Vezeték nélküli villanyautó-töltést fejlesztett a Hyundai


A Hyundai Motor Group bejelentette, hogy a csoport amerikai technológiai részlege egy három éves fejlesztés eredményeként vadonatúj vezeték nélküli járműtöltő rendszert fejlesztett ki.  

A jövő elektromos járműveinek fejlesztése irányába tett fontos lépésként a Hyundai-Kia Amerikai Technológiai Központja (HATCI) a Mojo Mobility vállalattal közösen egy három éves projekt keretében vezeték nélküli járműtöltési rendszert fejlesztettek ki és azt egy Kia Soul EV tesztflottán tökéletesítették. Az Amerikai Energiahivatal Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások részlegének együttműködésével készült projekt utat nyithat a jövő elektromos járművei felé,amelyeket már nem szükséges töltőre csatlakoztatni.


A HATCI egy vezeték nélküli technológiai vállalattal, a Mojoval közösen egy olyan kompakt vezetékmentes töltőrendszert fejlesztettek ki, amely több mint 10 kW áramot képes a jármű felé továbbítani, miközben 85 százalékos eszköz-jármű hatékonyságot tűztek ki célul. A projekt keretében öt darab Kia Soul EV villanyautót szereltek fel a rendszerrel és valós körülmények között tesztelték annak tartósságát, biztonságát és teljesítményét. 


A rendszer egy elektromágneses teret használ fel a két eszköz közötti energia átvitelére – egy közvetítő eszköz a talajon és egy fogadó eszköz a jármű alján. A vezető egyszerűen leparkolja autóját a közvetítő eszköz felett ahhoz, hogy megkezdhesse a töltést, az energia pedig indukciós csatoláson keresztül jut el az elektromos készülékhez, mely ezt az elektromos jármű töltéséhez használja fel. A rendszer annyira hatékony, hogy bizonyos pontatlanságot is megenged a közvetítő és a fogadó egység pozíciója között,így téve könnyebbé és kényelmesebbé a tulajdonos mindennapi életét.


„Nagyon örülünk a rendszer sikerének és hatékonyságának” – mondta William Freels, a HATCI elnöke. „A vezeték nélküli töltési rendszerhez olyan valós alkalmazást fejlesztettünk ki, amely megkönnyíti a felhasználó életét. Most ezekkel a vezeték nélkül tölthető Soul EV modellekkel már tisztán látjuk a csatlakozó nélküli elektromos járművek jövőjét.”   


Egyelőre nincsenek tervek a vezeték nélküli töltőrendszer szériagyártású modelleken történő alkalmazására és értékesítésére,ám a fejlesztési projekt sikere azt sugallja, hogy hasonló rendszerek megjelenhetnek a Hyundai és Kia jövőbeli elektromos modelljeiben. A fotók az idei Genfi Autószalonon készültek, ahol a Hyundai egy nagyon hasonló rendszert állított ki egy Kona Electric mellett.  

Forrás: prnewswire.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei