Két év múlva indul a Hyundai robottaxi-projektje


A dél-koreai Hyundai Motor bejelentette, hogy a vállalat okosautó-mobilitási szolgáltatóvá válásának részeként 2021-ben elindítja robottaxi-projektjének próbaüzemét.       

Az idén már 52. évébe lépő koreai autóipari vállalat ügyvezető alelnöke, Eui-sun Chung az idei év elején megrendezett évindító beszédében tett említést arról, hogy a Hyundai vezető globális vállalatokkal együttműködve olyan környezetbarát robottaxikat kívánnak fejleszteni, amelyek egyszerre biztonságosak és innovatívak is.  


A robottaxik olyan autonóm, vagy vezető nélküli taxik, amelyek 4-es vagy 5-ös szintű önvezetési képességekkel rendelkeznek – vagyis képes megtenni a kijelölt útvonalat bármilyen emberi beavatkozás nélkül – és amit autómegosztó vállalatok üzemeltetnének. Az autógyártó tervei szerint üzemanyagcellás Nexo és elektromos Kona modelljeit bocsátaná a vezető nélküli taxiszolgálat rendelkezésére, amely a Szöul városától 120 kilométerre fekvő Sejongban kezdené meg működését. 

Habár az ifjabb Chung nem nevezte meg konkrétan azokat a lehetséges cégeket, amelyek részt vehetnek a taxiprojektben, de a Hyundai többek között az amerikai Aurora startup céggel közösen fejleszt autonóm járművekhez szenzorokat és szoftvereket. Azt már korábban bejelentették, hogy a két cég 2021-ben közösen tervezik piacra dobni saját 4-es szintű önvezető rendszerüket.   


A technológiai vállalatok és az autógyártók az utóbbi években egyre intenzívebben keresik a robottaxik forgalomba hozatalának lehetőségeit, amelynek piaca az előrejelzések szerint 2030-ra 1,5 milliárd dolláros lehet és néhányan úgy vélik, hogy még az autógyártóknál is nagyobb üzlet lehet. A Hyundai Motor a jövőben egy „exkluzív mobilitás-szolgáltatási üzleti modellt” fog felállítani és globálisan keresi azokat az üzleti lehetőségeket, amelyekkel gyártási kapacitását és üzleti szolgáltatásait kombinálhatja.    

Forrás: koreaherald.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését