A Hyundai üzemanyagcellás áramfejlesztőt épített


A Hyundaihoz tartozó Mobis vállalat egy olyan hidrogénnel működő üzemanyagcellás áramfejlesztő rendszert épített, amely az üzemanyagcellás Nexo technológiáját hasznosítva a közeljövőben kereskedelmi forgalomba is kerülhet. 

A Hyundai Motor Group részegységgyártó leányvállalata, a Hyundai Mobis üzemanyagcellás áramfejlesztő rendszere a vállalat Cshungdzsu városában található üzemanyagcella-gyárában kezdte meg működését. A Nexo járműből származó 5 darab összekapcsolt üzemanyagcellából álló generátor 450 kW elektromos áramot képes termelni, amely ezzel az egész gyár energiaszükségletének 7 százalékát állítja elő. A Hyundai Mobis közleménye szerint a hidrogénből áramot előállító rendszert tartalékgenerátorként fogják használni az esetleges áramkimaradások idején.  

Mivel a rendszer egy hidrogénes járműből származó párhuzamosan kapcsolt üzemanyagcellákból épül fel, a maximális kapacitás több üzemanyagcellával tovább is növelhető. Emellett ez a megoldás tisztább és csendesebb is, mint bármely más generátor. A Hyundai Mobis azt tervezi, hogy az üzemanyagcellás áramfejlesztő berendezést más koreai és külföldi gyáraiban is felállítja.  


„A rendszer költségei a hidrogén infrastruktúra hiányosságai miatt továbbra is magasak, ám ez jobban megfizethető lesz, amint az infrastruktúra teljesen rendelkezésre áll majd" – mondta a Hyundai Mobis egyik képviselője, majd hozzátette, hogy a vállalat a prototípusok megfelelősége eseten a rendszer kereskedelmi árusítását tervezi.

A Hyundai Mobis tavaly tette le második üzemanyagcellás üzemének alapkövét Cshungdzsuban, ahol 3 ezer üzemanyagcellás autót lesznek képesek előállítani évente. Ennek révén a Hyundai Mobis 2022-re 40 ezer üzemanyagcellát tud előállítani autók számára, ami a mostani termelés 13-szorosának felel meg.


A Hyundai Motor Group 2030-ig 700 ezer üzemanyagcellás rendszert kíván termelni és ebből 500 ezer darabot hidrogénüzemű autókhoz és más közlekedési eszközök, így hajókhoz vagy vonatokhoz kívánja felhasználni. 

„Az üzemanyagcellás áramgenerátor jól mutatja, hogy az üzemanyagcellákat különböző területeken lehet hasznosítani, így pl. áramfejlesztők, vonatok, drónok és munkagépek működtetésére is" –mondta a Hyundai Mobis egy másik képviselője, majd hozzátette: „Ez a hidrogénre épülő gazdaság egyik első lépcsőfoka lehet."


Forrás: koreatimes.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését