Kombinált csábító - Kia ProCeed 1.4 T-GDI GT Line teszt


Ami a Hyundainál az i30 Fastback, az a Kiánál az új ProCeed, mindkettő új koncepciót követve formabontó megjelenésével emelkedik túl a kompakt kategórián és mutat utat a nagynevű európai és globális gyártóknak.

Ha azt mondom valakinek, hogy ProCeed, akkor leginkább a Kia kompakt modelljének háromajtós változata ugrik be neki elsőre. Ez a változat a Ceed egy évtizeden is túlnyúló történelmének során eddig valóban a típus fiatalos, belépőszintű változatát jelentette (nem számítva persze ide a sportos GT verziót), ám ez a karosszériatípus egyre kevésbé népszerű Európában, így nem véletlen, hogy a Hyundai csoportnál inkább új, innovatív megoldásokat kerestek. Merészen gondolkodva mindkét márkánál valami olyan autót alkottak meg, amely egyedülálló a kategóriában: az i30 Fastback kompakt ötajtós kupéja után itt az ideje, hogy a megismerkedjünk a Ceed vagány Shooting Brake változatával is.  


“Ez nem is kombi” - csodálkozott a feleségem, amikor megemlítettem neki, hogy a ProCeed valójában egy sportos kombi. Kiszállt és szemügyre vette az autó oldalvonalát, majd visszaülve újra megerősítette: “Mondom, ezz nem kombi”. Illedelmes férjként itt ráhagytam a meggyőzést, mert valahol tudtam, hogy igaza is van. Egy kombi egészen másképp néz ki: hosszan elnyúló terebélyes hátsó, egyenesen hátrafelé ívelő tetővonal, a végén pedig szinte függőleges far. Na, ehhez képest a ProCeed kupésan lendületesen ereszkedő tetővonalával látványosan más utat jár, amire a C oszlopba vájt apró harmadik oldalüveg és benne a stílusos krómozott cápauszony motívum még rá is játszik. Nem is beszélve a dinamikát sugárzó 17 colos könnyűfém keréktárcsákról és a küszöbtoldatokról. 


A hátsó kialakításra pedig egyetlen szó illik: gyönyörű. Ki hitte volna akár egy évtizede is, hogy a koreaiak egyszer egy ilyen pazar formatervet fognak készíteni? Pedig itt van és sokan megbámulják azt a formás popót, ami akár egy Porsche sportkocsin is megállná a helyét. Az egységes formának ugyanúgy része az izmosságot sugárzó hátsó oldallemezekből kiinduló, szűkre szabott hátsó lámpatestek, amelyeket középen egy LED fénycsík köti össze, mint a hátsó lökhárító, amelynek két oldalán kipufogóvég imitációk és a közte végigfutó piros betétek hangsúlyozzák az autó sportos karakterét, eközben pedig a Kia jelvény alatt középen elhelyezett PROCEED felirat elegánsan játszik rá a német sportautómárka formavilágára.           


A hátsóhoz képest az első kialakítás már-már hagyományosnak is tekinthető. Az immáron harmadik generációs Ceed család tagjaként első blikkre a ProCeed is ugyanazt az első formatervet kapta, amit az ötajtós kompakt vagy a hagyományos családi kombi. A ProCeed azonban mindenképpen sportos kiegészítőkkel érkezik, amit a Kiánál GT Line néven felárért a többi Ceedhez is meg lehet kapni, így a tesztautó fekete fényezésén is átjön, hogy az első lökhárító kicsit sportosabb kialakítást kapott, amiben leginkább a ködlámpafészek kapott más formát, mint a hagyományos verziókban. Az előző generációnál csak a GT és GT Line modellek kaphatták meg a négy kockából álló LED nappali fényt, amit most már elegánsan a fényszórókba zsugorítva bármely Ceed modellben meg lehet találni. Emellett alig lehet észrevenni, de 5 milliméterrel az autó hasmagasságát is alacsonyabbra helyezték, így teremtve sportosabb kinézetet, de ez valószínűleg a stabilitásra is pozitív hatással lehet.  


Ahogyan beszállunk a ProCeed utasterébe, rögtön feltűnik, hogy mintha nem egy tágas családi kompaktba, hanem egy igazi sportkupéba ülnénk be. Ez pedig annak köszönhető, hogy a Kia tervezői nemcsak a hátsó kialakítást tették kupésabbá, a mérnökök pedig nemcsak a hasmagasságot csökkentették, de a ProCeed teljes tetővonalát is 43 milliméterrel lejjebb húzták, ami egészen fura érzést kelt az utastérben. Olyat, amit igazi telivér sportkupékban érez az ember, legutóbb a jóval sportosabb Stingerben éreztem valami nagyon hasonlót. Ez pedig megadja az alaphangulatot az autóban, amit a sportos autók szokásos kiegészítőivel tettek még hatásosabbá: van alul csapott karimájú, kiváló fogású bőrhuzatú sportkormány, alumínium pedálok, a többi változaténál jobb oldaltámaszt adó sportülések GT Line hímzéssel. Ezek az apróságok mögött fel sem tűnik, hogy az autóban a Ceed többi változatával azonos a műszerfal és a műszeregység középső színes digitális paneljével is a jobban felszerelt modellekből érkezik. 


A szélesre nyíló ajtóknak köszönhetően a beszállási kényelem is jó, az ajtókat masszív kapaszkodót megragadva lehet becsukni és a térérzet a fejhez közelebb hozott tetővonal ellenére remek. A GT Line sportosabb ülései ugyan nem kínálnak az i30 Fastback-hoz hasonló állítható combtámaszos üléseket, azok mégis a nagyobb oldaltámasztás ellenére testesebbek számára is kényelmesek, a körkilátást azonban hátrafelé oldalt az aprócska harmadik ablak egyáltalán nem segíti, a csomagtér ajtajára rakott ablakot pedig inkább lőrésnek hívnám, az ereszkedő tetővonal miatt a belső tükörben csak egy viszonylag szűk képet kapunk. Előre nézve érdekes részlet, hogy amellett, hogy a műszerpult amúgy BMW-sen enyhén a vezető felé fordul, a Kia mérnökeinek sikerült úgy integrálni a középső érintőkijelző felületét, hogy az csak néhány centit emelkedik túl a műszerpult vonalán, láthatósága, kezelhetősége mégis ugyanolyan hatékony, mint a Hyundai látványosan kiemelkedő „lebegő” panelje. Az ereszkedő tetővonal persze a hátsó utastér kényelmére is hatással van, ám az okos mérnökök a hátsó ülés csípőmagasságát is lejjebb vitték, emiatt pedig még 180 cm körüli magassággal sem ér hozzá az itt ülő feje a tetőhöz. Mögöttük a méretes, 594 literes csomagtér pedig igazi kombivá teszi a ProCeedet, habár az övvonalon túl szűkülő belső magasság kissé korlátozza a raktér pakolhatóságát.


Az éjfekete színével gonosznak ható tesztautót a Hyundai konszern még viszonylag újnak számító 1.4-es, turbófeltöltős és közvetlen befecskendezéses (T-GDI) benzinmotorja mozgatta, amihez az importőr a 7 fokozatú, duplakuplungos DCT váltót is beikszelte a megrendeléskor. Ez a párosítás már tavaly tavasszal is meggyőző volt az i30 Fastbackben, és ez a hajtáslánc a ProCeedben is tökéletes összhangban dolgozik. A motor csendes, alapjáraton alig hallható, feltöltőjével alacsony, 1 500-as fordulatról megindul, a váltó pedig üzemmódtól függően viszonylag korán, nagyjából 3 ezres fordulatról felváltva igyekszik üzemanyagot spórolni, míg SPORT módban jóval magasabb fordulatig tartja az autót a sportosan dinamikus haladás érdekében.  Közben pedig a fogyasztás sem szökik az egekig, normális használat mellett autópályán 6,5, országúton 5,3-5,7, míg városban 7,5-8 liter körül mutatott a műszer. 


Miközben tehát a ProCeed egy formabontóan stílusos kompakt, apróbb kompromisszumokkal kiváló családi kombiként is használható. Ennek persze megvan az ára is. A ProCeed árait mostantól ne az árlista elején, hanem a végén keressük, a sportos stílusnak ugyanis mostantól megkérik az árát. A ProCeed egy azonos motorral szerelt Ceed kombinál minimum egymillió forinttal kerül többe. Ez azonban a 6,6 milliós indulóárával csalóka, hiszen a ProCeedet csak minimum GT Line csomaggal lehet megvásárolni, amivel az árkülönbség (Ceed SW Gold GT Line) 300 ezer forintra zsugorodik. Ennyit pedig megér ez a gyönyörű forma, de a ProCeed GT Line emellett bőséges felszereltséget is kínál. Széria az aktív sávtartó, az első vészfékasszisztens, a fáradtságfigyelő és a bámulatosan szép LED hátsó lámpa is, amely a csoportnál elsőként automata állásban az első menetfényekkel együtt állandóan világíthat. 


Van ezen kívül távolságifény-asszisztens, Supervision műszeregység, elektromos rögzítőfék, kormányfűtés és ülésfűtés elöl, automata kétzónás légkondi, tempomat, 7 colos érintőkijelző telefontükrözési funkcióval. Sajnos széria a fényes fekete betétes műszerfal, vagyis az a köznyelv által zongoralakknak becézett felület is, ami porfogóként rövid idő alatt teszi csúnyává nemcsak a műszerfalat, de ebből még a középső könyöktámasz alá is jutott. A biztonsági és kényelmi rendelhető tételek listája széles, de rendelni csak csomagokban lehetséges. A tesztelt GT Line változat az 1.4-es mellett az egyliteres háromhengeres benzinessel és az erősebbik, 136 lovas dízellel is rendelhető, míg a vörös féknyergekkel és betétekkel feldobott keményebb GT kivitel kizárólag a 204 lóerős 1.6-os T-GDi-hez kérhető.   


A ProCeeddel a Kia ugyanazt az utat járja, mint a Hyundai az i30 Fastback modellel, viszont a Hyundaihoz képest a Kiánál sokkal jobban hozzá mertek nyúlni az alapokhoz és ez érződik is az autón. A kompakt kategóriában megszokott átlagos ötajtós-kombi párost egy-egy különleges formavilágú változattal egészítették ki, amelyek új célközönséget is hozhatnak a márkához, miközben emelik a márkák presztizsét is. A ProCeed ráadásul csak az egyik a Kia Ceed modelloffenzívájában, hiszen nemsokára érkezik a terepesített XCeed, kombiként ősszel jön a plug-in hibrid verzió és ki tudja, mit terveznek még a típussal. Csak remélni lehet, hogy a Hyundai sem marad el „testvérétől” és a jövőben valami hasonlóra itt is számíthatunk.

A tesztlehetőséget a Kia Motors Hungary-nek köszönhetem.

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését