Nyolc év alatt 14 villanyautót mutat be a Hyundai


A Hyundai Motor Group bejelentette, hogy a globális autógyártók hasonló terjeszkedésére reagálva 2025-ig jelentősen növelik villanyautóik választékát.

A Hyundai Motor Group alelnöke, Ki-sang Lee legutóbbi sajtótájékoztatóján beszélt arról, a csoport két autómárkája, a Hyundai Motor és a Kia Motors a mostani két villanyautójuk, a Hyundai Ioniq Electric és a Kia Soul EV után 2025-re 14 tagú elektromos járműflottát kíván felállítani. Ezek között hét teljesen új modell érkezik majd a két gyártó kínálatába, de a csoport környezetbarát hibrid, plug-in hibrideket is tartalmazó modellpalettája a jelenlegi 13-ról 38-ra bővül.  

A villanyautó-paletta erősítésére következő lépéseként a Hyundai Motor 2018-ban mutatja be a Kona kisterepjáró elektromos változatát, amelynek egy feltöltéssel elérhető valós hatótávja 400 km körül lesz. Ezzel együtt, hasonló paraméterekkel érkezik a Kia Niro tisztán villanymotoros verziója is, de 2021 körül a Genesis prémiummárka is egy 500 km-es hatótávú elektromos modell bemutatására készül.   

A bejelentésre azután került sor, hogy a közelmúlt dízelbotrányainak és a kormányzatok erősen környezetkárosító autókat érintő szigorodó rendelkezései hatására a globális riválisok, így a Volkswagen csoport és a Renault-Nissan csoport is. A szöuli kormányzat a dízelbotrányt követően szintén szigorúbb rendelkezéseket tervez a szállóporért leginkább felelős dízelmotoros autók visszaszorítása érdekében, miközben a vásárlók is egyre inkább a kevésbé környezetszennyező autók felé fordulnak.   


"A Hyundainak elsők között kellett volna lennie a villanyautók terén, ma mégis inkább gyors követő" - mondja Phil-so Kim, a Szöulhoz közeli Daelim Egyetem autóipari mérnöki karának professzora. "A Hyundai nagyjából három évvel van lemaradva."

Lee tájékoztatóján hozzátette, távolabbi stratégiájuk, hogy a Hyundai Motor Group megszilárdítsa a környezetbarát járműpiacon a Toyota mögötti második helyét azzal, hogy 2025-re a korábban 2020-ra tervezett 31 helyett 38 környezetkímélő modellt mutatnak be. Ezen modellek között vannak tisztán elektromos, benzin-elektromos hibrid, konnektoros hibrid és üzemanyagcellás típusok is. 

Az üzemanyagcellás járművek kapcsán Lee azt mondja, a Hyundai Motor Group vezető technológiai szerepet tölt be, a világ ötödik legnagyobb autógyártója továbbra is a következő generációs modellre fókuszál. "Több mint 1 200 olyan autógyártó van a világon, amely képes elektromos autót gyártani. De csupán három van olyan, amely az üzemanyagcellás autók gyártásához szükséges technológiával rendelkezik A hidrogénnel működő üzemanyagcellás technológia végül jó választás lesz az autógyártók számára."


A koreai autógyártó képviselője elmondta, hogy az üzemanyagcellás technológia fejlesztésére ugyanúgy koncentrálnak a jövőben is, mint az elektromos autókra. A hidrogént az üzemanyagcellás autó működése során elektromossággá alakítja, ami táplálja a villanymotort és a kölcsönhatás melléktermékeként mindössze vízpára keletkezik. "Jövőre tervezzük új generációs üzemanyagcellás modellünk hazai bemutatóját, amelyhez viszont igen kevés töltőállomás áll rendelkezésre. Reméljük, hogy a kormányzat a meglévő kutak mellett felállít egy tervet a hidrogén infrastruktúra további fejlesztésére."

Az alternatív meghajtású autók népszerűsítése érdekében a vállalat a januári téli olimpia ideje alatt üzemanyagcellás autókat fog működtetni, mielőtt az új modellt márciusban bevezetnék. Ezeken túlmenően a Hyundai elektromos és üzemanyagcellás buszok mellett 1 és 2,5 tonnás terhelhetőségű elektromos teherautókat is fejleszt, amelyeket várhatóan 2019-ben mutathatnak be.

A januártól októberig terjedő időszakban a Hyundai összesen 13 909 Ioniq Electric modellt értékesített, ami háromszor annyi, mint egy évvel korábban. A Kia 7 398 Soul EV-t adott el az idei év elsőtíz hónapjában, ami 7,6 százalékkal több, mint a tavalyi 6 878 darabos eredménye.   


Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei