Hallássérülteknek segítene autót vezetni a Hyundai


A Hyundai Motor fejlesztőközpontjában idén is megrendezte ötletbörzéjét, amelyen a fejlesztők egy csapata a hallássérültek számára kínálna vezetéshez szükséges segédberendezéseket.

A Hyundai Motor Group Namyang fejlesztőközpontjának mérnökei az idei ötletbörzén egy olyan találmányt mutattak be, amely a süket,vagy csak részlegesen halláskárosultak számára teszi biztonságossá az autózást. Amikor a kiállítóteremben pl. felhangzik a mentő fülsiketítő hangja, a szélvédő alján egy zöld lámpa jelenik meg. Amikor pedig egy autó dudája szólal meg, a fény színe kékre változik. 


A Hyundai Motor és a Kia Motors 2010 óta évente megrendezik az ún."R&D Idea Fesztivált" azért, hogy együttműködésre bátorítsa a vállalat mérnökeit és azért, hogy az egyedi koncepciók által bepillantást nyerjenek a jövő mobilitásának alakításába. Az egyenként 4-8 fős csapatok ezekkel a tanulmányokkal egymással versengenek ezen a fesztiválon. Idén az áprilisi selejtezők után nyolc csapat jutott be az októberben megrendezett döntőbe. 


A "Szimfónia" névre keresztelt csapat lett a vetélkedő idei győztese, akik egy sor mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszert fejlesztettek azért, hogy a részlegesen vagy teljesen siket emberek autóvezetését segítsék.A csapat a szélvédő tövében megjelenő fénydiódákat használt, amelyek a különböző hangfrekvenciákra eltérő módon reagálnak. A dióda fénye a tűzoltóautó hangjára vörösre változik, míg a mentőre zöld, a rendőrségi járműre és autódudára kék fénnyel reagál. 


A csapat egy biztonsági pántot is kifejlesztett, amely vibrál, amikor valamilyen vészjelző hangot érzékel.A vezető ezzel az eszközzel elsőként érzékeli a hang megjelenését, majd második lépésként a szélvédőn elhelyezett fény alapján ellenőrizheti, mi történik körülötte és milyen jármű közelít.  


"Az egyik csapattagnak van egy hallássérült unokatestvére, így a rendszert valós visszajelzések alapján fejlesztettük ki" - mondja a Hyundai Motor egyik szóvivője. "Habár a hallássérült sofőrök száma minden évben többszörösére emelkedik, nem sok eszköz áll számukra rendelkezésre." 


A csapat "PonyTalk" néven egy jelbeszédfordító programot is alkotott. Ha a vezető jelbeszéddel kommunikál egy az autóba beépített érzékelővel felszerelt monitor előtt, az élőhanggá és írássá alakítja a hallássérült által kommunikált szavakat. ezzel párhuzamosan a hangot a monitor képes egy videó segítségével jelbeszéddé és írott formává is alakítani. A csapat szerint a fordítógép különösen fontos lehet pl.egy baleseti szituációban,hiszen ezzel a kommunikáció sokkal könnyebbé válhat. 


"Rengeteg ötlet született meg, amit a jövőben kereskedelmi forgalmazás céljára tovább tudunk fejleszteni" - mondta Woong-chul Yang, a Hyundai Motor alelnöke. "Kíváncsian várjuk, hogyan tudjuk az összes biztonsági ötletet felhasználni." 


Más csapatok is a biztonságot helyezték a fejlesztésük középpontjába. A "Gondolkodó öv" csapata egy olyan automatikus biztonsági övrendszert épített ki, amely a hátsó ülésen ülők biztonságát tudja hatékonyan növelni.A "Hyundai Smile Taxi" pedig egy olyan programot készített, amely valós idejű adatokat gyűjt a taxisofőrök vezetési stílusáról és ennek megfelelően egy kisgyerek hangján vagy figyelmezteti, vagy megdicséri a sofőrt, ezzel is ösztönözve őket a biztonságos közlekedésre.


Más említést érdemlő ötlet volt pl.az elektromos eszközök megosztórendszere, amelyben különböző elektromos járművek, motorok, kerekesszékek, biciklik és babakocsik használhatóak; egy automatikus karosszériatisztító rendszer; és egy olyan autóbelső, amely rugalmasan a vezetőigényeire alakítható. A kiválasztott ötleteket a Hyundai Motor helyi autókiállításokon és vállalati rendezvényeken fogja bemutatni azért, hogy ezzel is növelje a csoport kutatási-fejlesztési kultúrájának értékét.  


Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei