A Hyundai megtervezte a süketek álomautóját


A Hyundai Motor sikeresen befejezte „Csendes Taxi” elnevezésű projektjét, amely a jövőben a halláskárosultak részére is lehetővé teszi, hogy a környezetből érkező hanghatásokat vizuálisan és érzékszervekkel jelezve biztonságosan vezethessenek.  

A Hyundai Motor januárban mutatta be „Csendes Taxi” fantázianevű autóját, amely az úgynevezett Audio-Tapintási Technológiára (ACT) épül. A „Csendes Taxi” érzékszervi átalakítási technológiája a járművön belüli vagy azon kívüli hangokat látható és tapintható információvá alakítja a halláskárosultak részére. A Hyundai Motor Group reményei szerint a „Csendes Taxi” beindításával új munkahelyeket hozhat létre a fogyatékkal élők számára. 


A koreai Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium 2017-es statisztikája szerint csak Dél-Koreában közel 2,6 millió ember szenved valamilyen halláskárosodásban. Ezek az emberek a társadalom ugyanolyan értékes tagjaként szeretnének dolgozni és közlekedni, ahogyan egészséges társaik is hozzájárulnak a gazdaság értékteremtéséhez. Ennek azonban a társadalom fejletlensége gátat szab, a közlekedésben pedig komoly problémákat okozhat. 


A Hyundai elsőként a halláskárosult Dae-ho Leet választotta a „Csendes Taxi” első vezetőjének. A kétgyerekes apuka világéletében taxisofőr szeretett volna lenni, ám halláskárosodása miatt normál vezetőként is gyakran került összetűzésbe más sofőrökkel, mert nem képes meghallani a duda vagy a sziréna hangját sem. Lee emellett gyakran túlságosan is elfáradt amiatt, hogy vezetés közben nagyon kell koncentrálnia a látható információkra. A Hyundai Motor tavaly júniusban kereste meg Leet, akinek lánya levélben írta meg a vállalatnak apja vágyait.  


A Hyundai Sonata modellbe épített ATC technológia azonban algoritmusok létrehozásával láthatóvá teszi a vezető számára lényeges információkat. Az algoritmusokat a rendszer aztán a Head-up kijelzőre küldi, amely különböző szintű vibrálással és fények felvillanásával jelez vissza. Ez azt jelenti, hogy Lee képes a rendőrautók, tűzoltóautók és mentőautók szirénáit megkülönböztetni, de a hagyományos járművek dudálását is képes érzékelni. A HUD kijelző azt is képes jelezni a sofőrnek, hogy melyik irányból érkeznek a hangok. A „Csendes Taxi” rezgésekkel és LED fényekkel további információkat is ad a vezető számára, így pl. a tolatóradar képének kivetítése mellett rezgéssel is tájékoztatja a sofőrt.


„A halláskárosultak nagyon érzékenyek a látásra és a tapintásra" – mondja Hyung-joon Park, a Hyundai Motor Group kutatója, a 2017-es Hyundai R&D Fesztivál nagydíjának nyertese. „Úgy gondoltam, hogy hasznos lenne, ha a mesterséges intelligenciát hasznosítva a rendszer a hangmintákat beazonosítja és annak megfelelően vizuálisan vagy rezgésekkel jelezné azt a vezetőnek."  


A Hyundai csoport évente rendez fejlesztői ötletfesztivált azért, hogy ezzel olyan új ötletek és innovatív technológiák kidolgozására ösztönözze a fejlesztőket, amelyek segítségével megváltoztathatják a felhasználók hétköznapjait. Ezenfelül a Hyundai azt is reméli, hogy ezzel élethosszig tartó partnerként kommunikálhat ügyfeleivel ahelyett, hogy  egyszerű közlekedési szolgáltatóként néznének a vállalatra. A „Csendes Taxi” projekt elnyerte a Hyundai R&D Fesztivál nagydíját 2017-ben. 


Forrás: koreabizwire.comblog.hmgjournal.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését