A Hyundai Xcient Fuel Cell évente 80 tonna széndioxidtól mentesít


A Hyundai Motor Svájcban üzemelő üzemanyagcellás Xcient teherautójának mindegyike évente 80 tonna széndioxidtól menti meg a környezetét, amelyet mostantól az osztrák Gebrüder Weiss is tesztelni kezdett. 

Az osztrák logisztikai vállalat, a Gebrüder Weiss a svájci Altenrheim városában működő fióktelephelye egy Hyundai Xcient Fuel Cell modell képviseletében megkezdte az üzemanyagcellás technológia tesztelését. Az új teherautót január végén helyzeték forgalomba és gázolaj helyett zöld hidrogénnel, azaz megújuló forrásból tankolják fel. 

A 36 tonnás teherautó kereken 25 tonna áru szállítására tervezték, az autó hatótávja ennek ellenére eléri a 600 kilométert. A teherautót egy 350 kilowattos villanymotor hajtja, amelyet a hidrogén és az oxigén kémiai reakcióján keresztül keletkező árammal táplálnak. Az ügyvezető szerint a most kiváltott dízelmotoros teherautóval számolva az új Hyundai Xcient Fuel Cell évente mintegy 80 tonna széndioxid-kibocsátástól szabadítja meg a légkört. 

„A koronavírus-járvány kissé kiszorította az éghajlatváltozás kérdését a legfontosabb szalagcímek közül” – mondta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weis igazgatóságának elnöke. „A logisztikai iparban folytatódik a gyártókkal közös intenzív munka az alternatív hajtásformák kidolgozásán. Első hidrogénes teherautónk bevezetésével a Gebrüder Weiss ismét bebizonyítja, hogy élen jár a fenntartható megoldásokban. Szeretnénk tapasztalatokat szerezni ezzel a technológiával annak érdekében, hogy felkészüljünk a lehetséges átfogó gyakorlati felhasználásra

A svájci hidrogén töltőállomás-hálózat kiépítése folyamatban van, de Svájc teljes keleti részén már ma is használható. Az autógyártó tájékoztatása szerint még idén további 2 ezer ilyen üzemanyagcellás teherautó készül el és szállítanak ki az ügyfelekhez. Senger-Weiss szerint a Gebrüder Weiss cégnél büszkék arra, hogy a világon az elsők között használhatják ezt a járművet, amit a jövőben az infrastruktúra bővítésével Ausztriában és Németország déli részén is használni szeretnének.  

Az Európa-szerte működő logisztikai vállalat számára az üzemanyagcellás teherautó használata egy újabb lépés a környezetbarát hajtástechnológiák kipróbálása felé a mindennapi logisztikában. A Gebrüder Weiss Ausztriában, Németországban és Szerbiában több gázüzemű járműve is fut, valamint Bécs és Graz körzetében teljesen elektromos járművei is vannak. A társaság tagja a H2 Mobility Switzerland szövetségnek is.

Forrás: vision-mobility.de

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei