Újra dobogón végzett a Hyundai a Wales-ralin


A Hyundai Motorsport pilótájaként Thierry Neuville harmadik helyezésével újra dobogón végzett és ezzel biztosította második helyezését a WRC világbajnokságban.

A hétvégi Wales-ralin Thierry Neuville újra dobogóra állhatott, ezzel pedig a Hyundai Motorsport konstruktőri pontjaival egy futammal a szezon vége előtt immár biztosította a Volkswagen Motorsport mögött a második helyét az idei WRC világbajnokságban. A mostani a csapat legjobb eredménye a Hyundai Motorsport 2014-es nyitószezonjában elért negyedik helyezése és a tavalyi második helyről lecsúszás után. A hétvégén elért harmadik hely a Wales-ralin a harmadik évben versengő csapat első itteni dobogóját is jelenti.  


A 330 kilométeres, 22 szakaszos verseny végén Thierry Neuvillenek sikerült megvédenie nehezen kiharcolt harmadik pozícióját csapattársával, Hayden Paddonnal szemben. A belga pilóta ezen túlmenően további bajnoki pontokat is gyűjtött azzal, hogy a harmadik legjobb időt autózta a Power Stage szakaszon. Paddon negyedik helyen végzett, Neuville mögött csaknem 20 másodperccel és ezzel saját rekordját döntötte meg itt a Wales-ralin. Dani Sordoval együtt az összes új generációs i20 WRC az első hat között ért célba ezen a trükkös walesi rendezvényen.  


Neuville és navigátora, Nicolas Gilsoul számára a mostani harmadik helyezéssel már hatra nőtt az idei dobogós helyezéseik száma, amelyből az utóbbi négyet egymás után értek el. Ezzel a most gyűjtött pontokkal a páros 143 pontjával egyértelműen a versenyzői ranglista második helyén áll, 14 ponttal a harmadik Andreas Mikkelsentől.    


„Ez tényleg szép hétvége volt nekünk” – mondta Neuville. „A csapat hihetetlen munkát végzett és jó autónk volt ezeken a trükkös szakaszokon. Nem volt meg az a lendület, ami a győzelemhez kellett, mégis elégedett vagyok a dobogós helyezésünkkel. A Power Stage pontok további bónuszt jelentettek még akkor is, ha nem nyomtuk nagyon. A hétvégén a körülmények tipikusan nehezek voltak, de összpontosítottunk és jó ritmust találtunk akkor, amikor az kellett. Örülök neki, hogy megszereztük a csapat első walesi dobogóját és annak, hogy pozitív eredményt értünk el. Különösen remek dolog, hogy most már tisztán a második helyen állunk a versenyzői ranglistán. Az a célunk, hogy jó eredménnyel zárjuk a szezont Ausztráliában.”


Spanyolországhoz hasonlóan Hayden Paddon csupán kicsivel csúszott le a dobogós helyezésről. A kemény hétvége ellenére az új-zélandi csapat a legjobbját nyújtotta a Wales-ralin és megtartották negyedik helyüket a WRC ranglistán.    


„Kemény hétvégénk volt, így a negyedik helyezés egyáltalán nem rossz eredmény” – mondja Paddon. „Thierryvel egy kemény versengés folyt a végső dobogós helyért, de nem tudtunk közelebb kerülni hozzá. Amit tudtunk tenni, hogy a létező legminimálisabbra csökkentjük a különbséget, hogy emlékeztessük, itt vagyunk mögötte. Ez már a második olyan rali, ahol éppen csak lecsúsztunk a dobogóról, de sok pozitív dolog is történt ezen a hétvégén. Tudjuk, hogy vannak olyan területek, ahol ilyen körülmények között még fejlődnünk kell. Át kellett állítanom a vezetési stílusomat ezekhez a körülményekhez és ez a tapasztalat a jövőben még hasznos lehet számomra. Most pedig várjuk Ausztráliát, ahol jó körülményekre és remek lendületre számítunk.”  


Dani Sordo számára viszont a Spanyol-rali második helyezése után kiábrándító volt ez a rali. Ennek ellenére az elért hatodik helyezés elég volt ahhoz, hogy Sordoo megszilárdítsa ötödik helyét a ranglistán – csupán 10 pontra a lista harmadik helyezettjétől.  


„Ez egy felednivaló hétvége volt számunkra” – mondja Sordo. „Ezeken a csúszós utakon nem tudtuk megtalálni a megfelelő ritmust és ezért nem volt önbizalmunk sem. A célunk így a maradt, hogy az utolsó nap is célba érjünk és szerezzünk néhány pontot, amit minden gond nélkül el is értünk. Le kell ülnünk és elemezni, miért nem tudtunk olyan ütemet diktálni, mint a szezon többi versenyén. Minden tőlem telhetőt elkövettünk, de semmi sem hozott valódi előrelépést. Szeretnék viszont visszavágni Ausztráliában.”   


Neuville harmadik helyezése azt jelenti, hogy a Hyundai Motorsport az idei szezonban 11 alkalommal állhatott dobogóra, így az idei 12 versenyből 9-ben a legjobb háromban végzett a csapat egy, vagy több versenyzője. A csapat 285 ponttal a konstruktőri világbajnokság második helyén áll, ahol Neuville, Paddon és Sordo is a ranglista legjobb öt versenyzője között van.    


„Először is mindannyian nagyon örülünk annak hogy biztosíthattuk a konstruktőri világbajnokság második helyét” – mondta Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke. „Ez egy különleges pillanat a csapat történelmében és a WRC-ben eltöltött legjobb évünket bizonyítja. Ez a hétvége a teljesítményeket tekintve vegyes érzelmekkel zárult. Egyrészt nagyon örülünk annak, hogy Thierry által sikerült megszerezni az első walesi dobogós helyezésünket. Másrészt viszont nem tudtunk erősebben küzdeni a két első helyezésért, ami azt is jelzi, hogy vannak még olyan területek, ahol még fejlesztenünk kell. A pozitívumokat nézve az új generációs i20 WRC megbízhatóan működött egész hétvégén, mindhárom csapatunk a legjobb hatban végzett – ami majdnem a legjobb walesi teljesítményünk eddig. Ezekkel a pozitívumokkal várhatjuk a szezon utolsó versenyét.”   


Forrás: hyundaipressoffice.co.uk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei