolnak a Hyundai villanyautói Koreában


Dél-Korea autóiparának történetében először fordult elő, hogy fél év alatt több, mint tízezer villanyautó talált gazdára, amelynek felét a Hyundai gyártotta. 

Korea villanyautó-piacán az értékesítési darabszámok idén január és június között első alkalommal múlták felül a 10 ezres szintet. A központi és önkormányzati támogatásoknak köszönhetően az országban ugrásszerűen megnőtt a kereslet az elektromos autók iránt és különösen a Hyundai Ioniq és a Chevrolet Bolt modellek vezetik az eladási toplistát.

A helyi autógyártók és a Koreai Autóimportőrök és Autókereskedők Szövetségének adatai szerint a villanyautókból idén fél év alatt összesen 11 866 darab kelt el, ami nagyjából megközelíti a tavalyi teljes év eredményét. Tavaly az első félévben összesen 4 412 elektromos autó fogyott Koreában, ahol 2017 egészében 13 536 darabot értékesítettek. 


Az idei adatok azonban nem tartalmazzák a Tesla és más kisebb helyi gyártók értékesítéseit, mivel azok nem közölték eredményeiket a szövetséggel. Számos iparági szakértő azonban úgy véli, a valós összesített eredmény június végével meghaladhatta a 12 ezer darabot is.

"Az elmúlt év növekedését csak a robbanásszerű jelzővel lehet illetni" - mondta a Hyundai Motor képviselője. Típus szerint Koreában a Hyundai Ioniq 4 488 darabbal volt a legnépszerűbb és ezzel a szegmens 38 százalékát birtokolja. Az Ioniqot a Chevrolet Bolt követi 3 122 darabbal, ami a piac 26 százalékát jelenti. 


Emellett a Hyundai vadonatúj Kona Electric modelljéből is elkelt 1 380 példány, amivel máris a lista harmadik helyére ugrott, holott az autó csak május óta kapható a helyi kereskedőknél. A Hyundai szerint a Kona Electric várólistája jelenleg 15 ezer darabnál tart, ami egyértelműen mutatja a típus népszerűségét. A top hármast a Kia Soul EV, a Renault kétüléses Twizzy és SM3 modellje, valamint a BMW i3 és a Kia Ray követi.

A piaci elemzők szerint miután Dél-Korea villanyautó-piaca 2010-ben 61 autóval elég lassan indult be, az eladások meredeken emelkedtek, így 2014-ben 1 308 db, 2016-ban pedig már 5 099 darab elektromos jármű kelt el. Mivel pedig az év második felében még több elektromos hajtású modell - például a Kia Niro EV - mutatkozik be, így jó esély van arra, hogy az idei évi villanyautó eladások száma a 20 ezer darabot is meghaladja. 


A Kia új Niro EV modelljét a koreai szabvány szerint 380 kilométeres hatótávra hitelesítették, az előrendelések száma pedig máris meghaladta az 5 ezer darabot. Emellett a Tesla és a Jaguar is saját új elektromos autóinak bemutatását tervezi Koreában. 

Forrás: theinvestor.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei