Neuville egy Hyundai i30 N TCR versenyautóval áll rajthoz


Csupán egyetlen héttel az ADAC Német-rali előtt a Hyundai Motorsport ralipilótája, Thierry Neuville a TCR Németországi bajnokságának futamán egy i30 N TCR versenyautóval is rajthoz áll.   

Egy héttel a nehéz ADAC Német-rali versenyhétvégéje előtt Thierry Neuville, a Hyundai Motorsport WRC pilótája versenypályán is vendégszerepel: az ADAC Német TCR bajnokság Nürburgringen augusztus 16. és 18. között megrendezésre kerülő futamán a FIA Rali-világbajnokság (WRC) jelenlegi harmadik helyezettje a Hyundai Team Engstler VIP autóját vezeti majd. A 31 éves pilóta nagyon várja már, hogy a Hyundai i30 N TCR versenyautóval rajthoz álljon, az első teszteken már túl is van. 


Thierry Neuville jelenleg az egyik leggyorsabb ralipilóta, aki a Hyundai Motorsport csapatával a Rali-világbajnokságban versenyez.  A Hyundai i20 Coupe WRC versenyautójával összesen már 11 világbajnoki futamot nyert meg, köztük idén a Korzika-ralin és Argentínában is a dobogó legfelső fokára állhatott. A belga pilóta jelenleg a világbajnoki tabella harmadik helyén áll, mindössze hét ponttal lemaradva a világranglista vezetőjétől. 


Neuville 1988-ban a belga Sankt Vith városában született, amely mindössze 15 kilométerre fekszik a Spa- Francorchamps Grand Prix pályától, így nem csoda, hogy már fiatalon megfertőzte a motorsport. „Amikor gyerek voltam, gyakran mentünk ki Spa-ba a Forma-1-et vagy a 24 órás versenyt megnézni” – meséli Neuville. „De engem már akkor is jobban érdekelt a rali. Amikor raliversenyre mentünk, sokkal izgatottabb voltam, mert ott mindig sokkal több akció volt. Ezért mindig is ralizni szerettem volna.” 


2007-ben aztán 19 évesen készen ált rá. A kezdeti hazai sikerek után Neuville hamar nemzetközi porondra lépett és előbb a Junior Világbajnokságban, majd az Interkontinentális Raliversenyen vett részt. Először a 2012-es Monte Carlo ralin ült egy WRC autóban, első VB szezonját végül a hetedik helyen zárt az összesítésben. Egy évvel később Neuville csak kevéssel maradt le a VB címről. 2014-ben váltott a Hyundai Motorsporthoz, ami egy máig kitartó sikeres együttműködést hozott. Ugyanebben az évben, az ADAC Német-ralin megszerezte az alzenaui csapat első WRC győzelmét. Az elmúlt három szezonban Neuville, aki hazájában és a szomszédos régiókban raliőrületet váltott ki, második helyen végzett a Világbajnokságban.  


A kereken 350 lóerős Hyundai i30 N TCR modellt, amit a Hyundai Motor Deutchland megbízásából a Hyundai Team Engstler VIP autóként a folyamatban lévő ADAC Német TCR bajnoki szezonjában használ, Neuville először júliusban a Nürburgringen tesztelhette le. A teszten Luca Engstler, a Michelisz Norbert tulajdonában lévő és a TCR Európa-kupában versenyző M1RA Motorsport pilótája, a Hyundai Motor Deutchland márkanagykövete segítette a ralipilótát.  


„A túraautó egyértelműen közelebb áll a szériaautóhoz, mint a raliautó, ami sokkal extrémebb” – mondja Neuville. „Viszont mindkét autó nagyon szórakoztató és saját szériájában győzelemre esélyes. A WRC versenyautóban összkerékhajtás és állítható középső differenciálmű is van, kereken 400 lóerős és különleges aerodinamikával rendelkezik, miközben a Hyundai i30 N TCR-nek kisebb a teljesítménye és az első kerekeit hajtja. Ezenkívül a raliautót úgy építették meg, hogy különböző útfelületeken is gyors legyen – legyen az akár kavicsos, havas, vagy aszfaltos pálya. Tehát alapvetően másként alkották meg, mint egy körpályára tervezett versenyautót.”


A Nürburgringen megrendezésre kerülő hétvégére a Hyundai gyári pilótája kevés tóraautós tapasztalata ellenére nagy tervekkel érkezik. „Már az első tesztköreim után jól érzem a Hyundai i30 N TCR versenyautót, de a verseny előtti csütörtökön még egy tesztre is sor kerül. Akkor a WTCR kupagyőztes Gabriele Tarquini fog támogatni, aki részt vett az i30 N TCR modell fejlesztésében is. Nyilván az ADAC Német TCR kupában versenyző összes pilóta túraautó-specialista és nehéz lesz köztük előre törni, de úgy gondolom, tudnék némi meglepetést okozni. Biztos vagyok abban, hogy a túraautó-versenyzésből néhány dolgot magammal vihetek, ami az aszfaltos raliversenyeken még segítségemre lehet.”     


Neuville-re a TCR vendégszereplés után más feladatok is várnak. A Nürburgring után kezdődő héten startol az ADAC Német-rali, ahol a 31 éves belga pilóta jól megszokott Hyundai i20 Coupe WRC versenyautójával áll rajthoz.   

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését