Kevesebb autóval nagyobb nyereséget ért el a Hyundai cseh gyára


A Hyundai Motor csehországi leányvállalata tavaly az előző időszaknál kevesebb, összesen 309 500 autót gyártott, ezzel szemben nyereségét sikerült 2,3 százalékkal növelniük.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) már hosszú ideje gyártja a koreai márka Európának szánt kulcsfontosságú termékeit. Ezen típusok alapköve az i30 modellcsalád, köztük az N sportszériával.  A nosovicei autógyártó kínálatának zászlóshajója mégis a Hyundai Tucson modell, amely a termelés 70 százalékát teszi ki. A világszerte történő forgalmazásnak köszönhetően pedig az itt gyártott autók ismét az öt kontinens több mint 70 országába jutnak el.   


Összességében az autógyártó 309 500 darab járművet készített tavaly, amivel ugyan 9 százalékkal elmaradtak a 2018-as 340 030 darabtól, ám még így is immár nyolcadik éve túlteljesítik a gyár eredeti 300 ezres névleges kapacitását. A cseh gyár legnagyobb felvevőpiaca 46 900 darabbal Németország volt, amit Nagy-Britannia 35 700, illetve Spanyolország 23 900 darabbal követ. A nagyobb piacok között van még Oroszország (21 700 db), Lengyelország (15 000 db), Olaszország (14 700 db), Csehország (13 000 db), Franciaország (11 000 db), Belgium (10 100 db) és Ausztria (8 100 db). A Nosovicében gyártott autók Mexikótól Ausztráliáig, Izlandtól Dél-Afrikáig megtalálhatóak. Tavaly az exportpiacok bizonyos európai országok mellett a Közel-Kelettel és Afrikával is bővült.   


A tavalyi, 2019-es év a történelmi fontosságú események tekintetében is jelentős volt. „Történetünk 11. termelési évében tavaly az elért mérföldkövek tekintetében is különleges volt a vállalat számára. Májusban a hárommillió legyártott autót, míg októberben az egymillió legyártott Tucson modellt ünnepelhettük a Hyundai Motor Manufacturing Czech üzemében” – mondta Dongh-wan Yang, a HMMC elnöke, aki hozzátette: „Gyárunk technológiailag fejlett termelő berendezésekkel  van felszerelve, így már hosszú ideje a Hyundai csoport egyik legjobb termelékenységgel működő üzeme. Ez alól a tavalyi év sem volt kivétel. Sikerült javítanunk a legyártott autóink minőségén, új technológiákat vezettünk be a termelési folyamatban, növeltük az automatizálás szintjét és optimalizáltuk a termelési anyagok felhasználását is.”  


Ezen tényezőknek köszönhetően a termelt gépjárművek darabszámának csökkenése ellenére a vállalatnak sikerült 123,4 milliárd cseh korona (kb. 1 641 mrd Ft) forgalom mellett a nyereséget 2,3 százalékkal, 7,39 milliárd koronára (kb. 98,3 mrd Ft) növelni. A vállalat 1,9 milliárd korona (kb. 25,3 mrd Ft) adót is fizetett, amivel a HMMC ismét Csehország egyik legnagyobb adófizetőjévé vált. Értékesítés tekintetében a nosovicei Hyundai már régóta Csehország tíz legnagyobb vállalata közé tartozik, amivel megerősíti a vállalat kivételes helyzetét nemcsak a Morva-sziléziai, de az egész cseh gazdaságban is.  


A személyautó-gyártáson túl a Hyundai kétféle hatfokozatú sebességváltót is készít Nosovicében, amelyeket nemcsak helyben, a Hyundai típusaiba építenek be, de azokat a Hyundai szentpétervári és a Kia Motors Slovakia (KMS) zsolnai üzemében készülő modellekbe is beépítik. Tavaly összesen 331 701 sebességváltó készült a HMMC üzemében.  


„A tavalyi év azért is vont fontos a HMMC életében, mert innovációkat készítettünk elő” – magyarázta Dongh-wan Yang elnök. „Ezek olyan különleges innovációk voltak, amelyek az autógyártó jövője szempontjából nagyon fontosak. Májusban megkezdtük az új Hyundai i30 gyártását, előtte pedig márciustól a Cseh Köztársaságban elsőként új generációs elektromos autó, a Kona Electric gyártását is beindítottuk. Ez utóbbi nemcsak Csehországra, de az egész európai kontinensre nézve is jelentős lépés.”


A HMMC üzeme Európa egyik legfejlettebb autógyáraként 2008 novemberében kezdte meg működését. A gyárban dolgozó 3 300 alkalmazottal naponta akár 1 400, éves szinten több mint 300 ezer darab autót is képesek előállítani. Az üzemben tavaly a termelés 70 százalékát a Tucson, 21 százalékát az i30 kompakt, kombi és Fastback, 5 százalékot az i30 N és Fastback N, illetve a május végéig készült ix20 modellek tették ki. A HMMC gyárában jelenleg az ix20 helyett a Kona Electric modell készül.  

Tavaly mi is meglátogattuk a Hyundai csoport európai gyártóüzemeit. Ha lemaradtál róla, itt elolvashatod: KATT!

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei